Linkovi

Aktuelno

Zbog bračnog nevjerstva Tiger Woodsa gubi i profesionalni golf

Zbog bračnog nevjerstva Tiger Woodsa gubi i profesionalni golf
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Zbog bračnog nevjerstva Tiger Woodsa gubi i profesionalni golf  

Bombaški napadi u Pakistanu i Afganistanu

Zvaničnici u Pakistanu kažu da je u eksploziji, kako se sumnja, automobila bombe, poginulo najmanje 18 ljudi, a 25 ranjeno.

Eksplozija se dogodila jučer na trgu u blizini kuće lokalnog političkog lidera u gradu Dera Ghazi Khan. Napad je posljednji u seriji bombaških napada u kojima je od oktobra ubijeno više od 500 ljudi.

Zvaničnici u Pakistanu kažu da se islamski militanti na taj način svete zbog ofanzive vladinih snaga protiv talibana u regionu južnog Veziristana. Protekle sedmice, premijer Pakistana je rekao da j ofanziva, koja već traje blizu tri mjeseca, uspješna i da vlada razmatra pokretanje nove ofanzive u plemenskom regionu Orakzai.

U Afganistanu je jučer samoubica aktivirao automobil bombu ispred hotela Heetal u Kabulu u okrugu Wazir Akbar Khan, gdje se nalazi i dom bivšeg podpredsjednika Afganistana. U hotelu često borave stranci i trenutno nije jasno da li je cilj napada bio hotel ili bivši podpredsjednik Ahmad Zia Massud.

Do eksplozije je došlo kada su se članovi parlamenta i vlade, zajedno sa inostranim ambasadorima okupili u Kabulu na konferenciji posvećenoj borbi protiv korupcije unutar vlade.

Tokom govora na toj konferenciji, afganistanski predsjednik Hamid Karzai je osudio napad, nazvavši ga terorističkim napadom protiv humanosti i Islama.

ŞAD: Obama uskoro u drugoj godini predsjedničkog mandata

ŞAD: Obama uskoro u drugoj godini predsjedničkog mandata
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

SAD: Obama uskoro u drugoj godini predsjedničkog mandata

Zbog bračnog nevjerstva Tiger Woodsa gubi i profesionalni golf  

Bračno nevjerstvo najbogatijem sportisti na svijetu odnosi sve više novca. Naime, čuveni golf igrač Tiger Woods, koji je priznao bračno nevjerstvo, sada počinje da gubi svoje glavne sponzore. Globalna konzalting firma Accenture kaže da Tiger Woods više nije pravi predstavnik i prekinula je sa njim odnose. Nakon toga je i Gillette odbacio Woodsa sa svojih reklama, tragom osobnih kontroverzi koje okružuju najboljeg svjetskog igrača golfa.

Ova bi se reklama kompanije Accenture - Bitno je šta ćete sljedeće uraditi, sada mogla čitati kao upozorenje Tiger Woodsu.

Umjesto toga, Accenture je odlučio čta će uraditi.

Ova globalna savjetodavna firma je odbacila šestogodišnji ugovor sa Woodsom.

Najbolje plaćeni igrač golfa na svijetu u protekli petak je priznao bračno nevjerstvo i saopćio da na neodredjeno vrijeme napušta profesionalni golf kako bi se posvetio svom braku. Tome su prdhodile tvrdnje više žena da su sa njim imale seksualne odnose.

Mediji sada procjenjuju da bi zbog njegovog odsustva profesionalni golf mogao izgubiti 591 milion dolara.

Britanski publicista, Max Clifford: "Golf treba Tiger Woodsa više nego Tiger Woods treba golf."

Brojevi to pokazuju. U oktobru, magazin Forbs je Woodsa proglasio prvim sportistom koji je zaradio milijardu dolara. On godišnje zaradjuje 110 miliona dolara, ali samo četvrtinu toga od mečeva, dok ostatak dolazi od reklama.

Profesionalni igrač golfa, John Daly kaže da se Woods treba vratiti u igru.

"Golf ga treba, oni ga trebaju. U ova loša ekonomska vremena, dok pokušavamo naći sponzore za nadmetanja u golfu, bez Tiger Woodsa je to jako teško uraditi."

Nakon kompanije Accenture, i Gillett je odlučio da ograniči Woodsovu ulogu unutar ugovora od pet miliona dolara. AT&T razmatra odnose sa njim. Analitičari finansija kažu da odluke tih moćnih kompanija mogu uticati i na razmišljanja vlasnika drugih firmi.

Bob Garfield uredjuje Advertising Age: "Ljudi koji su platili, neki medju njima više od 100 miliona dolara, sada glasno kukaju."

Garfield kaže da oni na kraju mogu prekinuti odnose sa zlatnim dječakom golfa, dok se Woods bude nalazio izvan igre, i to bi industriju golfa moglo voditi u dramatičan pad.

SAD: Obama uskoro u drugoj godini predsjedničkog mandata

Dok se prva puna godina u Bijeloj kući primiče kraju, Barack Obama hvata, da tako kažemo, zalet za drugu godinu na funkciji predsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Nacionalna ekonomija, rat u Afganistanu i novembarski izbori za Kongres su pitanja koja će svakako bitno uticati na mogućnosti gospodina Obame da ostvari planove i ciljeve koje smatra najbitnijim u 2010. godini.

Veći dio ove godine gospodin Obama je nastojao učiniti sve što može na stabiliziranju ekonomije i ostvarivanju programa ekonomskog oporavka. I velikim dijelom naredne godine, u kojoj će biti birani novi kogresmeni i dobar broj senatora, predsjednik će se, kako procjenjuje Nathan Gonzales, politički urednik lista Rothenberg Political Report, baviti ozdravljenjem ekonomije:

"Najgora stvar koja se može desiti i gospodinu Obami i demokratama je nastavak ekonomskog posrtanja i okrivljivanja njih za to. Ako se to oboje dogodi, rezultat novembarskih izbora za demokrate bi mogao biti katastrofalan."

Posljednji ekonomski izvještaji i analize pokazuju da ekonomija počinje da se oporavlja. Stopa nezapolenosti je, međutim, desetak odsto, najveća u posljednjih 26 godina. Bivši predsjednik Nacionalnog komiteta Republikanske stranke Ed Gillespie procjenjuje da mnogi Amerikanci krive gospodina Obamu za visoku stopu nezapolenosti i dodaje:

"Amerikanci će takođe osjetiti Obamine veće poreze, veću vladinu potrošnju, više vladinog uplitanja u ekonomiju, bankarstvo, autoindustriju, zdravstvenu zaštitu i energetiku u nastojanjima da se smanji nezaposlenost."

Gospodin Obama zapravo nije povećao poreze i oni koji ga podržavaju ističu da je potezima koje je vukao spriječio dalji gubitak radnih mjesta. Robert Borosage, jedan od direktora Kampanje za budućnost Amerike kaže:

"Imamo predsjednika koji pokušava učiniti krupne stvari bitne za zemlju. Imali smo ekonomiju koja, zahvaljući Obaminim planovima oporavka, nije potonula mnogo dublje i koja je sada na putu ozdravljenja."

Promjena toka rata u Afganistanu biće sasvim sigurno drugi veliki prioritet predsjednika Obame tokom iduće godine. Nasilje u toj zemlji raste, podrška američke javnosti opada, mnogi senatori i kongresmeni iz Obamine stranke kritiziraju odluku o slanju dodatnih jedinica u Afganistan. Gospodin Gonzales ističe da je zbog novembarskih izbora za Kongres predsjednik pod velikim pritiskom:

"Gospodin Obama treba pokazati da ima plan i za Irak i za Afganistan, da te planove primjenjuju i da primjena daje rezultate."

I gospodin Gillespie se slaže u ocjeni da je teško stanje u Afganistanu težak izazov za Obamu:

"Kada ste predsjednik Sjedinjenih Država, ne susrećete sa stvarima o kojima je lako odlučivati. Predsjednik odlučuje o teškim stvarima, njegove odluke imaju veliku težinu. Mislim da sada gospodin Obama uviđa razliku između kandidature za predsjednika i obavljanja funkcije predsjednika."

Pored Afganistana i ekonomije predsjednik će morati da brine i o drugim pitanjima - imigracionoj politici, pravnoj regulativi vezanoj za klimatske promjene, otvaranju radnih mjesta i ekološki čistoj energetici. Gospodin Gonzales i izbornu kampanju u idućoj godini vidi kao izazov predsjednikovim glavnim ciljevima:

"Kako 2010. bude odmicala postajaće sve teže uspješno privoditi kraju kontroverznu legislativu jer će se demokrati i u Zastupničkom domu i u Senatu boriti za vlastiti reizbor."

Mnoge od inicijativa gospodina Obame, kao primjera radi, reforma zdravstvenog sistema, počeće davati rezultata podobro poslije novembarskih izbora. David Frum, analitičar pri institutu American Enterprise, smatra da Amerikanci gube strpljenje i dodaje:

"Niko od nas ne zna šta će se dešavati tokom 2010. Možda će sve to biti od koristi koju godinu kasnije, ali nije sigurno da će se isplatiti naredne godine."

Gospodin Borosage, unatoč svim okolnostima, procjenjuje da će Amerikanci shvatiti da gospopdin Obama radi u njihovom najboljem interesu i ističe:

"Ako predsjednik nastavi da se bori za reforme za koje je jasno da su ovoj zemlji potrebne i za ono čemu ova zemlja teži, i gospodin Obama i demokrati će uživati podršku."

Rezultati novembarskih izbora za Kongres i sudbina gospodina Obame kao predsjednika mogu još jednom ovisiti od Obamine snage i moći da i druge privuče i uvjeri u svrsishodnost ideja i rješenja za koja se zalaže.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG