Linkovi

Aktuelno

Iran: Novi izazov međunarodnoj zajednici

Odluka iranskog režima da izgradi 10 novih objekata za obogaćivanje urana je odgovor Irana na osude upućene vlastima te zemlje iz Agencije za atomsku energiju Ujedinjenih nacija, izjavio je danas za državni radio-program šef iranskog nuklernog programa Ali Akbar Salehi. On je istakao da Teheran treba dati snažnu poruku kao odgovor na rezoluciju Međunarodne agencije za atomsku energiju kojom se Iran poziva da okonča sve nuklearne aktivnosti. U svojoj izjavi gospodin Salehi je rekao da će novi objekti za obogaćivanje urana biti izgrađeni duboko u iranskim planinama, kako bi bili zaštićeni od napada, i da će u njima biti instalirane nove, efikasnije cetrifuge. Takođe danas, predsjedavajući iranskim parlamentom Ali Larijani je izjavio da Iran nema nikakvih koristi kao zemlja-članica sporazuma o zabrani širenja nuklearnog oružja.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchenr ocijenio je tu odluku, kako je rekao, djetinjastom, dodavši da Iran igra veoma opasnu igru. Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibs istakao je da Iran na težak način krši vlastite obaveze preme međunarodnoj zajednici. Britanski zvaničnici najavu režima u Teheranu o gradnji deset novih objekata za obogaćivanje urana ocjenjuju potezom koji izaziva veliku zabrinutost, dok Njemačka od Teherana traži da ispunnjava obaveze koje ima prema međunarodnoj zajednici.

Da podsjetimo, u prošli petak je Međunarodna agencija za atomsku energiju usvojila rezoluciju kojom se od Irana zahtijeva da obustavi gradnju nuklernog objekta Fordow u blizini grada Qom i prezentira podatke o bilo kojem drugom nepoznatom i skrivanom nuklearnom objektu i postrojenju. Kina i Rusija, zemlje sa tijesnim vezama sa Iranom , takođe su glasale za usvajanje rezolucije kojom se nadalje povećava pritisak međunarodne zajednice na iranski režim. Iran je tu rezoluciju osudio kao taktiku uznemiravanja, kao što odbija i raniji plan Agencije kojim se od Irana traži da 70 posto od svog urana šalje u inostranstvo radi daljeg obogaćivanja.

Dubai: Hladan finansijski tuš sa vrelog pijeska

Dubai: Hladan finansijski tuš sa vrelog pijeska
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Dubai: Hladan finansijski tuš sa vrelog pijeska

Nova strategija za Afghanistan

Nova strategija za Afghanistan
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Nova strategija za Afghanistan

Dubai: Hladan finansijski tuš sa vrelog pijeska

Danas, prvog radnog dana, nakon što je investiciona kompanija Dubai World, inače u državnom vlasništvu, zatražila od kreditora da prihvate odlaganje plaćanja 60 milijardi dospjelog duga za narednih 6 mjeseci, reakcije na berzama su umjerene. Berzanski indeksi na berzama u samom Dubaiu i na drugim berzama u Emiratima su u padu. Na to je uticala i izjava generalnog direktora finasijskog departmana u Dubaiu Abdulrahmana al-Saleha da vlada Emirata neće garantirati za dugove Dubai Worlda. On je takođe istakao da kreditori snose određenu odgovornost za stanje u kojem se našao konglomerat Dubai World, da su posuđivali novac na osnovu vlastitih procjena projekata koje je nudio Dubai World, a ne na osnovu garancija vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U najkraćem, ni naftom bogati Dubai nije mogao ostati netaknut svjetskom finansijskom krizom. Cijene nekretnina prošle godine pale su za oko 50 procenata, veliki broj ljudi, posebno radnika iz inostranstva, ostao je bez posla zbog otkazivanja brojnih projekata i konačno, u prošli četvrak, stigao je pomenuti zahtjev za šestomjesečnom odgodom izmirivanja duga. Što se tiče dešavanja na ključnim azijskim berzama, vrijednosti su danas u porastu nakon što je jučer Centralna banka Ujedinjenih Arapskih Emirata najavila pomoć Dubaiu u plaćanju duga. Slično se dešava na evropskim i američkim berzama.

Kamel Wazne, ekonomski analitičar sa univerziteta American u Bejrutu, upozorava da je prekomjerno reagiranje u ovom trenutku kontra-produktivno:

"U sadašnjoj klimi finansijskih teškoća, Dubai čini ono što su činile i mnoge druge zemlje širom svijeta."

I ekonomski analitičari u Evropi procjenjuju da dalekosežnih i teških posljedica ne bi trebalo biti. Evropska tržišta su se već opravila i Oliver Roth, direktor jedne investicione komapije iz Frankfurta ističe:

"Koliko do sada znamo, banke čije su centrale u Dubaiu su najveći kreditori kompanije Dubai World i za sada ne vjerujemo da će biti trajnijeg negativnog efekta na evropske i američke banke."

Da ipak nije sve tako jednostavno pokazuju i među-valutne vrijednosti neposredno nakon saopštenja iz Dubaia. Vrijednost dolara u odnosu na japanski jen bila je pala je na najnižu tačku u posljednih 14 godina, što je automatski japanski izvoz u svijet učinilo skupljim. Japanski ministar finansija Hirohisa Fujii reagirao je najavom poduzimanja odgovarajućih koraka, a i dolar je u međuvremenu nešto ojačao.

Finansijski i ekonomski analitičari upozoravaju da bi bojazan da li će državna kompanija Dubai World, kao i zemlja u cjelini, biti u stanju uredno otplaćivati dugove ipak mogla izazvati lančanu reakciju širom svijeta i potaknuti banke i finansijske kompanije na dalje restrikcije pri odobravanju kredita, što bi usporilo svjetski ekonomski oporavak.

Tkanje marokanskih ćilima, zanat koji izumire

Tkanje marokanskih ćilima, zanat koji izumire
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Tkanje marokanskih ćilima , zanat koji izumire

Učitajte još

XS
SM
MD
LG