Linkovi

Aktuelno

Biometrijska kontrola prilikom izlaska iz Amerike

Biometrijska kontrola prilikom izlaska iz Amerike
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Kontrola biometrijskih podataka prilikom izlaska iz Sjedinjenih Država

Kontrola biometrijskih podataka prilikom izlaska iz Sjedinjenih Država

Administracija predsjednika Obame je odpočela probni program sakupljanja biometrijskih podataka ne-američkih državljana kada napuštaju Sjedinjene Države. Federalna vlada je sistem počela testirati prošle sedmice na aerodromima u Atlanti i Detroitu. Kako za Glas Amerike izvještava Michael Bowman, riječ je o dodatnim naporima koji se poduzimaju nakon terorističkih napada 2001. godine kako bi se znalo ko je napustio, a ko je još u zemlji od onih koji su u Sjedinjene Države ušli na ograničeno vrijeme.

Otisci prstiju i drugi fizički podaci, nazvani biometrijski, smatraju se pouzdanim načinom utvrdjivanja identiteta. Od 2004. godine Sjedinjene Države sakupljaju biometrijske podatke inostranih posjetitelja, ali samo prilikom ulaska u zemlju, ali ne i kod izlaska.

To se sada mjenja, kaže Robert Mocny, koji vodi US-Visit program:
"Uzimanjem biometrijskih podataka u izlaznoj proceduri, mi želimo imati bolje podatke o tome ko je od stranac u zemlji, a ko ju je već napustio."

Novi sistem se testira na aerodromima u Atlanti i Detroitu. Svi koji nisu američki gradjani trebaju dati otiske prstiju koji se onda uporedjuju sa otiscima koje su dali prilikom dobivanja vize, ili drugog dokumenta za strance u Americi. Federalna vlada planira sljedeće godine program proširiti na sve aerodrome i luke u Sjedinjenim Državama.

Komisija koja je istraživala terorističke napade na Sjedinjene Države 11. septembra 2001., je preporučila da vlada održava tačnu listu da li oni sa pravom na priveremni boravak, blagovremeno napuštaju zemlju.

"Jednom kada se izda viza ili pasoš i poveže sa biometrijskim podacima, taj pasoš ili vizu nemože koristiti niko drugi. Postoji na desetine miliona izgubljenih, ili ukradenih pasoša koji cirkulišu na crnom tržištu i koje koriste medjunarodni kriminalci i teroristi. Biometrijska verifikacija će to jednostavno okončati." Kaže Robert Mocnay.

Mocny kaže da Sjedinjene Države namjeravaju program biometrijske verifikacije primjeniti i na graničnim prelazima sa Kanadom i Meksikom. Kada će se to desiti još nije rečeno jer očito treba odgovoriti na brojne logističke izazove sobzirom na tako veliki broj ljudi koji svakodnevno prelaze sjevernu i južnu granicu Sjedinjenih Država.

Nestao avion sa 228 osoba na letu od Rio de Janeira ka Parizu


Putnički avion Air Farnce-a sa više od 200 putnika nestao je sa radara rano jutros, na letu od tog brazilskog grada prema Parizu. Henri Gourgeon, jedan od najviših predstavnika Air France-a izjavio je da avion na letu 477 nestao sa radara neđto manje od 4 sata nakon polijetanja. Govoreći u Parizu, gospodin Gourgeon je rekao da je jasno da je došlo do određenog kvara na avionu i da je kratka automaska poruka sa letjelice primjeljena ubrzo nakon što se avion tipa Airbus A-300 našao u turbuletnim atmosferskim uslovima izazvanim olujnim nevremenom iznad Atlantskog okeana. On je kasnije izjavio za CNN da nije bilo glasovnog kontakta sa pilotima. Po njegovim riječima automatska uzbina bez glasovne verifikacije sugerira da je avion sa 216 putnika i 12 članova posjete bio u "kobnoj" situaciji kada je ta automatska poruka proslijeđenja.

Predstavnici brazilskih zračnih snaga saopštili su da je operacija potrage i spašavanja pokrenuta na oko 300 kilometara od brazilske obale, odnosno obalskog grada Natal. Toj operaciji su se pridružilil i dijelovi francuskih zračnih snaga stacioniranih na zapadu Afrike.

Avion o kojem je riječ je Airbus A330-200. Može primiti od 253 do 293 putnika, ovisno od uređenja putničkog dijela aviona. Ima dva motora, dug je skoro 59 metara, sa rasponom krila preko 60 metara.

Jutrošnji nestanak Air France-ovog aviona na relaciji Rio de Janeiro-Brazil mogao bi biti najteža avionska nesreća od 12. novembra, kada je u padu aviona American Arilines-a iznad Belle Harbora, američka savezna država New York, poginulo 265 osobaSAD: General Motors pokrenuo postupak bankrota

General Motors Company, najveći proizvođač automobila u Sjedinjenim Američkim Državama, jutros je nadležnom sudu podnio dokumentaciju potrebnu za otvaranje procesa bankrota, što je dio plana, pod nadzorom federalne vlade, o prestrukturiranju 100 godina stare kompanije. Ulazak u taj proces omogućava General Motorsu sudsku zaštitu pred povjeriocima i daje određeni vremenski okvir za ostvarivanje planova čijom bi realizacijom, kako se očekuje, kompanija stala na noge i ponovo postala profitabilna. Unatoč 20 milijardi dolara vrijednoj finansijskoj pomoći federalne vlade, GM nije uspio da se do današnjeg dana oporavi i nađe rješenja za drastična pad prodaje vlastitih automobila na američkom tržištu.

Govoreći tim povodom, danas je američki predsjednik Barack Obama istakao da je proces bankrota bolan, ali nužan korak oživljavanja simbola američke automobilske industrije. U govoru prenošenom putem televizije, dakle za najširu američku javnost, gospodin Obama je rekao da shvata da će mnoga radna mjesta biti izgubljena, ali da će žrtva te vrste pomoći kompaniji da bude jača na dobrodit budućih generacija.

U svom današnjem obraćanju, general Motorsa Fritz Henderson predsjednik apelirao je da se kompaniji da još jedna prilika. On je ocijenio da je potez povučen danas početak novog, poslovno i proizvodno manjeg, ali profitabilnijeg GM-a koji će kao takav izrasti u naredna dva, do tri mjeseca. Po njegovim riječima proces bankrota neće se osjetiti na garancije koje daje general Motors ili na operacije kompanije u prokomorskim zemljama.

Očekuuje se da će vlada Sjedinjenih Država, osigurati dodatnih 30 milijardi dolara kao pomoć restruktiranju proizvodnje, dok su vlada Kanade i kanandske provincije Ontario obećale pomoć od 9,5 milijardi dolara, s obzirom da GM ima značajnu proizvodnju i u Kanadi.

Ulazak General Motorsa u proces bankrota je najveći takav proces u povijesti Sjedinjenih Država. Zvaničnici administracije predsjednika Baracka Obame smatraju da bi GM mogao biti reorganiziran u periodu od 60 do 90 dana. Američka vlada će biti najveći vlasnik novo-reorganizirane kompanije, ali bez namjere da bude uključena u svakodnevne poslovne i proizvodne operacije GM-a.

U odvojenom, ali za automobilsku industriju bitnom razvoju događaja, sudija nadležan za proces bankrota Chryslera, trećeg po veličini američkog proizvođača automobila, kasno sinoć po ovdašnjem vremenu odobrio je prodaju najvećeg dijela vrijednosti kompanije grupi investitora koju predvodi italijanski Fiat. Takvom odlukom otvoren je put da se Chrysler ubrzo „izvuče" iz procesa bankrota, odnosno sudske zaštite. Predsjednik Obama je u obavijesti za medije istakao da se sudskom odlukom utire put i način da „novi Chrysler izroni kao buduća jača i konkurentnija kompanija." Po njegovoj ocjeni, napredak u tom pravcu je moguć zbog značajne podrške Washingtona i „povelikih odricanja" Chryslerovih povjerilaca, radnika i drugih vezanih i uključenih u ukupno poslovanje kompanije.

Pred obraćanje predsjednika SAD muslimanima svijeta: Kairo odmjeren i logičan izbor

Pred obraćanje predsjednika SAD muslimanima svijeta: Kairo odmjeren i logičan izbor
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Pred obraćanje predsjednika SAD muslimanima svijeta: Kairo odmjeren i logičan izbor

Učitajte još

XS
SM
MD
LG