Linkovi

Aktuelno

Vlada Iraka pozvala na obustavu nasilja

Vlada Iraka pozvala je sve naoružane grupe u zemlji da slijede primjer šiitske armije Mahdi i obustave oružane i nasilne aktivnosti.

U saopštenju objavljenom kasno sinoć po lokalnom vremenu iz ureda iračkog premijera Nourija al-Malikija kaže se da je odluka šiitskog klerika Moqtade al-Sadra da obustavi aktivnosti milicije Mahdi dobra mogućnost da i druge naoružane grupe učine isto i doprinesu nastojanjima da se poboljša unutarnja stabilnost i održi suverenitet Iraka.

U odvojenom razvoju događaja, iz američkih vojnih izvora u Iraku saopšteno je da su koalicione snage ubile 5 osoba za koje se sumnja da su bili članovi al-Qaidinih ćelija u Iraku, a da je pritvoreno 13 drugih u racijama izvedenim u dolini rijeke Tigris.

Britanija u žalosti na 10-tu godišnjicu smrti princeze Dijane

Britanija je danas u žalosti za princezom Dijanom, na desetu godišnjicu njene pogibije u automobilskoj nesreći u Parizu.

Dijanini sinovi, princ William i princ Harry organizirali su kraljevsku memorijalnu službu u centralnom Londonu. William je čitao Bibliju, dok je Harry iznosio svoja sjećanja na majku.

Kraljica Elizabetha, Dianin bivši muž, princ Charles, i oko 500 drugih gostiju bili su prisutni komemorativnoj službi u kapeli blizu Buckinghamske palate.

Nadbiskup kanterberijski Rowan Williams je u molitvi iskazao zahvalnost princezinoj spremnosti da dopre do, kako je rekao, odbačenih i zaboravljenih.

Medju prisutnim su bili sadašnji i bivši britanski premijer, Gordon Brown i Tony Blair.

Veća grupa gradjana okupila se u obližnjem parku a zatim su bukete cvijeća, portrete i pjesme posvećene Dijani položili uz kapije Kensingtonske Palate, u kojoj je bio njen posljednji dom.

Tony Snow napušta Bijelu kuću

Iz Bijele kuće su saopćili da će sekretar za medije Tony Snow napustiti taj posao 14-tog septembra i da će ga na toj dužnosti zamjeniti Dana Perino. Snow je ranije najavio da će otići prije nego mandat predsjednika Busha istekne u januaru 2009. Ovaj 52-dvogodišnjak, koji je preživio rak, kaže da neće moći ostati do kraja ove administracije iz financijskih razloga.

Novi sekretar za medije Bijele kuće, Dana Perino, koja je zamjenjivala Snowa dok se on lječio od raka debelog crijeva, jednako kao i on radil je u medijima, te u oblasti komunikacija za američke kongresmene i Ministarstvo pravosudja.

U gašenju požara u Hrvatskoj poginulo šest vatrogasaca

Šumski požari na hrvatskim otocima ubili su šest vatrogasaca, od kojih je jedan bio samo 17 godina star.

Vatrogsci, neki od njih dobrovoljci, su poginuli nakon što je vjetar promijenio smjer požara i odsjekao im odstupnicu.

Požar na Kornatima je počeo u četvrtak, a najmanje sedam vatrogasaca je u bolnici usljed ozbiljnih opekotina. Premijer Ivo Senader i predsjednik Stipe Mesić su to nazvali najgorom vatrogasnom tragedijom.

Gospodin Senader je ozljedjene posjetio u bolnici u Zadru, i tom prilikom obećao etaljnu istragu koja će ustanovit da li se radilo o namjernom izazivanju požara.

Predsjednik Mesić je posjetio najteže ozlijedjen vatrogasce kji su prebačeni u bolnicu u Zagrebu.

Kontradiktorne vijesti o talebanskoj otmici pakistanskih vojnika

U Pakistanu, vojska te zemlje je negirala izvještaje da su talibanski militanti oteli više od 100 pakistanskih vojnika blizu granice sa Afganistanom.

Glasnogovornik pakistanske vojske je danas rekao da su vojnici u južnom Waziristanu gdje su blokirani usljed borbi izmedju lokalnih plemena i militanata. On je dalje dodao da su vojnici jučer putovali tom regijom i bili prisiljeni da se zaustave usljed vremenskih uvjeta.

Medjutim, plemenske starješine su poslati da oslobadjanje vojnika pregovarau sa militantima. Postoji bojazan da su vojnici oteti nakon što su u četvrtak prekinuli kontakt sa komandom. Početkom mjeseca su talibanski militanti u Wiziristanu, koji se smatra talibanskim uporištem, oteli 16 pakistanskih vojnika, i nakon što su ubili jednoga, ostale su pustili na slobodu.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG