Linkovi

Aktuelno

Naoružanje će u 2010 biti ključno pitanje u odnosima Washingtona i Moskve

Brojni analitičari slažu se da su se tokom osam godina vlade predsjednika Georga Busha američko-ruski odnosi konstanto pogoršavali. Stručnjaci su se pitali može li predsjednik Barack Obama promijeniti takav silazni trend. Ukratko nakon inauguracije predsjednika Obame, dopredsjednik Joseph Biden je na jednoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti rekao da je nastupio je trenutak da 'krenemo ispočetka u američko-ruskim odnosima'. Trebamo se - dodao je Biden - 'posvetiti brojnim područjima u kojima možemo i moramo surađivati s Rusijom.'

Stručnjaci kažu da se tim govorom htjelo stvoriti pozitivno ozračje u odnosima Washingtona i Moskve. Bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Brent Scowcroft kaže da se ti bilateralni odnosi popravljaju premda ima napetosti: "Prijedlog da se krene ispočetka je ispravan. Naši odnosi godinama su se pogoršavali i sada je važno da se to preokrene. Mislim da smo na rubu toga."

Dvije strane trenutno rade na sporazumu koji bi nadomjestio START-1, sporazum o kontroli strateškog oružja potpisan 1991. odine, koji je prestao važiti 5. decembra. Obje strane kažu da će se do postizanja novog sporazuma pridržavati odredbi starog.

Na summitu u Moskvi u julu predsjednik Obama i njegov ruski kolega Dmitrij Medvjedev suglasili su se oko temeljnih postavki novog sporazuma. On bi uključivao smanjenje arsenala strateškog nuklearnog oružja te sistema za nošenje nuklearnih bojevih glava poput balističkih raketa i bombardera dalekog dometa.

Sporazum START-1 odredio je i temeljiti proces verifikacije koji treba biti uključen i u novi dogovor.

Bivši ministar obrane James Schlesinger, koji je za Glas Amerike izjavio: "Najvažnija stvar su detalji. Sporazum START je, na primjer, sadržavao provjeru stanja ruskih ofenzivnih snaga i njihovog proizvodnog kompleksa. Sigurno smo zainteresirani da se taj proces verifikacije nastavi i dalje."

Brojni stručnjaci kažu da Moskva želi manje agresivnu kontrolu i verifikaciju, dok se Washington zalaže za snažnije mjere.

Bivši državni tajnik Lawrence Eagleburger kaže da se s Rusima teško pregovara: "Rusi su sada učvrstili svoje stajalište oko nekih nuklearnih pitanja. Danas kad aktualna američka administracija upravo gorljivo želi surađivati s Rusima moglo bi doći do nekih kompromisa koji, po mom mišljenju, ne bi bili mudri."

Jedan od tih kompromisa, kaže Lawrence Eagleburger, mogao bi doći u vidu ležernije, popustljivije kontrole i verifikacije.

No drugi stručnjaci kažu da to nije baš izgledno budući da bilo koji sporazum s Rusijom treba ratificirati američki Senat, a s ruske strane, parlament, Duma.


Pred nama su svjetliji dani – poručio je Amerikancima predsjednik Obama

Predsjednik Barack Obama je Amerikancima zaželio sretnu Novu Godinu sa, kako je rekao svjetlijim danima.

Mada je 2009 bila teška za mnoge Amerikance, zemlja je uspjela odgovoriti brojnim izazovima i pred nama su svjetliji dani, rekao je Obama. On je govorio o američkom duhu kojeg karakteriše odlučnost da takozvani američki san održi u životu za generacije koje dolaze.

„Mada su pred nama veliki izazovi, svako od nas ima hrabrosti i odlučnosti da na njih odgovori. To je onaj duh koji je kroz generacije održavao Američki san, i to je onaj duh koji će ga opdržati za generacije koje dolaze."

Bijela kuće je objavila poruku dok se Obama sa porodicom nalazi na odmoru na Havajima, gdje je živio u djetinjstvu.

Jučer je predsjednik igrao golfa u predgradju Honolulua gdje je iznajmio kuću na plaži za porodični odmor. Prije toga on je sa porodicom gledao film u 3-D „Avatar".

Predsjednik Obama se u Washington vraća sljedeće sedmice.

Svako sanja o boljoj Novoj godini

Svako sanja o boljoj Novoj godini
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Svako sanja o boljoj Novoj godini

2010 će biti godina Afganistana

2009. godina, biće zapamćena kao godina prebacivanja američkih vojnih prioriteta sa Iraka na Afganistan. 2010 će biti godina afganistanskog pojačanja, kao nastojanje predsjednika Obame da postigne brzi napredak u Afganistanu poput onog kakav je postigao predsjednik Bush u Iraku krajem 2007. i početkom 2008. godine.

Za predsjednika je to bila teška odluka, pripremana tri mjeseca. Prvog decembra predsjednik je objelodanio plan.

"Analiza je gotova. I kao vrhovni zapovjednik utvrdio sam da je u našem vitalnom nacionalnom interesu da u Afganistan pošaljemo dodatnih 30 hiljada vojnika."

Predsjednik kaže da je njegov cilj da preuzme inicijativu od Talibana i započne povlačenje američkih jedinica za 18 mjeseci.

