Linkovi

Aktuelno

Dubai - Najviša zgrada na svijetu

Dubai - Najviša zgrada na svijetu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Dubai – Hoće li najveća zgrada na svijetu vratiti optimizam?

Američka ambasada u Jemenu ponovo otvorena

Američka ambasada u Jemenu ponovo je otvorena nakon što su jemenske snage sigurnosti uspješno djelovale protiv prijetnji sigurnosti, koje su podstakle njeno dvodnevno zatvaranje.

Iz Američke misije u Sani kažu da je Jemen u ponedjeljak veče sjeverno od Sane sproveo potrebne anti-terorističke operacije i otklonio specifične oblasti zabrinutosti. U isto vrijeme se upozorava da opasnost od terorističkih napada protiv američkih interesa u Jemenu ostaje na visokom nivou.

Ponovo je danas otvorena i Britanska ambasada u Sani, ali bez javnih usluga.

Sjedinjene Države i Britanija su u nedjelju zatvorile svoje ambasade u Sani zbog upozorenja o mogućem napadu al-Qaide. Zvaničnici u Jemenu kažu da su njihove snage jučer u operacijama u sjevernom regionu Arhab ubile dvojicu članova al-Qaide odgovornih za tu prijetnju.

Jemenska vlada je, takodjer, saopćila da je danas uhapsila pet osumnjičenih pripadnika al-Qaide u glavnom gradu zapadnog regiona Hodeida.

Imigrantska priča

Imigrantska priča
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Imigrantska priča

Dubai – Hoće li najveća zgrada na svijetu vratiti optimizam?

U Dubaiju je u ponedjeljak otvorena najviša zgrada na svijetu u nadi da će medjunarodnu pažnju okrenuti sa ogromnog duga i povratiti optimizam koji je gotovo deset godina pratio gradjevinski bum tog malenog emirata. Izgradnja 200 spratova visokog nebodera, sada nazvanog Burj Khalifa, je počela u vrijeme kada se bogatstvo Dubaija činilo nepresušnim. Danas je to druga priča.

Od ogromnog podnožja do kraja njegovog tanjušnog vrha, Burj Khalifa je visok gotovo 800 metara. Sa više od 160 spratova za stanovanje, i sa dovoljno željeza da obuhvati četvrtinu obima zemlje, to je vrhunsko dostignuće deceniju dugog gradjevinskog procvata Dubaija.

Analitičar investicija, Saud Masud objašnjava: "To je najviša zgrada u svijetu. Ona svjedoči o ekonomskom zamahu kojeg Dubai ima već više godina. Oni su poduzeli odvažne projekte i nešto su postigli."

Ali neki uspjeh Dubaija dovode u pitanje. Kada je počela izgradnja tornja, bogatsvo Dubaija je izgledalo nepresušno. Danas je taj maleni arapski emirat duboko u dugovima.

U novembru, konglomerat u vlasništvu države, Dubai World je unio pometnju na globalnom tržištu kada je saopćio da odgadja otplatu duga od 60 milijardi dolara.

Uprkos krizi, investitori kažu da su optimistični u pogledu budućnosti.

Mohammed Alabbar predsjednik firme Emaar kaže: "Krize dolaze i prolaze, i svijet je prošao kroz dvije teške godine. Mi sa optimizmom i nadom vjerujemo da moramo krenuti naprijed i mislim da je to poruka. Ovo je nada, početak postepenog kretanja naprijed."

Ali kretanje naprijed može biti sporo. Toranj je otvoren u izobilju novih stanova i zgrada koje su uglavnom prazne, kao rezultat gradjevinskog buma koji je naglo zaustavljen.

Masud kaže da je i sam Burj Khalifa postao simbol pada na tržištu nekretnina koji je, po mnogima, prouzrokovao financijsku krizu: "Ne mislim da će ovo opadanje ekonomije proći u narednih nekoliko kvartala, sljedeće godine ili slično. Dakle, ja mislim da će ekonomski problemi i izazovi potrajati zajedno sa, rekao bih, impresivnom ljudskom gradnjom. Ali će te dvije ironije koegzistirati duže vremena."

Burj je otvoren u teškim ekonomskim vremenima za ekonomiju Dubaija, kada su cijene nekretnina u nekim dijelovima grada pale gotovo za polovinu. Ali, to izgleda ne remeti prodaju stanova u Burj Khalifi, u kojem je već prodato 900 apartmana.

Imigrantska priča

Rosserritta Robinson imala je samo 24 godine kad je u Ameriku došla sa Jamajke. Radila je na recepciji jednog hotela, i to je upoznala Louisa Robinsona, zaljubila se i udala za njega.

- On je bio taj ko je mene pozvao da izadjemo. Prihvatila sam i to je bilo to. Jedan sastanak i to je to, sjeća se ona.

Osam mjeseci kasnije, njen muž je bio jedan od putnika na feribotu za Staten Island. Vraćao se kući sa posla, kad je feribot udario u dok. Louis Robinson je tada poginuo, zajedno sa još deset osoba na tom brodu.

- Bio je to potpuni šok: tek sam se udala, a već sam postala udovica, kaže Rosserritta.

Dok je još bila u žalosti, doživjela je drugi šok" Njena prijava za stalni boravak u Americi je jednostavno odbijena, premda je njen pokojni muž ispunio sve potrebne obrasce kao njen sponzor. Zakon je nalagao da bračni par mora provesti u braku najmanje 2 godine da bi jedan od supružnika mogao biti u razmatranju za dobijanje boravka.

U pomoć joj je priskočio advokat specijaliziran za imigrantska pitanja, Jeffrey Feibloom, koji je u njeno ime tužio Ministarstvo za unutrašnju sigurnost.

- Takva odluka je nju ostavila bez ikakvog zakonskog statusa. Srećom, nije odmah bila stavljena u deportacionu proceduru. Nažalost, mnoge druge udovice i udovci su bili u deportacionoj proceduri. Nisu mogli da rade, da putuju, nisu mogli dobiti ni vozačku dozvolu. Teško je tako preživjeti, kaže on.


Nakon pet godina presuda i žalbi po raznim sudovima, gospodja Robinson je dobila ovaj slučaj. U oktobru je Senat donio odluku kojom se ukida takozvana "udovička kazna". Prema navodima grupe Preživjeli supružnici protiv deportacija, koja se bavi zaštitom tih ljudi, ovom je odlukom odmah direktno spašeno više od 200 udovica i udovaca koji su očekivali deportaciju zbog toga što im je bračni partner umro.

- Bila sam sretna tog časa, to je tren kad kažete "Konačno", ali to osjećanje ne traje dugo, nego se upitate: "Šta sad?", kaže Rosserritta.

- Oni sad nastoje da ponovo otvore sve odbijene slučajeve i da ih dovedu u sklad sa zakonom, kojim se legalizira status ovih udovaca i udovica, kaže njen advokat.


Za gospodju Robinson je ovo bila dugotrajna borba, ali su se svi napori isplatili. Ona sad ima zakazan termin u Imigracijskoj službi, gdje će njena prijava za dobijanje stalnog boravka biti ponovo razmatrana u svjetlu novog zakona.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG