Linkovi

Aktuelno

Božić u Stockbridgeu: Sada kao i nekad

Božić u Stockbridgeu: Sada kao i nekad
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Božić u Stockbridgeu: Sada kao i nekad

Božić u Stockbridgeu: Sada kao i nekad

Svake godine u vrijeme Božića u Stockbridgeu, u jednom dijelu ulice tog malog grada na zapadu američke savezne države Massachusetts, dešava se nešto posebno, jedinstveno u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime taj dio ulice građani Stockbridgea uređuju tako da izgleda gotovo isto onako kako ju je kistom i bojom na platno prenio čuveni američki slikar Norman Rockwell.

Slikar je preminuo, ostala je njegova slika i počev od prve nedjelje u decembru Trgovačka komora Skocbridgea pokreće cijeli grad da ožive prizor ovjekovječen na slici "Glavna ulica Stockbridgea na Božić," jednoj od najboljih i najljepših slika Normana Rockwella.

Cory Kanzenberg, kustosica muzeja "Norman Rockwell" o umjetnikovom podsticaju da naslika sliku kaže:

"Originalna ideja potekla je 1956, 1957. godine kada su iz kompanije Hallmark, najvećeg američkog proizvođača čestitki, ponudili Normanu Rockwellu da naslika sliku koja će simbolizirati Božić u Americi."

Jedan od objekata sa slike je hotel Red Lion, Crveni lav, podignut 1773. godine u glavnoj ulici Stockbridgea. Razlika između sadašnjeg izgleda i onog na Rockwellovoj slici je uočljiva.

Mishelle Kotek, službenica hotela, objašnjava i zašto:

"Kada je Norman Rockwel slikao, Red Lion je bio mračan zato što je veći dio godine bio zatvoren jer nije bilo unutarnjeg grijanja u hotelu. Kada je hotel prešao u ruke novog vlasnika, uvedeno je grijanje i već dugo hotel je otvoren i osvijetljen cijele godine."

I druge zgrade sa umjetnikove slike - banka, prodavnica svijeća i svjetiljki, zgrada Rockwelovog starog ateljea, biblioteka - takođe bivaju uređene tako da izgledaju kao u vrijeme kada je Rockwell slikao. Dio vraćanja decenijama unazad su i stari automobili, takođe prizor sa slike.

Za pripremu tog dijela ukupnog ambijenta brine Doug Goudey:

"Na Rokwellovoj slici su automobili proizvedeni od 1949. do 1957. Građani koji imaju stara vozila nam izlaze u susret i ustupaju ih. Nisu to isti tipovi kao na slici, ali uveliko doprinose vraćanju nekadašnjeg izgleda glavne ulice Stockbridgea."

Oživljavanje prizora sa Rokcwellove slike je kulminacija prazničnih atrakcija i zbivanja u Stockbridgeu. U njima uživaju i posjetioci iz svih dijelova Sjedinjenih Država.

Nancy i Tom su turisti:

"Bili smo u Stockbridgeu i ranije. Da bih bio siguran za ovu godinu, rezervirao sam smještaj u Crvenom lavu prije godinu dana. Došli smo ovdje i u ovom vrijeme, jer mislim da je to lijep ambijent da pitam Nancy hoće li se udati za mene" - kaže Tom.

"I učinio je to. Od sada smo vjerenici" - dodaje Nancy.

A Richard Wilcox, šef policije u Stockbridgeu ističe:

"Kada gledam Rockwellovu sliku.... to su moja sjećanja, uspomene. Odrastajući u Stockbridgeu, odrastao sam u ambijentu koji je umjetnik naslikao. Bila su to lijepa, sretna vremena, zabilježena i na slici."

"Fotografija je moj hobi. A ima li ljepših scena za božićnu fotografiju od ovih u Stockbridgeu?" - kaže Michael Johnson.

Nakon praznika Stockbridge će se vratiti uobičajenoj svakodnevnici, do narednog Božića kada će ponovo biti oživljeni prizori idiličnog ambijenta naslikanog na slici "Glavna ulica Stockbridgea na Božić" Normana Rockwella.

SAD: Senat usvojio zakon o zdravstvenoj reformi


U povijesno važnom kongresnom glasanju, jutros rano je američki senat usvojio svoju verziju reforme o zdravstvenom osiguranju u Sjedinjenim Državama. Demokrati i dva nezavisna kandidata u Senatu su glasali ZA, a svi republikanci protiv, medjutim, mjera je usvojena jer su demokratu u većini. Ovo glasanje je uslijedilo nakon mjeseci rasprava izmedju dvije stranke, kao i medjusobnih borbi unutar redova demokrata.Tom je prilikom Demokratski senator Chris Dodd rekao:

Ovo je najvjerovatnije najvažniji prijedlog zakona za koji će svako od nas u Senatu glasati u svom vijeku služenja.


Konačno smo u mogućnosti ispuniti obećanje i dobrom zdravstvenom osiguranju, koje će donijeti dodatnu sigurnosti i stabilnost američkom narodu, kazao je predsjednik Obama.

Glasanje u Senatu stiže nakon više od mjesec dana nakon što je svoju verziju reforme usvojio zastupnički dom Kongresa. Oba prijedloga zakona će omogućiti zdravstveno osiguranje za više od 30 miliona neosiguranih Amerikanac. Prema novoj mjeri, osiguravajuće kompanije neće moći zanijekati osiguranje ljudima koji su već od nečega bolesni, a po prvi puta će većina Amerikanaca praktički biti primorana zakonski da kupi osiguranje. Oni će naime to imati ili putem mjesta gdje rade, ili će ga morati sami kupiti. Svako ko financijski ne može priuštiti osiguranje, će dobiti pomoć od vlade. Većina republikanaca i u Senatu i u Zastupničkom domu se protivi trenutnoj verziji reforme zdravstva.

Oni smatraju da će zakon biti neefikasani da će znatno povećati deficit.

Mitch McConnell, republikanski senator je ustvrdio:

"Ova bitka nije završena. Ustvari nije ni blizu kraja. Moje kolege i ja ćemo nastaviti da radimo kako bi spriječili da ovo postane slovo zakona."

Bitku je predsjednik Obama započeo već u svom prvom obraćanju Kongresu u februaru, kratko nakon preuzimanja ureda, kada je izmedju ostaloga, rekao:

"Troškovi naše zdravstvene zaštite su dovoljno dugo opterećivali ekonomiju i savjest naše zemlje. Zato reforma ne može čekati, ne smije čekati i neće čekati još jednu godinu."

Naredni mjeseci su bili ispunjeni vrućim debatama, dijeleći članove Kongresa na Capitol Hillu i Amerikance na javnim raspravama.

U septembru je predsjednik Obama ponovo pozvao članove Kongresa riječima:

"Vrijeme prepiranja je završeno. Prošlo je vrijeme za igre. Sada je vrijeme za akciju."

Ali prepirke su nastavljene samo nekoliko minuta kasnije, kada je predsjednikov govor prekinuo republikanski kongresmen Joe Wilson.Taj se nimalo prijatni dijalog ovako odvijao:

Predsjednik Obama:

"Reforma koju ja predlažem neće se primjeniti na ilegalne imigrante."

Joe Wilson, republikanski senator, je uzviknuo:

"To je laž!"

Senator Wilson se kasnije izvinio.

Predsjednik kaže da će reforma umanjiti vladin deficit za više od milijardu dolara. Republikanci kažu da ta računica nije tačna. Protivnici zakona na Capitol Hillu kažu da je zdravstvena reforma preskupa. Republikanci optužuju Demokrate da žure sa usvajanjem zakona bez pažljive provjere troškova.

Demokrati u Senatu su jutros ipak imali dovoljno glasova da izglasaju zakon. Sada ga moraju uskladiti sa verzijom Zastupničkog doma, a svi demokrai žele naći kompromis prije godišnjeg predsjedničkog obraćanja o stanju nacije u januaru.

Medjutim, završetak posla neće biti lagan. Zakonska verzija usvojena u Zastupničkom domu uključuje vladino zdravstveno osiguranje, dok Senatska verzija odbacuje javnu opciju. Druga prepreka je abortus. Da li će se zabraniti da se iz vladinog zdravstvenog osiguranja plaća za abortus, ili će to biti pokriveno ukoliko pacijent plati proceduru. Senat i Zastupnički dom treba da nadju kompromis oko tih pitanja prije nego dodju do usaglašenog prijedloga zakona i upute ga predsjedniku Obami na potpis.


Za bolji život: Uzvratiti udarac nije riješenje

Za bolji život: Uzvratiti udarac nije riješenje
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Za bolji život: Uzvratiti udarac nije riješenje

Za bolji život: Uzvratiti udarac nije riješenje

Izraelsko-palestinskom sukobu se još uvijek ne vidi kraj. Nekoliko generacija Palestinaca je odrastalo pod okupacijom i nasiljem, što je u njima budilo osjećaj bespomoćnosti i ljutnje. Iz tih negativnih emocija, neki od njih su se pridružili terorističkim grupama. Međutim, nekolicina usprkos svim nedaćama ostaju vjerni miru i dobru. U našoj rubrici Za bolji svijet prikazujemo Sawsan Samaru, djevojku sa Zapadne obale koja se ustala protiv nasilja i ljutnje. Samara želi pokazati mladim Palesticima kako ostaviti iza sebe negativne emocije i pokušati živjeti u miru.

"Kada vas neko ošamari, najlakše je vratiti šamar. To je prirodna reakcija, prvo što vam padne na pamet.", kaže Samara.

Sawson Samara, kao i milijuni Palestinaca živi s velikom boli zbog beskrajnog konflikta i okupacije Izraelaca. Iako je bol razdire, ona odbija ljutnju.

"U svakidašnjem životu mnogo je teže, ali i učinkovitije pregovaranje.", kaže ona.

Ovakav stav je izazvaomnogo kritika od strane njenih sunarodnjaka koji žele kraj izraelske okupacije.

Sawson radi za organizaciju Seeds of peace, ili Sjeme mira. Sjedište organizacije je u Sjedinjenim Državama, a cilj je promoviranje dijaloga i razumijevanja među izraelskim i palestinskim tinejdžerima.

Sawson je posjetila Suleimana Assada, šesnaestogodišnjeg sina farmera iz gradića Nablus na Zapadnoj obali.

Suleiman je živio u mržnji cijeli svoj život. Ispričao je kako su Izraelci iz susjednog izraelskog naselja oduzimali njihovu zemlju. Rekao je kako ga je izraelski vojnik maltretirao i uznemiravao , dok je jednom obrađivao svoju zemlju.

"Pošto ne govorim hebrejski, pitao sam ga da priča na arapskom, jer ga nisam razumio. On je zatim uperio pušku u mene i grubo me gurnuo prema svom džipu.. "

Priče ljutnje i mržnje dio su svakodnevice Nablusa. Po gradu izvješeni posteri veličaju vojnike koji ubijaju Izraelce.

Neki Palestnici čak bacaju kamenje na Izraelce kako bi pokazali svoju ogorčenost.

Sawsan Samara je Suleimanu pokazala drugačiji put.

Ona radi s Palesticima kako bi ih izliječila od njutnje, i vodi Palestince koji istinski žele mir u inozemstvo, i tako pomaže mirovni proces.

Zahvaljujući Sawsan, Suleiman je putovao u Sjedinjene Države i u omladinskom kampu, po prvi put upoznao Palestince svojih godina.

"Tamo sam otišao i vratio se sa željom za mirom. Sad mir želim još snažnije, jer sam upoznao Palestince koji također žele isto što i ja.", kaže Suleiman.

Sawson kaže da je ponosna kada pokaže mladima kao što je Suleiman da postoje druge opcije osim rata. Ponosna je da im pokaže da te opcije osnažuju i daju nadu povrh svega.

Sawson Samara se nada boljim vremenima i kaže:

"Ako bacite kamen nazad na zlostavljača, on će otići samo privremeno. Vratit će se ponovno sljedeći dan, ili za sat, vratit će se sa cijelom vojskom nazad. Ovime što on radi može zaustaviti napadače zauvijek. Možda ne danas, sutra, ali sigurno za nekoliko godina, ili ako bogda za njegovog života."

Učitajte još

XS
SM
MD
LG