Linkovi

Aktuelno

Teroristicki napad velikih razmjera sprijecen u Londonu

Britanska policija javlja da su u još jednom automobilu našli dijelove bombe, samo nekoliko sati nakon što su demontirali veliku automobilsku bombu u centralnom Londonu.

Vlasti su prethodno zatvorile Park Lane, glavnu komunikacijsku arteriju blizu Buckinghamske Palate i Hyde Parka, dok su pretraživali ovaj drugi automobil. Prethodno je najviši zvaničnik Scotland Yarda, Peter Clarke, reporterima rekao da je prvi automobil, pronadjen kod jednog popularnog noćnog kluba u kojem se nalazilo na stotine osoba, bio pun kanistera benzina i eksera. On je rekao da bi detonacija bombe usmrtnila i ranila mnoge, i nanijela ogromnu materijalnu štetu. Policija navodi da su je pozvali nakon što su radnici hitne pomoći, koji su radili na jednom drugom slučaju primijetili dim unutar automobila. Gospodin Clarke je rekao da je policija onemogućila potencijalna sredstva detoniranja automobila bombe. On je rekao da je isuviše rano špekulirati ko je odgovoran. Britanska ministrica unutrašnjih poslova Jacqui Smith je reporterima rekla da se njena zemlja suočava sa najozbiljnijom prijetnjom medjunarodnog terorizma i pozvala gradjane da budu na oprezu. Nešto ranije, britanski premijer Gordon Brown, koji je u srijedu preuzeo dužnost od Tonija Blaira, je naglasio važnost zaštite javne sigurnosti. On je rekao da taj incident pokazuje da se Britanija suočava sa ozbiljnom i kontinuiranom prijetnjom.

cn #130

U Americi pojacane mjere sigurnosti nakon pokusaja napada u Londonu

U nekoliko americkih gradova, i posebno u New Yorku su u svijetlu danasnjih dogadjaja u Londonu,pooštrene mjere sigurnosti.

Gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg je danas na američkom radiju rekao da će obezbjedjenje biti pojačano. On je dodao da policajac njujorske policije, koji radi na terenu u Londonu, redovno izvještava o najnovijem razvoju dogadjaja.

Americki ministar domovinske sigurnosti, Michael Chertoff je danas u službenoj izjavi rekao da američki zvanicnici budno motre situaciju, ali da do sada nisu pronašli vezu izmedju londonskog incidenta i eventualne prijetnje Sjedinjenim državama.

Glavni tajnik NATO-a upozorava na opasnost odgode odluke o Kosovu

Generalni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer je zatražio od kosovskih Albanaca strpljenje, u njihovj potragi za nezavisnosti. Govoreći danas u Prištini nakon razgovora s premijerom Kosova Ademom čeku-om, generalni tajnik NATO-a je izmedjuostaloga rekao da zapadne sile trebaju još vremena kako bi proces za dobijanje nezavisnoti prošao kroz UN-. Gospodin Scheffer je ujedno upozorio na to da nepotrebno odlaganje nije preporučljivo - što je bila direktna aluzija na rusko odbijanje UN-ovog plana za tzv. nadgledanu nezavisnost.

Prije odlaska na Kosovo je ggeneralni tajnik NATO-a boravio u Makedoniji, gdje je takodjer uputio poizv da se što prije okonča odluka o budućnosti Kosova.U Makedoniji - tačnije u Ohridu - je gospodin Sceheffer prisustvovao forumu o sigurnosti, kojeg je organiziralo VIjeće za Euro-Atlantsko Partnerstvo.

Vrhovni Sud ce saslusati zalbu dvojice zatvorenika iz Guantanama

Vrhovni sud Sjedinjenih država je danas, pristao saslušati žalbu dvojice zatvorenika u Guantanamu koji se žale na pritvor na neodredjeno vrijeme. Vrhovni sud je u aprilu odbio identičan žalbeni zahtijev, ali sada navodi da će predmete saslušati tokom slijedeće sesije suda koja počinje u oktobru.

Americki nacionalni simbol vise nije ugrozena vrsta

Ovo je vrlo važna sedmica za američkoj bjeloglavog orla, i zakon koji ga je zaštitio. Ovaj nacionalni simbol više nije na listi ugroženih životinja.

Prije dvije stotine godina preko pola miliona orlova je široko otvorenih krila letjelo američkim nebom i pretstavljalo simol slobode i ekspanzije jedne velike nacije.

Ali do 1963. godine je ostalo samo 400 orlovskih parova, usljed gubitka staništa, lova i trovanja pesticidima. Kemikalija DDT je istanjivala ljuske orlovskih jaja, što je rezultiralom gubitkom podmladka. Kongres je na kraju zakonskim aktom zabranio ove pesticide, i bjeloglavog orla stavio na listu ugroženih vrsta 1973. godine. I usljed zaštite koja im je na taj način bila pružena, orlova danas ima u broju dovoljnom da se više ne smatraju ugroženim.

Deb Shaeffer iz Nacionalnog društva za zaštitu ptica kaze:

Ovo je veliki uspjeh, i svi se tome jako radujemo.

Ovaj uzbudljivi pozitivni ishod su aktivisti zaštite okoline obilježili ceremonijom u memorijalnom centru predsjednika Thomasa Jeffersona.

Američko ministarstvo Unutrašnjih poslova se bavi i zaštitom nacionalnih šuma, parkova i spomenika. Dirk Kempton je njegov ministar.

Dirk Kempthorne, Ministar unutrašnjih poslova:

Orao se vratio. Čast mi je iznijeti odluku našeg ministarstva da američkog bjeloglavog orla uklonimo sa liste ugroženih vrsta.

Programi zaštite orlova na lokalnom nivou a na volonterskoj bazi su u velikome zaslužni za ovaj uspjeh.

A na nacionalnom nivo, nakon nekoliko decenija napora da se ova vrsta očuva, sada postoji oko 10 hiljada orlovskih parova koji legu jaja. To je povećanje od 25% u zadnjih 40 godina.

I mladi i stari su učestvovali u ovoj proslavi, a tu je bio i specijalni gost, Challenger, jedan spašeni bjeloglavi orao koji je bio korišten u obrazovne svrhe Američke fondacije za očuvanje orlova. Al Cecere je predsjednik ove neprofitne fondacije:

Al Cecere, Američka fondacija za zaštitu orlova:

Ovo je veliki dan koji smo dugo čekali. Trebalo je više od trideset godina da se orlovi zaštite. Mnogo privatnih, državnih i federalnih organizacije su vrijedno i odano radile na ovome. Nadamo se da će naša nacionalna ptica visoko, snažno i slobodno letjeti i za buduće generacije.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG