Linkovi

Aktuelno

Danas blizu 70  mrtvih u Iraku

Najmanje 50 osoba poginulo je danas u zapadnim dijelovima Badgada u napadu bombaša samoubice koji je izazvao eksploziju jednog tankera punog goriva na benzinskoj pumpi. Tom prilikom povrijedjeno je 60 osoba.

Nešto prije toga, u eksploziji automobila bombe ubijeno je najmanje 17 osoba, a povrijedjeno više od 30. A još jedna eksplozija automobila bombe je ubila još troje ljudi u Bagdadu.

A američka vojska saopštava da su iračke i koalicione snage otkrile masovnu grobnicu u provinciji Diyala, istočno od Bagdada. Žitelji kažu da se radi o 17 seljana medju kojima je bilo staraca i djece, koje je prošlog mjeseca ubila Al-Qaida.

Američke snage takodjer su objavile da su u jučerašnjim borbama poginula četiri američka vojnika.

U medjuvremenu je Saudijska Arabija saopcila da će poslati diplomatsku misiju u Irak da bi ustanovila da li postoje mogućnosti za ponovno otvaranje saudijske ambasade u Bagdadu. Ministar vanjskih poslova,Saud al-Faisal, takav potez je najavio tokom konferencije za novinare sa američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice i ministrom odbrane Robertom Gatesom. Gospodin al-Faisal je takodjer istakao da Saudijska Arabija želi blisko suradjivati na poboljšanju sigurnosnog stanja u Iraku, posebno kada je u pitanju borba protiv terorizma.

Condoleezza Rice je ove izjave nazvala važnim korakom.

Saudijski ministar je takodjer rekao da je šokiran nedavnom kritikom američkog ambasadora u Ujedinjenim nacijama, Zalmaya Khalilzada koji je rekao da Sudijska arabija negativno utječe na stabilnost Iraka jer ne pruža podršku vladi premijera Malikija.

Murdoch kupio Wall Street Journal

Australijski medijski magnat Rupert Murdoch je konačno za pet milijardi dolara kupio financijsku kompaniju Dow Jones, a u ukviru nje i poznati dnevnik Wall Street Journal. Do prodaje je došlo nakon tromjesečnih pregovora i dugih debata medju obitlji Bancroft koji u skladu sa brojem dionica koje su u njihovom vlasništvu, drže 37% glasova.

Petočlana komisija će nadgledati uredničku neovisnost i integritet Wall Street Journala, i drugih novinarskih usluga Dow Jonesa.

Veliki problemi u obnovi Iraka

Specijalna financijska komisija američke vlade je saopćila da iračka vlada ne može ili ne želi preuzeti veći broj objekata , izgradjenih američkim fondovima za rekonstrukciju, usprkos planovima da se ti objekti predaju Iračanima.Američki generalni inspektor za Irak je , govoreći pred senatskim odborom za pitanja budžeta, kazao da neki od tih objekata sada propadaju, dok se drugi vrlo loše održavaju - što vodi ka milijardama neiskorištenih dolara , odredjenih za infrastrukturu.

Sjedinjene Države su potrošile desetine milijuna dolara kako bi obnovile elektranu Dora u južnom predgradju Baghdada. Da radi, taj bi objekat mogao poboljšati stanje s napajenjm strujom danas u Iraku, za više od 7 posto. Specijalni generalni inspektor za rekonstrukciju Iraka, Stuart Bowen:

Stewart Bowen , generalni inspektor za rekonstrukciju Iraka :

Istina je da ta elektrana nije bila u pogonu ove godine. 90 miliona dolara je inevstirano da se osposobe njene dvije pogonske jedinice - samo jedna je počela s radom, 2004. u aprilu. No kada smo je predali Iračanima, ubrzo se pokvarila.

Gospodin Bowen kaže da je inženjerski korpus američke vojske ponovno preuzeo pogon, ponovno osposobio jednu od dvije jedinice, te će eletrana Dora biti u funkciji slijedeće nedjelje.

Za većinu od 44 milijarde dolara odredjene u budžetu za rekonstrukciju Iraka, odgovoran je inženjerski korpus. Na ovom njihovom snimku se vidi kako postavljaju cijevi za vodu, i kanalizaciju.Inženjerski zapovjednik kaže kako Iračani moraju biti trenirani da mogu održavati opremu, a da iračka vlada mora biti spremna da odvoji novac za to.

General Robert Van Antwerp , u intervjuu koji je dao prije objavljivanja saznanja generalnog inspektorijata, kaže da su njegovi oficiri sada fokusirani na već započete projekte:

General Robert Van Antwerp :

Sada im je u fokusu da završe projekte koje su započeli, i da ih predaju kvalitetne. No, želimo ih predati ljudima koji će biti sposobni da ih održavaju i paze.

Vojska je objavila fotografije nove podstanice za struju, novog doma zdravlja, i jednog objekta zapreradu vode - sve kompletirano ove godine. Medjutim, nije vjerovatno da ćeovi objekti doći u ruke Iračanima, sudeći prema riječima generalnog inspektora. On kaže da je tek djelić od dvije hiljade i sedamsto novih i obnovljenih objekata, do sada predat Iračanima.

Stewart Bowen , generalni inspektor za rekonstrukciju Iraka SOT:

Od aprila do juna prošle godine smo im predali nekoliko stotina projekata, vrijednih milione dolara. A onda je u julu iračko ministarstvo financija napustilo taj program.

Bowen je rekao Kongresu kako je američka uloga u rekonstrukciji gotovo završena, i da je sada na američkoj vladi da okonča proces obnove zemlje. Medjutim, naglasio je generalni inspektor, iračka ministarstva nisu bila u stanju potrošiti većinu budžeta za obnovu prošle godine. Ministarstvo nafte je u tome najgore: samo 2 posto budžeta je potrošilo na poboljšanje proizvodnje nafte, iako vlada i narod ovise uglavnom o prodaji nafte.

Stewart Bowen , generalni inspektor za rekonstrukciju Iraka SOT:

Imaju ogromne , netaknute resurse nafte i plina, i kada bi se to moglo uposliti i voditi na optimalan način, iz toga bi proistekao veliki napredak.

Generalni inspektor kaže da je ministartsvo nafte započelo neke važne projekte ove godine, pa bi moglo potrošiti pola od godišnjeg budžeta. Istodobno američki amabasador u Iraku nastoji dogovoriti s vladom u Baghdadu da počne preuzimati kontrolu nad onim što su Amerikanci završili.

Drzavna tajnica Rice pozvala Izraelce i Palestince da iskoriste predstojecu konferenciju za mir

Državna tajnica, Condoleezza Rice, je u Izraelu gdje je obje strane pozvala da iskoriste prilike koje će im biti date na Srednjeistočnoj mirovnoj konferenciji.

Gospodja Rice je danas u Jeruzalemu vodila razgovore sa izraelskim liderima. Premijer Ehud Olmert i drugi izraelski zvaničnici podržavaju incijativu predsjednika Busha za održavanje srednjeistočne mirovne konferenciju. Državna tajnica Rice je po dolasku izrazila optimizam u pogledu mirovnih perspektiva.

Condoleezza Rice sutra ide na Zapadnu obalu gdje će se sastati sa palestinskim predsjednikom Mahmutom Abbasom i visokim zvaničnicima Fataha.

Tokom posjete Džedi, Saudijski zvaničnici su rekli da će ozbiljno razmotri učešće u mirovnoj konferenciji ukoliko budu pozvani. Sastanak saudijskih i izraelskih zvaničnika bi bio ogroman pomak u srednjeistočnom mirovnom procesu koji se već duže vremena ne odvija.

Summer of Love

Prije točno 40 godina – u ljeto 1967. - na tisuće je mladih, iz svih krajeva Amerike, ali i mnogih dijelova svijeta – zapadne Evrope, Australije, Novog Zelanda, Kanade, Japana, krenulo put San Francisca. Bila je to, kažu, najveća migracija mladih svih vremena. “Invazija Djece cvijeća,” osvanulo je na naslovnici San Francisco Chroniclea…..

Zahvaljujući dijelom usmenom prenošenju, dijelom masovnim medijima i bombastičnim naslovima poput “Invazija Djece cvijeća,” dijelom, također, na poticaj one pjesme San Francisco (Be Sure You Wear Flowers In Your Hair), Johna Phillipsa, u izvedbi Scotta McKenzieja, s onim riječima još “… there’s a whole generation, with a new explanation, people in motion, people in motion…..” (bila je napisana kao poziv na prvi rock-festival, u Montereyu, u lipnju te godine, ali ubrzo se njena prvotna svrha promijenila), a dijelom i na poziv Timothyja Learyja, pisca i psihologa (dizajnera, također, računalnog softwarea) i velikog zagovornika terapeutske uporabe LSD-a, koji je mladima ponudio onu svoju frazu “Turn on, tune in, drop out“, mladi su se peripatetici počeli slijevati u San Francisco, ljeta '67, u njegovu četvrt Haight-Ashbury, epicentar svog tehnikolor pokreta, u potrazi za nekim drugim, novim načinom života. Prema nekim procjenama, njih oko sto tisuća.

Neke druge činjenice tog burnog ljeta – pola milijuna američkih vojnika borilo se u vrlo nepopularnom ratu u Vijetnamu, američke gradove i sveučilišne kampuse potresali su nemiri – antiratni, antirasni…. U onima u Detroitu i Newarku mnogi su živote izgubili, mnogi bili ranjeni. Ako je trenutak ikad bio pravi za društvena previranja, onda su to bili proljeće i ljeto prije 40 godina.

Sjećanja na atentat na predsjednika Kennedyja bila su još vrlo svježa. Pokret za građanska prava, događaji hladnoga rata, podijeljenost po pitanju slobode govora… sve je to produbljivalo jaz između djece i njihovih roditelja. Rastao je bunt među mladima protiv potrošačkog društva, protiv politike “as usual,” protiv društvenih konvencija i tabua. Mladi Amerikanci, koji su sve više svojih prijatelja, vršnjaka, gubili u ratu u Vijetnamu, tražili su radikalnu promjenu. A mladih Amerikanaca, onih ispod 25 godina, bilo je tada, u zemlji, više nego ikada. Oni, koje ćemo kasnije znati kao “baby-boomers,” činili su tada više od pola ukupnog stanovništva Sjedinjenih Država, ogromna je moć bila u njihovim rukama. Generacija koja je odrasla u Eisenhowerovim 50-im godinama, bila je željna promjena, bila željna uzbuđenja, bila je željna plesati raspuštene kose i bosonoga, bila spremna paliti pozive za vojnu obvezu, bila spremna zagrliti cijelo čovječanstvo, voljeti, bez rezerve, svakoga, i… bila spremna eksperimentirati s drogama. Sve će se to odigrati u samom srcu San Francisca, prije četiri desetljeća. PEACE, i znak rukom, prstima, bio je pozdrav koji su jedni upućivali drugima.

Summer of Love, dugo, vruće ljeto ’67, koje se slavilo eksplozijom psihodelične glazbe, LSD-ja i promiskuiteta, bilo je, zapravo, vrhunac pokreta hippie-kulture, jer alternativna kultura SF-a cvjetala je ljeto prije toga, kad su studentske vođe organizirale antiratne prosvjede, kad su se organizirale večeri alternativne poezije, kad su umjetnici i glazbenici dolazili sa svih strana i useljavali u lijepe viktorijanske kuće Haight-Ashburyja, kad je jedan nevjerojatan raspon, danas legendarnih, bendova, nastupao po, sada također legendarnim, klubovima poput Avalon Ballroom i Fillmorea, bendova s čudnim imenima – Country Joe and the Fish, Big Brother and the Holding Company, Jefferson Airplane i, naravno, Grateful Dead.

Takozvano Ljeto ljubavi počelo je, zapravo, još zimi, u siječnju 1967., masovnim jednodnevnim okupljanjem, takozvanim “skupom plemena,” u Golden Gate parku, kulminiralo dolaskom onih sto tisuća studenata, tinejdžera, političkih sanjara, idealista svakojakih vrsta… u Haight-Ashbury. Glavna ulica četvrti – Haight Street – postala je mjesto 24-satnog karnevala boja i marijuana dima. Unatoč organizacijama i skupinama koje su mladima nudile besplatnu hranu, besplatne lijekove i njegu, besplatnu odjeću (ona s kojom su došli bila se već do kraja ljeta istrošila), besplatnu svaku moguću uslugu koja im je trebala, stvari su, s krajem ljeta, pošle naopako, situacija izmakla kontroli, naročito kad su u Haight-Ashbury počeli stizati autobusi puni turista, da bi buljili u hippije, a ovi im uzvraćali zrcalima okrenutima prema autobusima, da bi u njima mogli gledati sami sebe.

Utopijska se vizija pretvorila u noćnu moru i ljeto ‘67, ako ne i cijelo razdoblje, završilo je 6. listopada te godine, kad su lokalni žitelji Haight-Ashburyja, vidjevši i mračnu stranu Ljeta ljubavi – 100 tisuća beskućnika i narkomana na svojim ulicama - održali Death of Hippie, masovni sprovod hippie-pokreta. Do tada, “flower power” već je bila uvela, čarolija tog ljeta nestala.

Dijelom spontani društveni fenomen, dijelom medijski sponzoriran (i medijski izmanipuliran), što je taj događaj – Summer of Love – ostavio za sobom, kako se nakon njega promijenila Amerika?

Hippieji su, dobrim dijelom, postali yuppieji, postali dijelom potrošačkog društva protiv kojega su ustali. Zajednica SF-a – Haight-Ashbury - koja je bila inkubator Ljeta ljubavi, odavno se udaljila od svojih “counterculture” korijena - lijepa viktorijanska kuća u njoj danas košta milijun dolara.

Možda su svi oni studenti, profesori, hippieji i bili samo zavedeni idealisti, kojima nije uspjelo iskorijeniti rasizam, ni kapitalizam ni korupciju, ali pridonijeli su okončanju rata u Vijetnamu.

Mnogi i rade paralele između ovog ljeta, 2007. i onog, 1967. godine. Nepopularni rat i danas i tada, svijest javnosti, danas kao i tada, zaokupljena ekološkim problemima.

Neke stvari koje su Djeca cvijeća radila 60-ih godina, priznaju sami, bile su čiste gluposti. Ali bilo je i trenutka veličanstvenog zanosa, i ne samo onog induciranog drogama.

Ljeto ljubavi ostavilo je traga na američkoj svijesti – Djeca cvijeća vratit će se svojim kućama s novim idejama i idealima, unijeti nove stilove u modu i u način ponašanja. Iako ga mnogi i odbacuju kao drogom inducirano ludilo (droga je, ukazuju, u samo par godina i odnijela tolike od glazbenika), tih je dana došlo do nekih stvarnih pokušaja za društvenim promjenama i američko društvo nikad više neće biti isto poslije tog ljeta. Točno, neki pokušaji, idealistički, za promjenama u politici, rasplinuli su se kao dim marijuane kojim je zrak bio prožet tih dana, ali neki su uspjeli, ostavili vidljivog traga – u ljudskim odnosima, u seksualnosti, u rasnoj i etničkoj raznolikosti, u modi, umjetnosti… odražavaju se u sadašnjem pokretu za ozelenjavanje u Americi.

Šezdesetisedma je, možda, u glazbi ipak najdublji trag ostavila. U samo nekoliko godina potkraj šestog desetljeća, električna se gitara razvila od Chucka Berryja do Jimija Hendrixa. Lonplejka postala umjetnička forma, pop-kultura bila zauvijek izmijenjena. Teško je i povjerovati koliko je klasika među albumima koje je dala 1967. godina.

Od New Yorka do Clevelanda, do Montereya i San Francisca… Amerikanci svih uzrasta i političkih uvjerenja slavit će, ovog ljeta, izložbama, koncertima, okupljanjima… one događaje od prije četiri desetljeća i njihov utjecaj na umjetnost, glazbu, film i mnoga druga područja života. Mnogi i lamentirati nad letargijom današnje generacije mladih; kako ne žaliti za prošlim vremenima, kažu mnogi sada sjedokosi hippieji, kad su oni koji su protiv rata bili, svoje antiratno raspoloženje izražavali ne samo u anketama javnog mnijenja nego i na ulicama!

Učitajte još

XS
SM
MD
LG