Linkovi

Aktuelno

Biskup banjalučki Franjo Komarica: Svim građanaima bez obzira na vjeroispovjest, više dobra, mira i pravde


Ukoliko se ne poštuje ljudski život ne može se istinski prihvatiti ni božanski život, poručio je,između ostalog, obraćajući se vjernicima nakon mise u crkvi Svetog Bonaventure u Banjaluci, biskup banjalučki Franjo Komarica. Gospodin Komarica je poželio da u cijelom svijetu bude manje zla, rata i nepravde, a što više dobra, mira i pravde.

Biskup Komarica je, takođe, istakao da mnogo katolika banjalučke regije dočekuje ovogodišnji Božić daleko od svog rodnog kraja, ujedno naglasivši da se u 2009.godini svojim kućama na području banjalučke biskupije vratilo svega nekoliko desetina katolika, a ih je dosta više umrlo.

„Sada je otprilike nešto oko 38 tisuća na području cijele biskupije… Velika većina je na području Federacije od tih katolika. Ovdje, na području entiteta Republike Srpske, je nešto preko 6 tisuća… 6 i po tisuća. Nažalost manje nego 96. godine."

Biskup Franjo Komarica je svim građanima tradicionalno uputio božićne i novogodišnje čestitke.

„Od srca želim svima vama, a preko vas i svim vašim bližnjima, osobito bolesnicima, beskućnicima i svim našim progranicima i izbjeglicama, blagoslovljen ovogodišnji Božić, sveto Isusovo porođenje, te mirom Božijim i njegovom pomoću, a vašim dobrim djelima ispunjenu Novu godinu spasenja, 2010. Kršćanskoj braći i sestrama koji blagdan Kristova rođenja slave po starom, to jest julijanskom kalendaru, takođe iskreno čestitam sa drevnim, radosnim poklikom „Mir Božiji, Hristos se rodi." Njima i svim mojim cijenjenim sugrađanima želim sretnu, mirnu i uspješnu Novu, 2010. godinu."

Katolički Božić je u Republici Srpskoj obilježen mirno i dostojanstveno, uglavnom u krugu porodica i uz neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine sa temperaturama višim od 20 stepeni celzijusa.

Božić na budistički način

Božić na budistički način
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Božić na budistički način.

Božić na budistički način.

Kao i mnogi drugi u Americi u ovo doba godine, Wilson Hurley je u svojoj kući postavio božičnu jelku. Njegova jelka, medjutim, postavljena je uz sliku koja predstavlja Budu. Ulazna vrata njegove kuće krasi božični vijenac, ali budističke molitvene zastave su oduvijek u njegovom dvorištu.

- Tradicija je da se na kući vješaju zastave sa molitvom i dobrim namjerama koje onda vjetar dalje nosi do svih drugih bića.

Hurley je odrastao u tradicionalnoj hrišćanskoj porodici, ali je kad je odrastao za svoju vjeru izabrao Tibetanski Budizam.

- Tačno je da ovo nećete vidjeti u većini američkih domaćinstava, kaže Hurley koji je budista već duže od 30 godina.

Nedavno je vodio časove meditacije, kako bi pomogao širenje budističkih ideja i prakse. On vjeruje da budisti mogu slaviti Božić kao i svako drugi.

- Po mom uvjerenju, istinsko slavljenje Božića je da se udje dublje u ljudsko srce, da se iskorijeni samosažaljenje i sebičnost i ljutnja i mržnja i netolerancija i da se to srce napuni ljubavlju i saosjećanjem.

Istraživanje radjeno prije nekoliko godina pokazalo je da je budizam postao 4. najraširenija religija u Sjedinjenim Državama, sa oko milion i po sljedbenika.

Oko 20 procenata američkih budista čine bijelci. Većina ostalih su useljenici iz Azije. U Aye Than je doselio ovamo iz Burme, prije gotovo 30 godina. Posvećeni je budista, ali slavi i Božić, odnosno barem neke dijelove običaja i rituala.

- Mi proslavljamo Božić. Ne tako da idemo u crkvu, ali slavimo. Okupljamo prijatelje i rodjake da budemo zajedno i darujemo poklone djeci, kaže on

Više od 80 procenata burmanskih useljenika u Ameriku su budisti. Ima medju njima i značajan broj hrišćana. Than smatra da ima mnogo sličnosti izmedju Budinih i Isusovih sljedbenika. On sam, kako kaže, saglasan je sa ogromnom većinom hrišćanske doktrine.

- Slažem se na najvećim dijelom tog učenja, sa oko 75 do 80 procenata. Jedina razlika je u tome da mi vjerujemo u uzrok i posljedicu, i da se ništa ne dešava samo po sebi. Obi vjeruju da bog kreira sve. Mi vjerujemo da niko ne može ništa uraditi umjesto nas. Mi sami smo ti koji sebi čine dobro i zlo, kaže Than.


U ovom hramu, u okolini Washingtona, većina vjernika je iz Burme, ili su porodično vezani za Burmance. Aree Manosuthikit je sa Tajlanda i radi na doktorskoj tezi iz lingvistike. Njen je suprug Burmanac, a oboje su Budisti.

Pored ovog hrama kojeg posjećuje s mužem, ona ide i u lokalni tajlandski hram. Tu nas je dočekao Pramaha Andrew Puton, tajlandski monah. Monasi veoma pozitivno gledaju na Božić, kaže on.

- U ovoj zemlji je to praznik. Ako ste budista, vi možete doći u hram tog dana i moliti na taj dan. Dobro je da ima praznika, kaže ovaj monah.

Svi ovi useljenici sebe smatraju dijelom američkog društva i, kako kažu, žele da se integrišu glavne kulturne tokove u Americi. Medju njima nisu rijetki ni medjurasni i medjureligijski brakovi.

- Kao budisti, mi nastojimo da budemo otvorenog duha. Nama je svejedno jeste li vi budista, musliman ili hrišćanin. Ako su nečiji supružnici hrišćani, a ovo je za hrišćane značajan dan, i oni treba da slave zajedno s njima, kaže Phra Ruangrit, tajlandski monah.

I premda budisti neće upražnjavati sve božićne tradicije, oni vjeruju da se hrišćanima mogu pridružiti u nadi za mir i sreću u svijetu, na Božić, a i tokom cijele godine.

Predsjednik SAD u božićnoj poruci Amerikancima: Unatoč teškoćama, ima dobrih povoda da se Božić proslavi sa radošću

Predsjednik SAD u božićnoj poruci Amerikancima: Unatoč teškoćama, ima dobrih povoda da se Božić proslavi sa radošću
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Predsjednik SAD u božićnoj poruci Amerikancima: Unatoč teškoćama, ima dobrih povoda da se Božić proslavi sa radošću

Predsjednik SAD u božićnoj poruci Amerikancima: Unatoč teškoćama, ima dobrih povoda da se Božić proslavi sa radošću

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i prva dama Michelle Obama poželjeli su svim Amerikancima sretan Božić i posebno izrazili zahvalnost onima koji se daleko od američkog tla bore za sigurnost Sjedinjenih Država i za sigurnost i mir u svijetu. U svom prvom božićnjem obraćanju iz Bijele kuće gospodin Obama i prva dama istakli su da su poruke mira i povjeranja, ljubavi i razumijevanja, opraštanja i uzvraćanja dobrim inspiracija i sada, više od 2 hiljade godina nakon Isusovog rođenja.

„Pozdrav svima i sretan Božić. Koristimo priliku, dok se okupljate da sa porodicama prolavite blagdan, da vas pozdravimo.... ja, Michele i naše kćerke....." - rekao je gospodin Obama na početku jučerašnjeg obraćanja.

Prva dama je istakla da je njihov prvi Božić u Bijeloj kući divno iskustvo i izrazila zahvalnost Amerikancima iz svih dijelova zemlje koji su ukrasima što su ih sami uradili pomogli ukrašavanju božićne jelke u Plavoj sobi predsjedničke rezidencije.

Predsjednik Obama nije propustio da podsjeti da se Sjedinjene Države oporavljaju od recesije, da mnogi Amerikaci trpe, da je mnogo roditelja bez posla koji teško mogu za svoju djecu kupiti i pod jelku staviti poklon, da se mnogi pitaju šta će naredna godina donijeti, ali i naglasio da je unatoč svemu tome jako mnogo dobrih povoda da se dan Isusovog rođenja obilježi i proslavi.

Posebnu zahvalnost, rekao je predsjednik Obama, izražavam....

„Svim našim vojnicima, marincima, pripadnicima obalske straže. Najveća čast koju imam je služiti kao vaš vrhovni zapovjednik. Vaša služba, spremnost na najveće žrtve, je inspiracija za sve nas, za svakog pojedinog Amerikanca."

I gospođa Obama je naglasila da je njena najveća privilegija biti sa porodicama Amerikanaca u uniformi:

„Bila sam sa suprugama naših vojnika, gledala ih kako održavaju kuću, odgajaju djecu, čine sve što mogu da njihova djeca budu sretna i dok su im očevi odsutni. I tim jakim porodicama naša pomoć je potrebna i možemo im pomoći na mnoge načine."

I gospodin Obama je izrazio uvjerenje da svaki Amerikanac može učiniti nešto u znak podrške sugrađanima u uniformi jer...:

„Svima njima, daleko od doma, bilo da su u bazama ovdje u Sjedinjenim Državama, ili na iračkom pijesku, ili na nekom zabačenom položaju u Afganistanu, saznanje da su u našim mislima i molitvama znači veliko ohrabrenje."

Gospodin Obama je, neposredno prije božićnjeg obraćanja, razgovarao sa deset pripadnika američkih oružanih snaga u Afganistanu i Iraku.

Inače, predsjednik Obama je jučer stigao na Havaje, američku saveznu državu u kojoj je rođen i gdje će provesti novogodišnje praznike. Predsjednik, prva dama i njihove dvije kćerke su stigli na otok Oahu gdje će provesti nešto više od sedmicu dana. Predsjednički avion, Air Force One, je sletio u zračnu bazu Hickam, gdje su predsjednika dočekali guverner Havaja Linda Lingle i grupa američkih vojnika. Predsjenik Obama je i lani dio decembra proveo na Havajima, gdje ga su odgajali njegova mama i baka. Porodica je dolazak na Havaje pretvorila u porodičnu tradiciju. Obama je rođen u Honoluluu i tu je pohađao školu od petog razreda do završetka srednje škole. Kao i prošle godine predsjednik Obama će boraviti u jednoj iznajmljenoj kući na obali okeana.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG