Linkovi

Aktuelno

Novi sukobi opozicije i snaga sigurnosti u centralnom dijelu Irana

Iranske opozicijske grupe izvještavaju o novim sukobima u centralnom dijelu Irana izmedju snaga sigurnosti i pristalica preminulog disidentskog klerika velikog ayatollaha Ali Montazeria.

Na web stranicama iranske opozicije se navodi da su snage sigurnosti danas napale demonstrante u Isfahanu i Najafabadu, mjestu rodjenja Ali Montazeria.

Prema istom izvoru, policija je u Isfahanu koristila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su se okupili na komemoraciji posvećenoj preminulom ayatollahu Montezariju. Navodi se da je nekoliko aktivista uhapšeno i da su mnogi povrjedjeni.

Iranske opozicijeke grupe takodjer kažu da je do sukoba demonstranata i snaga sigurnostii jučer došlo i u gradu Najafabadu, te da su ti sukobi nastavljeni i danas.

Izvještaji nisu potvrdjeni iz neovisnih izvora jer je Iran zabranio inostranim medijima da direktno pokrivaju demonstracije.

Ayatollah Montazeri je umro u subotu u 87 godini, u šiitima svetom gradu Qomu. On se smatrao duhovnim vodjom iranskog reformatorskog pokreta.

GDP u Americi rastao u trećem kvartalu po godišnjoj stopi od 2,2 procenta

GDP u Americi rastao u trećem kvartalu po godišnjoj stopi od 2,2 procenta
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

U Sjedinjenim Državama GDP u trećem kvartalu rastao po godišnjoj stopi od 2,2 % 

U Sjedinjenim Državama GDP u trećem kvartalu rastao po godišnjoj stopi od 2,2 % 

Novi ekonomski podaci pokazuju da američka ekonomija raste sporije nego se prvobitno mislilo. Američko ministarstvo trgovine je izvijestilo da je ukupni društveni proizvod u Sjedinjenim Državama u periodu od jula do septembra rastao po godišnjoj stopi od 2,2 procenta, dok su ranije procjene govorile o 2,8 procenata. Uprkos tome, ostali indikatori sugerišu jači rast u četvrtom kvartalu.

Iz Ministarstva trgovine kažu da je zbir svih usluga i proizvoda u Sjedinjenim Državama izmedju jula i septembra manji nego se prvobitno procjenjivalo jer gradjani nisu potrošili onoliko koliko je očekivano, komercijalna izgradnja je bila slabija, i kompanije su reducirale zalihe.

I pored toga, konačni brojevi ukazuju na povratak rasta nakon četiri uzastopna kvartala opadanja.

Wall Street je pozitivno reagirao, i ključni indikatori su znatno porasli, utemeljeni dijelom na porastu prodaje postojećih kuća za blizu 7,5 procenata.

Ekonomista Martin Neil Baily iz Brookings Instituta kaže da posljednji podaci ukazuju da je ekonomija na dobrom putu da nadmaši rezultate iz trećeg kvartala.

"Većina analitičara očekuju veći rast u posljednjem kvartalu, možda 4 procenta ili malo više. Prema tome, ekonomija je ostvarila preokret i u neku ruku izgleda dobro."

Ali je većina porasta ostvarena zahvaljujući vladinim stimulativnim mjerama. To uključuje vladin program kupovine automobila "Gotovina za krš", i osam hiljada dolara onima koji prvi put kupuju kuću. I kada prestane vladin program mogao bi i oporavak.

Martin Neil Baily, iz Instituta Brookings kaže: "Neki analitičari predvidjaju veći rast u 2010 i 2011. Ali, mislim da to nije sigurno. Može biti da je sadašnji uspjeh podstaknut zalihama i da možda nećemo imati velik porast u 2010 i 2011."

Baily priznaje da ekonomska predvidjana nisu egzatna nauka. On kaže da bi se u najgorem slučaju moglo desiti da nakon perioda rasta usljedi stagnacija i nova recesija.

"Nezaposlenost je još uvijek visoka, potrošači su izgubili dosta uštedjevine, nesigurni su oko zaposlenja. Ukoliko izgube posao, vrlo je teško naći drugi, tako da ima mnogo toga što još uvijek prijeti ekonomiji."

Uprkos upozorenju, analitičari kažu da se ekonomija oporavila brže od očekivanja.

Vodeći ekonomisti predvidjaju da će američka ekonomija u posljednjem kvartalu ostvariti stopu godišnjeg rasta od 4 procenta. Vlada će podatke za taj period objaviti 29. januara.

SAD: Marinci za radost miliona mališana

SAD: Marinci za radost miliona mališana
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

SAD: Marinci za radost miliona mališana

SAD: Marinci za radost miliona mališana

Dani uz Božić su u Sjedinjenim Američkim Državama tradicionalno vrijeme darovanja, posebno mališanima koji se i najljepše i najiskrenije raduju poklonu. No, i u Sjedinjenim Državama je mnogo porodica čija finansijska situacija onemogućava da najmlađim i najdržim članovima obitelji bude kupljen i darovan neki lijepi dar. Zahvaljujući programu "Igračke za mališane" iza kojeg stoje američki marinci, milioni igračaka i drugih vrsta poklona bivaju svake godine prikupljeni, razvrstani, upakovani i podijeljeni mališanima iz siromašnih porodica u vrijeme božićnog slavlja.

Trogodišnji Joshua dobio je bicikl. I njegov, a i ostali bicikli kupljeni su od donacija stanovnika Stafforda, jednog od gradova u američkoj saveznoj državi Virdžinija. Joshuina majka Linda Stewart nije imala dovoljno novca da za njenu djecu kupi poklone.

"Ovo mi znači jako mnogo. Okolnosti upravo sada su teške. Jedva da plaćam račune i dobiti kao dar ono što moja djeca žele je blagoslov" - kaže Linda.

Uz njenu djecu, i milioni drugih mališana iz siromašnih porodica raduju se, kroz program "Igračke za mališane" poklonjenoj igrački, knjizi, lopti...

Melisa Foss marincima i mališanima, razvrstavajući igračke, daruje svoje slobodno vrijeme:

"Kao majka dvoje djece, znam šta znači kada neko mojoj djeci, ili bilo čijoj drugoj, pomogne da u vrijeme Božića dobiju dar. Mislim da je to jedna od onih važnih sitnica koje možemo i trebamo uraditi."

Još jedna majka koja dobro zna šta božićni dar znači djeci je i prva dama Michele Obama. I ona je u jednom skadištu pomagala sortirati igračke:

"Sve dok budem u Bijeloj kući, pomagaćemo ove i slične programe."

Od oktobra do decembra u poslovnim i radnim objektima širom Sjedinjenih Država prikuplaju se igračke-pokloni, marinci ih zatim skupljaju i proslijeđuju komunalnim dobrovoljnim uslužnim organizacijama na krajnju raspodjelu.

Christine i Moses Boulden igračke-radove dijele mališanima u njihovoj crkvi. rade to godinama:

"Svaka igračka je divan dar koji mališane čini sretnim" - kaže Christine.

Marinac, narednik Christoper Gordon, jedan od kordinatora programa ističe:

"Nije bitna religija, boja kože, porijeklo.... Pomoći onima kojima je pomoć potrebna ... to je svrha pograma "Igračke za mališane." Pomoći porodicama da svako dijete dobije nešto za Božić."

Igračke bivaju prikupljane i u velikim trgovačkim centrima. Daruju, da bi bili darovani drugi, i djeca i odrasli. Daruju oni koji imaju više životne sreće, umijeća, oni prema kojima su okolnosti bile predusretljivije, daruju za one koji su manje sretni.

Pogoršanje ekonomskih okolnosti odražava se i na nivo prikupljenih darova. Ove godine taj nivo manji je u pojedinim sredinama i do 40 procenata.

Marinac John Racher, otac troje djece, iako ograničenih finansijskih mogućnosti, želi pomoći djeci kojoj je pomoć potrebna:

"To je nešto što osjećamo kao važno. I ako se samo malo žrtvujemo, ako se odreknemo neke sitnice, možemo pokloniti nešto."

Osim američkim mališanima, marinci će u okviru programa "Igračke za mališane" u Afganistan, afganistanskim mališanima uputiti 15 hiljada igračaka-punjenih životinja. Marinci, kako kaže narednik Christopher Gordon, su svjesni da je Afganistan muslimanska zemlja, ali ipak žele da i tamošnji mališani osjete duh Božića, kao blagdana darivanja.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG