Linkovi

Aktuelno

Film tjedna: "This Is It" o Michaelu Jacksonu

Kad je pop superzvijezda Michael Jackson neočekivano umro u lipnju, upravo je pripremao niz koncerata kao povratak nakon čitavog desetljeća izbivanja iz svijeta živih nastupa. Tijekom tjedana proba, bilo je snimljeno oko 80 sati video materijala, koje je kreativna ekipa, koja je s njim radila, sada stisnula u dvosatni dokumentarni film „This Is It“, sjećanje i odavanje pošte zabavljaču i njegovoj glazbi.

Film donosi glazbu … ustvari, jako mnogo glazbe: neke nove skladbe, kao i osvježene izvedbe globalnih hitova koji su Jacksona i učinili – kako se sam nazivao – 'kraljem popa'. On draži maštu pokazujući probe sa djelićima planiranih nastupa u kojima je sudjelovalo sedamdesetak raznih umjetnika i zabavljača, od glazbenika, preko plesača, pa do akrobata i lutkara, a sve to na vrlo složeno zamišljenoj pozornici, opremljenoj, između ostalog, i ogromnim video ekranima za prikazivanje ranije snimljenih 3-D segmenata, posebno napravljenih za tu turneju.

U rijetkom pogledu na zbivanja iza scene, snimke proba pokazuju Jacksona na djelu, pažljivo radeći na svakom detalju kako bi cjelina bila onako ispolirana i bez greške kako su se njegovi ljubitelji navikli vidjeti na ranijim koncertima.

Scenski redatelj bio je dugogodišnji Jacksonov suradnik Kenny Ortega, koji je od plesača i koreografa prešao na karijeru vrlo uspješnog filmskog redatelja. I tako, kad su producenti odlučili pretvoriti video snimke u dugometražni film, Ortega je bio očigledan izbor za redatelja. No, žaleći još za umrlim prijateljem, Ortega je priznao da mu je prva reakcija bila da odbije tu ponudu. No, kad je pogledao snimljene materijale, shvatio je da ne može nekome drugome prepustiti da pretvori u film ono na čemu je sam radio.

Koproducent filma je Travis Payne, koreograf plesnih točki planiranih koncerata. On je prvi puta radio s Michaelom Jacksonom 1993., kao plesač i sjeća se da je 'kralj popa' uvijek snimao probe i pripreme koncerata za svoju vlastitu dokumentaciju i kasnije reference. Doduše, priznaje da nije siguran koliko bi sam Jackson volio da se javno prikazuju snimke proba na kojima se tek uvježbavaju stvari koje je on želio pokazati tek kad budu savršeno izvedene.

Film „This Is It“ ne bavi se okolnostima smrti Michaela Jacksona, niti ne zadire u izvješća o dugotrajnim i mukotrpnim satima uvježbavanja. Redatelj Ortega kaže da ta pitanja za ovaj film nisu bila važna. Važno je bilo, kaže on, prikazati kako se odvijao kreativni proces stvaranja koncerta.

„This Is It“ će se prikazivati u kinima samo nekoliko tjedana, a potom će biti objavljen DVD s mnogo više sati snimaka sa proba.

Medvjedima treba zaštita

Medvjedima treba zaštita
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Bosanski medvjedi trebaju hitnu zaštitu

Bosanski medvjedi trebaju hitnu zaštitu

Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja B i H je zabranjeno držanje divljih životinja na privatnim imanjima i stoga je nedopustiva njihova zloupotreba i zarobljavanje u cilju iskorištavanja ili u reklamne svrhe.Poručuju ovo predstavnici Društva za zaštitu životinja NOA iz Banjaluke koji su pokrenuli akciju za udomljavanje dva medvjeda iz Bosne i Hercegovine u odgovarajućem Centru u Njemačkoj dok se u B i H ne obezbjedi adekvatna lokacija za zbrinjavanje ovih životinja.

Pogledajte prilog našeg banjolučkog dopisnika Dragana Stegića, a posjetite i naš blog, na stranici blogger.ba, čiji je posljednji tekst o sličnoj temi, i recite nam svoje mišljenje.

Hillary Clinton: Teško je povjerovati da pakistanska vlada ne može uhvatiti lidere al-Qaide ako to doista želi

Američka državna tajnica Hillary Clinton je, obraćajući se Pakistancima, stala u odbranu američke politike, u trenucima kada su oni sve više frustrirani rastućim nasiljem u regionu. Ona se danas u Islamabadu obratila grupi plemenskih lidera iz sjeverozapadnog dijela zemlje.

Jedan od zakonodavaca je pozvao gospođu Clinton da pokuša pregovorima dovesti do okončanja sukoba u Afganistanu, a onda proširiti te napore i na Pakistan. Gospođa Clinton je pozdravila ideju o pregovorima, ali je naglasila da su Sjedinjene države morale poduzeti akciju nakon što je Taliban odbio predati lidere al-Qaide odgovorne za napade u Sjedinjenim državama 11 septembra 2001.

Gospođa Clinton je jučer u Lahoreu, govoreći grupi studenata na univerzitetu, rekla da joj je teško povjerovati da pakistanska vlada ne može uhvatiti lidere al-Qaide ako to doista i želi.

Playing For Change: Muzički fenomen koji osvaja svijet

Playing For Change: Muzički fenomen koji osvaja svijet
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00

Playing For Change: Muzički fenomen koji osvaja svijet

Učitajte još

XS
SM
MD
LG