Linkovi

Aktuelno

Međunarodna konferencija o klimatskim promjenama u Copenhagenu:  Hoće li razlike u stavovima biti prevladane?

Predstavnici više zemalja u razvoju doveli su u pitanje razgovore i pregovore koji se vode na Međunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda u Kopenhagenu.

Riječ je zapravo o nekima od najsiromašnijih zemalja koje su danas napustile pregovore, nezadovoljnih podrškom sporazumu o ograničavanju ispuštanja štenih plinova, ključnom dokumentu Konferencije. Nerazvijene zemlje, uključujući mnoge sa afričkog kontinenta, predalažu da bude produžena važnost Protokola iz Kyota, jedinog sporazuma koji obavezuje industrijski razvijene države da smanje emisiju tih plinova. Takav stav ne podržavaju bogate zemlje, ukazujući, pored ostalog, da u Protokol iz Kyota nisu uključene Sjedinjene Američke Države, Kina i neke druge zemlje u razvoju, veliki zagađivači zemljine atmosfere.

Australijski premijer Kevin Rudd izjavo je danas da postoji mogućnost da samit u Kopenhagenu ne bude okončan uspješno, dok je britanski ministar za okolinu ED Miliband istakao da skup do sada ne teče u tonu kakav je potreban da bi se postigao dogovor. U intervjuu za Financial Times zamjenik ministra vanjskih poslova Kine He Yafei optužio je bogate zemlje da namjeravaju optužiti Peking za neupjeh pregovora. On je takođe rekao da razvijene zemlje imaju legalnu obavezu pomoći zemljama u razvoju u finansiranju potrebnih promjena, dodajući da Kina ne očekuje da će dobiti bilo kakvu finansijsku pomoć.

Predstavnici zemalja u razvoju zaprijetili su da se neće vratiti pregovorima dok ne budu usaglašeni stavovi.

Inače, predsjednici i premijeri brojnih država trebalo bi da tokom ovog tjedana stignu u Kopenhagen i učestvuju u ključnom, završnom dijelu rada Konferencije.

Trening afganistanskih snaga sigurnosti je ključ uspjeha

Trening afganistanskih snaga sigurnosti je ključ uspjeha
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Trening afganistanskih snaga sigurnosti je ključ uspjeha

Zdravlje: Srčani udari ne mimoilaze ni djecu

Zdravlje: Srčani udari ne mimoilaze ni djecu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Zdravlje: Srčani udari ne mimoilaze ni djecu

Trening afganistanskih snaga sigurnosti je ključ uspjeha

Nakon osam godina ratovanja u Afganistanu, trening afganistanskih snaga sigurnosti je ključ uspjeha, čak i nakon odluke predsjednika Baracka Obame da u tu zemlju uputi na desetine hiljada novih američkih vojnika. Medjutim, jezičke i kulturološke razlike, kao i nedostatak potrebne pomoći otežava zadatak američkim vojnim trenerima. David Axe za Glas Amerike je o tome poslao izvještaj nakon posjete afganistanskim pokrajinama Logar i Kandahar.

U NATO bazi u Kandaharu, na jugu Afganistana, američki i afganistanski piloti se pripremaju za trening.

Osam godina rata dovelo je do povremenih napetosti izmedju afganistanskih vojnika i američkih savjetnika.

Amerikanci nastoje trenirati afganistanske vojnike zapadnjačkim metodama ratovanja, ali afganistanci često imaju svoj vlastiti način i to se ponekad kosi sa američkim naporima na uspostavljanju obimnijih, više neovisnih afganistanskih snaga sigurnosti.

Kapetan Tyler Rennell, iz Američka grupa za zračni trening kaže: "Najteže ih je odvići starih navika i navesti da misle izvan treninga kojeg su imali. Svi su oni trenirani u ruskom stilu - to se radi tako i uvijek ćete to tako raditi."

Ali neovisna afganistanska vojska mora biti u stanju da se prilagodi lukavijem neprijatelju.

Američki oficiri kažu da jezička barijera takodjer otežava obuku.

Potpukovnik Percy Dunigan nadgleda trening afganistanskih pilota: "Postoji jako mnogo tehničkih termina u avijaciji i njihovo prevodjenje i blagovremeno prenošenje njima, posebno tokom leta, je veliki izazov. Pokušao sam da malo naučim njihov jezik kako bi dijelom smanjio stres i konfuziju. Ali kada se susrećete sa tehničkim terminima i procesima nema adekvatne zamjene za govor istim jezikom."

U pokrajini Logar, američki bataljon je u paru sa afganistanskim. Amerikanci uglavnom obavljaju kompleksnije misije, dok afganistanski vojnici dobivaju jednostavnije zadatke, kao što je uspostavljanje kontrolnih tačaka na cestama.

Narednik Donald Coleman je došao do jedne od takvih pozicija kako bi provjerio da li afganistanski vojnici rade zadati posao. Afganistancu se žale na nedostatak opreme i ljudstva: "Sve, uvijek, ide dobro kada smo mi ovdje. Ali, kada odemo, u neku ruku to ne razumijem. Njihove primjedbe, problemi, zabrinutosti su sasvim shvatljive. Ništa se u Afganistanu ne dešava u jednom danu, ili tako brzo kao u Sjedinjenim Državama.

Nekoliko milja dalje dodatni problemi dok američka vojna policija pokazuje Afganistancima kako na brzinu pretražiti vozilo.

Čini se nerazumljivo da Afganistanci samo mahnu vozačima da prolaze bez ikakve pretrage.

Poručnik Američke vojske Gregory Avant napušta prvu kontrolnu tačku i nakon dopunskih instrukcija, kaže policiji da počne kontrolu na drugoj poziciji: "Bolje rade ovdje nego ranije. Počinju razumijevati šta je namjena kontrolne tačke."

Zdravlje: Srčani udari ne mimoilaze ni djecu

Da li bi učenici osnovnih i srednjih škola trebalo da budu obavezno pregledani, posebno kada je u pitanju rad srca, prije nego počnu trenirati neki od brojnih sportova, je tema o kojoj se u Sjedinjenim Američkim Državama vodi široka stručna rasprava. Za mnoge kardiologe u američkoj saveznoj državi Teksas dileme, pak, nema. Oni su ubijeđeni da bi sva djeca, bili sportisti ili ne, trebalo da se podvrgnu pregledu srca.

Brandon Williams imao je samo 13 godina kada je imao smrtnosni srčani napad. Austin Sergeev bio je čak i mlađi, tek 11 godina, kada je njegovo srce prestalo da kuca. I djeca sa samo osam godina doživljavala su iznenadne zastoje u radu srca. U Italiji, primjera radi, djeca koja se bave sportom prolaze detaljne medicinske preglede koji uključuju i elektrokardiogram. Zahvaljući tim pregledima smanjen je broj slučajeva iznenadnog zastoja u radu srca i srčanih udara kod tih mladih sportista.

Takvi pregledi nisu široko uobičajeni u Sjedinjenim Državama. Odnedavno tim ljekara u Teksasu počinje da mijenja takvu praksu. Za sada u Houstonu prate oko 1.500 učenika osnovnih škola. Jedan od njih, Sam Franco-Jimenez, nakon obavljeniog elektrokardiogramskog pregleda kaže:

„Obavljen je pregled i rečenom mi je da ja ne bih trebao imati nevolja zbog bavljenja portom."

Doktor John Higgins sa timom ljekara obavlja preglede svih učenika, ne samo onih koji se bave sportom. Od 94 učenika pregledana prošlog proljeća kod sedam su uočena srčana oboljenja, a za dva učenika bio je nužan operativni zahvat. Doktor Higgins kaže:

"Srčana oboljenja kod djece se u pravilu prvi put uočavaju kada dođe do zastoja rada srca, mada su, inače, i prije toga bili na pregledu kod pedijatara i doktora opće prakse."

Renee Suchowiecky je uvjerena da bi elektrokardiogramski pregled spasio život njenoj kćerki:

„Moja kćerka Nicole je prije 11 godina na školskom igralištu izgubila svijest i umrla usljed iznenadnog zastoja rada srca."

Zastoj u radu srca dešava se prosječno jednom godišnje kod jednog od 100.000 učenika. To je vrlo, vrlo mali procenat u poređenju sa smrtnim ishodima od drugih oboljenja. Ipak, kardiolozi u Houstonu žele programom pregleda srca ohuhvatiti sve učenike u Teksasu.

Doktor Higgins ističe da nalazi kardiologa naglašavaju potrebu redovnog pregleda srca, uz ostale uobičajene pedijatriske preglede. Renee Suchowiecky smatra to ispravnim:

„Ako ustanove neki srčani poremećaj samo kod jednog učenika, trud ljekara se isplatio."

Učitajte još

XS
SM
MD
LG