Linkovi

Aktuelno

Kopenhagen: Dvije nedjelje pregovora, bez dogovora

Kopenhagen: Dvije nedjelje pregovora, bez dogovora
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Kopenhagen: Dvije nedjelje pregovora, bez dogovora

Kopenhagen: Dvije nedjelje pregovora, bez dogovora

Američki predsjednik Barack Obama je danas u Pekingu kazao svjetskim liderima da je došao trenutak da se zemlje svijeta ujedine u ostvarenju zajedničkog cilja. Poodjsećajući učesnike konferencije o klimatskim promjenama da vrijeme ističe. Kao i američki predsjednik, čelnici drugih zemalja stizali su u glavni grad Danske, jedan po jedan, na finalni sastanak, zadnjeg dana konferencije u Kopenhagenu. Delegacije se sastaju već dvije nedjelje ne bi uspjeli postići dogovor o mjerama borbe protiv negativnih posljedica promjene klime. Za sada, međutim, nema nikakvog dogovora.


Obraćajući se jutros učesnicima samita, gospodin Obama je pozvao lidere da uklone razlike i dogovore se o zajedničkom planu:

"Nakon više mjeseci pregovora, nakon dvije nedjelje sastanaka i razgovora ovdje, nakon bezbroj drugih susreta, biletarelanih diskusija, i drugog, vjerujem da bi detalje budućeg sporazuma trebali svima biti jasni."

Sjedinjene države žele da sve velike ekonomske sile smanje i ograniče ispuštanje štetnih plinova. Washington također želi posve transparentne standarde kako bi se moglo provjeriti da li zemlje istinski poštuju ograničenja, a potrebni su i fondovi da se u tome pomogne siromašnima. Ako se dogovor može postići, Sjedinjene Države su spremne surađjivati s drugima kako bi se sakupio globalni fond za zemlje u razvoju. Sjedinjene Države također spremne smanjiti emisije vlastitih plinova za 17 posto do 2020. godine. Predstavnici mnogih država smatraju da to nije dovoljno.

Predsjednik Obama je isstakao da je, iako američki planovi neće zadovoljiti svakog, to ipak korijek naprijed:

"Možemo prihvatiti ovakav dogovor, poduzeti značajan korak naprijed, nastaviti rafiniranje dogovora i na tim osnovama nadogradjivati."

Drugi su se lideri fokusirali na korake koje su njihove vlade već poduzele kako bi se borili protiv klimatskih promjena, kao i na buduće korake. Neki drugi su opet izrazili razočarenje da nije više postignuto. Među njima je premijer Lesotha Pakalitha Mosisilli:

"Reći da smo razočarani nije dovoljno, posebno što nakon 24 mjeseca teških pregovora, i intenzivnih rasprava na ovoj konferenciji, nije mogao biti postignut dogovor koji bi bio zakonska obaveza svih."

Spominje se mogućnost eventualnog okvirnog dogovora, koji bi vodio kasnijem nastavku pregovora.

Ukradena nacistička parola sa kapija Auschwitza

Poljski zvaničnici su saopćili da su lopovi ukrali ploču koja je stajala iznad kapija ozloglašenog koncentracionog logora Aušvic, s natpisom Rad Oslobadja (Arbait Macht Frei). Čuvari u ovom muzejskom kompleksu su jutro rano primijetili da natpis fali, i odmah obavijestili policiju koja je započela istragu. Već su reagirali povjesničari iz Izraela, rekavši da je ovaj incident u Aušvicu, napad na sjećanje na Holocaust.
Na stotine hiljada ljudi godišnje posjeti Aušvic, u kojem su nacisti poubijali više od milijun ljudi, Jevreja, Roma i drugih, tijekom drugog svjetskog rata.

Barack Obama: Vrijeme je da se zemlje svijeta ujedine u ostvarenju zajedničkog cilja

Američki predsjednik Barack Obama je danas, zadnjeg dana konferencije o klimatskim promjenama u Kopenhagenu, svjetskim liderima rekao da je vrijeme da se zemlje svijeta ujedine u ostvarenju zajedničkog cilja.

Pregovarači na samitu ni nakon dvije sedmice nisu uspjeli postići dogovor o smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova, koje mnogi naučnici okrivljuju za globalno zagrijavanje. Mediji izvještavaju da se u tekstu nacrta sporazuma, koji bi mogao biti i promijenjen, ne spominju značajni ciljevi smanjenja ispuštanja tih plinova u industrijski razvijenim zemljama, što je daleko od cilja postizanja pravno obavezujućeg sporazuma.

Predsjednik Obama je rekao da neke zemlje smatraju da Sjedinjene države ne čine dovoljno, dodavši da svjetski lideri moraju prihvatiti sporazum, čak i ako on nije savršen. Generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon je danas pozvao sudionike konferencije da se krenu naprijed sa kompromisom, hrabrošću i zajedničkim ciljem.

Nastojanja da 2010 u Afganistanu bude bolja od ove godine

Nastojanja da 2010 u Afganistanu bude bolja od ove godine
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Nastojanja da 2010. u Afganistanu bude bolja od ove godine

Učitajte još

XS
SM
MD
LG