Linkovi

Aktuelno

SAD: Korak bliže reformi zdravstvenog osiguranja


Senat je korak bliže usvajanju zakona o ključnoj reformi zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama. Naime, američki senatori su izglasali prestanak rasprave o ključnoj reformi zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Državama, i približili se usvajanju ovog zakona do Božića kako bi se, po povratku s praznika, počelo usklađivati različite verzije - iz Zastupničkog doma i onu koja će, po svemu sudeći, usvojiti Senat. Sa 60 glasova "za" i 40 glasova "protiv" demokrati su uspjeli ostvariti potrebnu pobjedu.

Potpredsjednik Joe Biden pohvalio je senatski zakon u članku u listu New York Times - uz priznanje da zakon nije savršen. No republikanski senator John McCain kazao je da se republikanci neće predati. Republikanski zakonodavci moraju učiniti sve kako bi spriječili – kako je rekao - „užasnu pogrešku".

Predloženi zakon podrazumjeva subvencije za mnoge Amerikance, kako bi mogli platiti zdravstveno osiguranje. Takođe se zabranjuje osiguravajućim kompanijama da odbiju osigurati bilo koga zbog već postojećeg ili ranijeg oboljenja.

Sjedinjene Države su jedina bogata industrijalizirana zemlja bez univerzalnog zdravstvenog osiguranja. Brojni američki predsjednici do sada su se neuspješno pokušavali izboriti za takav zakon, odnosno reform zdravstvenog osiguranja. Predsjednik Barack Obama je to pitanje stavio na vrh svojih zadataka na domaćem planu.

Otkriven genetički kod za dvije vrste raka

Otkriven genetički kod za dvije vrste raka
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Otkriven genetički kod za dvije vrste raka 

Film "Avatar" - početak nove ere izrade filmova

Film "Avatar" - početak nove ere izrade filmova
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Film "Avatar" - početak nove ere izrade filmova

Otkriven genetički kod za dvije vrste raka 

Britanski istraživači su otkrili cjelokupan genetički kod za dvije vrste raka: rak malih ćelija pluća i melanom, najsmrtonosniju vrstu raka kože. Kako to izvanredno naučno dostignuće može doprinjeti lječenju te opake bolesti?

Sve vrste raka su prouzrokovane promjenama DNK ćelija. DNK nosi genetičke infromacije. Te se informacije mijenjaju kada ćelije postepeno mutiraju od normalnih do abnormalnih i vremenom prelaze u maligne.

Naučnici kažu da bi im razbijanje genetičkog koda različitih vrsta raka omogućilo spašavanje na milione ljudskih života.

Testiranje krvi može ukazati na tumore u ranoj fazi, i liječenje učiniti mnogo efikasnijim.

Dr. Jeanney Aragon-Ching je onkolog u Medicinskom centru Univerziteta George Washington u Washingtonu. Ona kaže da je to novo otkriće korak bliže eri personalizirane medicine.

"To je sada napredak jer, na primjer, za različite vrste raka mi imamo različite vrste lijekova koji su usmjerni protiv različitog domena mutacije."

Što više informacija doktori imaju o tome kako se razvijaju ćelije raka, to preciznije mogu odrediti lječenje usmjeravanjem na tačno odredjene ćelije.

Britanski naučnici su otkrili 30 hiljada mutacija u melanomi, vrsti raka kože koji čini 75 procenata smrtnih slučajeva oboljelih od raka kože.

Oni su takodjer otkrili 23 hiljade mutacija u malim ćelijama raka pluća. Ali ne prouzrokuju sve te mutacije rak.

"Na lječnicima i naučnicima je sada da otkriju koje od tih mutacija su ključni pokretači, odnosno koje ustvari vode ka raku." Kaže doktorica Aragon-Ching.

Na kraju će naučnici biti u stanju da ciljaju pre-kancerogene ćelije i spriječe formiranje smrtonosnih tumora. Ali do toga je još daleko.

"Kao onkologistici, moj cilj bi trebao biti da jednog dana uspijemo rak transformirati u kronično oboljenje. Izlječiti je možda prerano govoriti, ali pretvoriti u nešto kao kroničnu bolest koja se može lječiti." Kaže doktorica Aragon-Ching.

Upravo kao visoki krvni pritisak kojeg je moguće kontrolirati ljekovima, rak bi mogao postati bolest koja nam ne bi nanosila toliko patnji.

Naučnici sada u okviru Medjunarodnog konzorcijuma rade na katalogu svih gena koji mutiraju u mnoge vrste raka. U Sjedinjenim Državama oni proučavaju rak mozga, jajnika i gušterače.

Film "Avatar" - početak nove ere izrade filmova

Prije 30 godina George Lucas je bio prvi koji je u filmu "Ratovi vijezda" dočarao znanstveno-fantastični svemir. Sada, nakon tolikih godina, znanstvena fantastika s filmom "Avatar", je zakoračila još jedan korak naprijed. Ovom epskom trodimenzionalnom pripovijesti, redatelj James Cameron pokušava nadmašiti Ratove zvijezda i svoj veliki hit "Titanic". Na Avatar je potrošeno 250 milijuna dolara, a sama tehnologija koja je korištena u filmu bi mogla promijeniti način na koji će se filmovi raditi u budućnosti.

2154. je godina. Ljudi planiraju misiju na dalekoj planeti Pandora. Njihov cilj je uzeti neprocjenjivi mineral koji je Zemlji neophodan. Znanstveni tim na Zemlji vodi doktor Grace Augustine, koju igra Sigourney Weaver. Tim posebnim programom, zvanim Avatar, proučava autohtono stanovništvo Pandore. Avatari su genetički izrađena tijela koja izgledaju kao tri metra visoki Pandorani, i lako se prilagođavaju na okoliš tog planeta. Američke snage pod vodstvom pukovnika Miles Quaritcha nadgledaju teren.

Pukovnik Quaritch, okorjeli marinac, proglašava teren Zemljinim na račun Na'vi-a, autohtonog plemena Pandore.

Glavni lik u filmu je Jake Sully, bivši marinac, paraplegičar. On je poslan na Pandoru kako bi zamijenio Toma, brata blizanca koji je preminuo kao član Avatar programa. Pošto se Jake genetski podudara s Tomom, preuzima i njegov Avatar.

Jake pada u trans kako bi prenijeo svijest u Pandoranina. Budi se u tijelu Avatara, slobodan da uđe u šume Pandore, što biva velikim uzbuđenjem za osobu paraliziranu od struka naniže. Jakeova misija je uklopiti se među domoroce Na'vie, te slati izvještaje pukovniku Quaritchu, za što bi zauzvrat dobio zdrave noge.

Međutim plan propada kada se Jake zaljubi u Naytiri, princezu Na'vi plemena. On počinje razumijevati duhovnu povezanost Na'vi plemena za svoj planet, i zaklinje se da će braniti Pandoru od ljudske invazije i genocida nad plemenom.

"Na ovom mjestu je sve povezano, i toliko je lijepo da oči jedva podnose.", kaže o filmu

Sam Worthingtonm koji igra ulogu Jake Sullya.

Glumica Zoe Seldana tumači ulogu princeze Naytiri. Ona kaže da je tehnika koju James Cameron koristi kako bi proizveo kompjuterski generirane slike nije nalik nijednom drugom filmu.

"Na glavi imamo opremu koja je replika našeg oblika glave u filmu. Na njoj je i kamera koja bilježi svaki izraz lica."

James Cameron, upotrebom nove tehnologije opravdava uloženih 250 milijuna dolara. Njegove 3D kamere kreiraju prastari, raskošni svijet, gdje tisuće različitih vrsta živi u simbiozi s Na'viima.

"Na'vii su u nekom smislu bolja verzija nas. Možda oni predstavljaju ono u nama čega smo svjesni da gubimo, i čemu se trebamo vratiti. Po meni je ovo smisao filma. Kada pogledate film, želite biti oni.",rekao je redatelj filma.

"Avatar" nudi virtualno filmsko iskustvo. Neviđena tehnologija vas uvlači u svijet Pandore fizički i emocionalno. Cameronova ekološka poruka se osjeti kroz zalaženje u teme nepravednih ratova, genocida i eksploatacije zemljišta. Dvanaest godina nakon "Titanica", "Avatar" se smatra povratkom James Camerona.

U očima redatelja, ovaj film je alegorija duhovnog buđenja ljudi.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG