Linkovi

Aktuelno

EU - SAD - BiH: Ne vršimo pritisak, nego pružamo mogućnosti

EU - SAD - BiH: Ne vršimo pritisak, nego pružamo mogućnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

EU - SAD - BiH: Ne vršimo pritisak, nego pružamo mogućnosti

EU - SAD - BiH: Ne vršimo pritisak, nego pružamo mogućnosti

Danas u Briselu održan skup o ekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana, uz učešće predstavnika ključnih međunarodnih finansijskih institucija. Kada je o BiH riječ, umjesto ekonomije, u prvom planu politika i ponavljanje poruke i upozorenja bosanskohercegovačkim političarima.

U okviru skupa potpisan je sporazum o osnivanju Investicijskog fonda za Zapadni Balkan, uz podršku Evropske komisije, Evropske investicijske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i podršku zemalja članica Evropske unije. U okviru tog fonda već je odobreno 26 miliona eura za 26 projekata na Zapadnom Balkanu. Ti projekti bi, kako se vjeruje, trebalo da privuku više od dvije milijarde eura iz međunarodnih finansijskih institucija. Riječ je o regionalnim, prekograničnim projektima, čijom bi realizacijom bila pospješena saradnju zapadnobalkanskih država, a sve u korist zajeedničkog ekonomskog napretka.

Međutim, kada je riječ o BiH, svi planovi zastaju na prepreci koja se zove politika. Politička blokada čini zemlju rizičnom za ulaganja, a jedino što Brisel može u ovom trenutku je da ponovi poruke upozorenja, ističe komesar EU za proširenje Olli Rehn i dodaje:

"Ovo je posljednja prilika za aktuelnu generaciju bosanskoherecgovačkih političkih lidera da zemlju povedu putem evropskih integracija. Nadam se da ta prilika neće biti propuštena, ali i ipak i bojim da će se to desiti uz sadašnje aktuelne trendove. Zaista je od ključne važnosti da tamošnji lideri djeluju zajedno i da postignu barem minimalan sporazum, da nam daju barem minimum šansi da vidimo kako se zemlja kreće evropskim putem. Riječ je o testu da li lideri zaista žele za BiH evropsku orjentaciju i nadam se da stanovnici zemlje pažljivo promatraju i analiziraju da li njihovi lideri rade na ispunjenju ciljeva kakve žele obični ljudi."

Sem evropskih , na danas održanom skupu o ekonomskim perspektivama Zapadnog Balkana, osim predstavnika EU i ključnih međunarodnih finansijskih institucija, našli su se i američki zvaničnici koji su potvrdili da se neformalno i iza zatvorenih vrata sastaju sa evropskom stranom, razgovorajući o BiH.

Na pitanje da li je još živ "Butmirski process" zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara zadužen za Zapadni Balkan Stuart Jones je odgovorio:

"Važno pitanje je da li je budućnost BiH u EU i NATO još živa? Naravno da jeste, a prijedlozi koje smo, zajedno sa evropskom stranom dali, vode prema euro-atlantskom članstvu. A to je još živo i biće živo danas, sljedeće sedmice i mjeseci. Sada je pitanje hoće li bosanskohercegovački lideri iskoristiti pružene prilike, proći kroz ta vrata i tako ispuniti želje stanovnika BiH za evropskom budućnošću."

A na pitanje da li evropsko-američki tim namjerava u tom smislu uskoro povećati pritisak na političare u BiH, gospodin Jones je uzvratio:


"Pritisak zapravo nije prava riječ. Znate, ono što smo mi učinili i što činimo je stvaranje mogućnosti. Dali smo bosanskohercegovačkim liderima mogućnst da BiH pridruže EU, da je pridruže NATO savezu. Vidite, vrata su otvorena, a mi sada čekamo da oni i prođu kroz njih."


SAD: Većina Amerikanaca misli da Barack Obama nije zaslužio Nobelovu nagradu za mir za tako kratko vrijeme

SAD: Većina Amerikanaca misli da Barack Obama nije zaslužio Nobelovu nagradu za mir za tako kratko vrijeme
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

SAD: Većina Amerikanaca misli da Barack Obama nije zaslužio Nobelovu nagradu za mir za tako kratko vrijeme

SAD: Većina Amerikanaca misli da Barack Obama nije zaslužio Nobelovu nagradu za mir za tako kratko vrijeme

Za manje od godinu dana od ulaska u Bijelu kuću predsjednik Sjedinjenih Američkih Država će otputovati u Oslo da bi primio Nobelovu nagradu za mir. Na put u glavni grad Norveške odlazi danas. Odlukom Norveškog komitet da ovogodišnji laureat bude upravo on svijet je bio iznenađen.

Gospodin Obama takođe:

"Da budem iskren, ne osjećam da sam zaslužio da budem u društvu onih koji su mijenjajući svijet počastvovani tim priznanjem."

Sa takvim mišljenjem slaže se i velika većina Amerikanaca:

"Samo 26 odsto Amerikanaca misli da je Obama zaslužio Nobelovu nagradu, što očigledno nije veliki procenat" - kaže Peter Brown sa univerziteta Quinnipiac, čijom je anketom bilo ohuhvaćeno oko 2.300 Amerikaca. Svega 49 odsto članova Demokratske, Obamine, stranke smatra da Nobelova nagrada za mir ide u prave ruke, takođe kaže gospodin Brown i dodaje:

"Što se republikanca tiče, samo 9 odsto misli da je nagrada zaslužena. To je zaistza mali procenat. 19 odsto stranački neovisnih podržava tu odluku. Vidljivo je da je postotak demokrata veći, ali čak ni nadpolovična većina anketiranih demokrata ne misli da je nagrada zaslužena."

Na američkim ulicama zabilježena su slijedeća mišljenja.

U New Yorku:

"Mislim da su trebali malo sačekati" – kaže Issac Bonilla.

U Washingtonu:

"To je signal ostatka svijeta Sjedinjenim Državama da smo učinili nešto zaista dobro izabravši Baraka Obamu za predsjednika" – smatra David Imig.

U Chicagu:

"Koliko god da volim Obamu, mislim da do sada nije učini dovoljno da zasluži takvu čast" - ističe Ed Staub.

Sa tim se slaže i predsjenik, ali dodaje i da Nobelova nagrada ponekad biva dodijeljena kao podsticaj, zamah ostvarenju određenog stremljenja:

"I zato ću Nobelovu nagradu prihvatiti kako poziv na akciju, kao poziv svim zemljama da se uhvate u koštac sa zajedničkim izazovima 21. stoljeća."

Iz Bijele kuće je saopšteno da će govor gospodina Obame u Oslu biti upravo u tom tonu. Glasnogovornik Robert Gibs kaže da će predsjednik takođe govoriti i o realnosti u kojoj se nalazi kao dobitnik nagrade i kao lider zemlje koja vodi rat:

"Gospodin Obama će o tome govoriti direktno i to u vrijeme kada se uručavanje nagrade za mir podudara sa odlukom o slanju dodatnih vojnih jedinica u Afganistan."

Rat kao težak teret leži na Obaminim ramenima u trenucima kada se pridružuje ranijim dobitnicima, istaknutim borcima za mir i ljudska prava kao što su Nelson Mendela, Martin Luther King, Aung San Suu Kyi.... Gospodin Obama priznaje da je njegova postignuća teško porediti, ali sugerira da je Nobelova nagrada za mir ove godine podsticaj za nadu u mnogo bolji svijet narednih godina.

Novčani dio nagrade u iznosu od milion i 400 dolara američki predsjednik će, kako je već ranije rekao, donirati u humanitarne svrhe.

Obama želi pod hitno pomoći stvaranje novih radnih mjesta


Ovdje u Sjedinjenim Državama je predsjednik Obama predložio niz mjera koje bi pomogle malim biznisima i smanjile stopu nezaposlenosti. On želi da smanji takse i troškove za male biznise, uloži u infrastrukturu i podstakne potrošače da grade domove koje štede energiju.

Glavni cilj plana jest smanjenja stope nezaposlenosti , kazao je američki predsjednik govoreći u neovisnom institutu Brookings u Washingtonu:


Iako smo smanjili broj izgubljenih poslova, još uvijek ne stvaramo poslove brzinom kojom bi pomogli porodicama kojima je pomoć najviše potrebna. Ipak,danas više od 7 miliona Amerikanaca imaju posao nego kada je recesija počela.


Kako bi pomogao Amerikancima da nađu posao, gospodin Obama planira da upotrebi isti novac koji je uložio u banke na vrhuncu recesije, da bi stvorio poslove za obične ljude.
Sa preko 200 milijardi dolara preostalog novca, predsjednik kaže da će dio biti upotrebljen za pomoć malim biznisima.

Predlažemo potpunu eliminaciju taksi na kapitalni dobitak za investicije malih biznisa kao i otpis taksi kako bi ohrabrili male biznise da se prošire u sljedećoj godini. I vjerujem da se ovo isplati kako bi mali biznisi zapošljavali i sačuvali zaposlene, i ja ću raditi sa Kongresom da odobrimo ovaj zakon.

Ali predsjednikov plan ne podržava opozicija republikanaca. Tako, na primjer, republikanski kongresmen Mike Pence kaže da se nepotrošeni novac mora upotrijebiti da se smanji državni deficit, i dodaje:

Mislim da je ovaj prijedlog predsjednika i demokratskog kongresa jednostavno kršenje zakona.

Ali neki kažu da političke svadje ne pomažu. Ekonomista Carl Schramm objašnjava da mali biznisi kreiraju oko 65 procenata svih novih poslova u Sjedinjenim Državama.

Washington nikada neće shvatiti da pravi problem dolazi od Republikanaca i Demokrata. Poduzetnici su ključni za razvoj ekonomije, naručito za stvaranje novih poslova.

Predsjednikov plan uključuje povrat poreza za potrošače koji izgrade domove koji štede energiju. Gospodin Obama će takođe zatražiti od Kongresa da uloži novac u infrastrukuru i programe čiste energije.Učitajte još

XS
SM
MD
LG