Ova je odluka pokrenula veliku akciju premještanja trupa i opreme u Afganistan, upravo dok se armija sprema za povlačenje 60 hiljada vojnika, trenutno u Iraku.

To je izuzetan logistički izazov. Ali su još izuzetnije moguće strateške implikacije. Tokom nedavne posjete Afganistanu, američki ministar odbrane Robert Gates je rekao da pojačavanje američkih snaga, uz još najamnje 7 hiljada vojnika iz drugih zemalja pokazuje nepokolebljivu odlučnost da se Afganistanu pomogne na duge staze.

"Sjedinjene Države i mnogo naših prijatelja i saveznika širom svijeta odlučni su da poraze one koji su se ispriječili izmedju vas i mirne i prosperitetne budućnosti. Uspjećemo u tome zajedno i naše će se partnersvo razvijati u decenijama koje dolaze."

Medjutim, prvi dio toga - pobijediti pobunjenike - biće i najteži.

Ono što treba očekivati tokom 2010., kako američke snage budu ulazile na to ratište, jeste porast nasilja i porast broja žrtava, jer će neprijatelj pokušati da ih spriječi da osvoje to ratište, kaže Kim Kagan, osnivač i direktor Instituta za poroučavanje rata.

Ona objašnjava da će u narednim mjesecima američke, medjunarodne i afganistanske snage trebati da osiguraju afganistanske gradove, da se bore sa pobunjenicima i ubijede talibanske borce da predju u redove aktuelne vlasti: "Ono što smo dobro vidjeli u Iraku, sada treba da ponovimo u Afganistanu, a to je kampanja kontrapobune koja će populaciji omogućiti da podržava vladu ili barem odbaci najgore pobunjenike."

U isto vrijeme, dodaje ona, američke snage moraju podići afganistanske snage. A koordinirani medjunarodni faktor mora se boriti protiv korupcije i izgraditi kapacitet afganistanske vlasti. Takav pristup, uvjerena je, može preokrenuti situaciju u Afganistanu.

Umirovljeni pukovnik Andrew Bacevich, sada profesor istorije i medjunarodnih odnosa na univerzitetu Boston, kaže da stvaranje sigurne i odgovorne vlade u Afganistanu možda čak neće ni biti moguće, ali dodaje da to i ne mora biti neophodno za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država.

"Bojim se da, tri godine od sad, neće biti ostvareni očekivani rezultati, pa će predsjednik u tom trenutku morati da odluči da li produžuje misiju uz još veću cijenu, ili će morati da prizna da projekat nije uspio uz punu cijenu u životima i novcu koja će do tada biti plaćena."

Bivši zapovjednik medjuanrodnih snaga u južnom Afganistanu, holandski general-major Mart de Kruif, ne slaže se s tom procjenom: "Ako u julu i augustu bude rasporedjeno još snaga, vidjećete efekat kakav želite imati."

General aludira na napredovanje u dijelovima južnog Afganistana gdje je predsjednik Obama uputio dodatne snage početkom godine.

Predsjednik planira novu analizu svoje strategije u decembru iduće godine i zapovjednici će morati da pokažu da li su u stanju početi povlačenje snaga prema njegovom obećanju, jula 2011.

Eksperti naglašavaju, ipak, da će i ako se predsjednikova strategija pokaže ispravnom, biti neophodno još nekoliko godina strane vojne pomoći Afganistanu, i godinama zatim, civilna pomoć i finansiranje - za punu stabilizaciju Afganistana.

Svako sanja o boljoj Novoj godini

Zemlje širom svijeta su na različite načine dočekale novu godinu.Mnogi su početak 2010 dočekali u duhu svojih kulturnih i vjerskih običaja.Novinarka Glasa Amerike Elizabeth Lee nam donosi priču o nekim jedinstvenim običajima u različitim kulturama.

Vatrometi širom svijeta obično označavaju sliku dočeka Nove godine, ali mnoge kulture se također okreću svojim vjerskim i kulturnim korjenima.Hramovi u Japanu na primjer postaju centar rituala u kojem se ono loše ostavlja iza sebe, a nova godina dočekuje uz čistoću.

Čuo sam da se ovim ritualom tijelo oslobađa sve štetne energije, kaže Yasuhito Ono.

Zlo se tjera kroz muziku i ples na ulicama jednog rumunjskog grada. To je dio stare tradicije u kojoj plesači obučeni u kostime ili krzno idu od kuće do kuće kako bi donijeli sreću.

U Brazilu, mnogi se okupljaju na plaži Copacabana kako bi od afro-brazilske boginje mora, Iemanja, zatražili ispunjenje želja u zamjenu za poklon.

Onima koji bi željeli da dobiju pogled u 2010, sreću može pročitati svećenik Anda, u Limi, u Peruu. Indijanci u Peruu su svoj novogodišnji ritual donijeli i u glavni grad, na vašar želja.Oni koji tu dođu mogu sudjelovati u ritualnom pročišćavanju, i zaželiti nešto u novoj godini.

Vašar želja je festival vjere i nade. Svi mi imamo cilj za sljedeću godinu, da imamo kuću, kola, posao, da idemo na fakultet, otvorimo biznis, imamo svoju kompaniju.I na ovom vašaru želja, ljudi mogu dobiti mali dio od tog sna, kaže Lidia Cortez.

Kroz rituale i molitve, gotovo svako sanja o boljoj novoj godini.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG