Linkovi

Aktuelno

Solana - Prvo hapšenje koje je po haškim optužnicama izvela policija Republike Srpske

Iz Brisela i Strazbura i danas stižu reakcije na hapšenje nekadašnjeg generala vojske bosnskih Srba, Zdravka Tolimira. Oglasili su se tako visoki predstavnik EU, Javier Solana i generalni sekretar Vijeća Evrope, Terry Davis.

Iz ureda visokog predstavnika EU, Javiera Solane su danas pozdravili hapšenje Zdravka Tolimira, kao jednog od preostale šestorice haških bjegunaca.

Sam Solana je primjetio da je riječ o prvom hapšenju po haškim optužnicama koje je izvela policija u Republici Srpskoj. S tim u vezi, on poziva nadležne vlasti da učine sve kako bi se preostali optuženi za ratne zločine, prije svih Radovan Karadžić i Ratko Mladić uskoro našli pred licem pravde.

On podsjeća da je saradnja sa Haškim sudom obaveza koja se ne može zaobići, u čemu Unija i njene vojne snage u zemlji pružaju pun podršku.

Generalni sekretar Vijeća Evrope, Terry Davis čestita vlastima BiH na hapšenju Zdravka Tolimira, što, uvjeren je Davis, daje nadu porodicama žrtava Srebrenice da će pravda konačno stići počinitelje tih monstruoznih zločina.

Naglašavajući činjenicu da su vlasti Srbije saradjivale u ovom hapšenju, generalni sekrear Vijeća ih poziva da osnaže napore na hapšenju preostalih bjegunaca, posebno nekadašnjih Tolimirovih nalogodavaca, Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Saradnja sa Haškim sudom je obaveza koju je Beograd u potpunosti preuzeo kada se 2003. godine pridružio Vijeću Evrope, podsjeća generalni sekretar ove organizacije.

Ambasada SAD u Sarajevu pozdravlja vijest o hapšenju Zdravka Tolimira i njegov uspješan transfer u Haški tribunal. Ova akcija pokazuje pozitivan korak koje su vlasti u Bosni i Hercegovini poduzele na ispunjavanju njihove obaveze pune saradnje sa Haškim tribunalom.

Iako vidimo ovo kao pozitivan korak, stav Vlade Sjedinjenih Američkih Država po pitanju ratnih zločinaca ostaje nepromijenjen. Neophodno je da sve vlasti, a posebno u Republici Srpskoj, sarađuju sa Haškim tribunalom kako bi osigurali da sve osobe odgovorne za ratne zločine budu privedene pred lice pravde, osobito Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Evropska unija i NATO su jasno rekle da ovo predstavlja uslov za članstvo u ovim organizacijama. To je jedini put ka potpunom pomirenju i napretku za ovu zemlju.

60-ta godišnjica Marshallovog plana za pomoć Evropi

5. juna 1947. godine, američki državni sekretar George Marshall je govoreći diplomcima Harvardskog univerziteta rekao da su Evropa i svijet u lošem stanju. Drugi svjetski rat je razorio Evropski kontinent i on je rekao da Sjedinjene Države moraju učiniti sve što mogu kako bi povratili ekonomiju u Evropi. Marshallov govor na Harvardskom univerzitetu je bio osnova za takozvani Marsallov plan četverogodišnje pomoći inostranstvu u vrijednosti od 13 milijardi dolara.

Bila je to 1947. godina, dvije godine nakon što su topovi ućutali. Veliki evropski gradovi su bili razoreni. Vladala je glad. Nakon u tom stoljeću najhladnije zime usljedila je najslabija žetva stoljeća. Oslobodjena od nacista Zapadna Evropa je bila u opasnosti da potone u haos.

Dr. Larry Bland je istoričar Fondacije George Marshall.

Dr. Larry Bland, istoričar:
Primarni motiv za Marshallov plan je bio strah od haosa u Zapadnoj Evropi. To ste mogli vidjeti, svakog vikenda ako ste išli u kino. Na početku filma oni su prikazivali probleme u Evropi, kao filmski žurnal. Slike izgladnjelih žena i djece dirnule su srca amerikanaca. Pored patnji žena i djece u Zapadnoj Evropi, bila je zabrinjavajuća i snaga komunističkih partija u zemljama kao što su Francuska i Italija.

Komunističke partije su bile jake u Francuskoj i Italiji. Istočna Evropa je bila okupirana od Sovjetske armije. Vladala je masovna nezaposlenost. Evropska industrija je bila u neredu. Odmah nakon pružanja hitne pomoći u hrani i odjeći, američki Marshallov plan se usmjerio na obnovu ekonomije. Prva pomoć je otišla rudnicima uglja, jer bez uglja fabrike hrane i mlinovi, kompletna evropska ekonomija nikada se ne bi oporavila.

Dr. Larry Bland, istoričar:
Problem je bio u tome što većina evropskog uglja dolazila iz rudnika u Njemačkoj koji su poplavljeni, a na površini razoreni bombama. Njemici nisu imali mogućnosti da sami obnove rudnike i zato je Amerika pribavila ključnu opremu. Njemci će vaditi ugalj, ali Amerikanci su ispumpali vodu iz rudnika, obnovili i izgradili smještaj za rudare i vakcinisali ih od tuberkuloze i osigurali druge stvari neophodne za produktivan rad.

I Amerikanci su insistirali da evropljani suradjuju i ugalj iz Njemačke dopreme i drugim zemljama kako bi ljudi ugrijali domove i pokrenuli zastale fabrike. Sjedinjene Države su za 16 država odobrile četverogodišnju pomoć od 13 milijardi dolara, što je današnja vrijednost od stotinu milijardi dolara. Medjutim, najvažniji efekat Marshallovog plana bilo je podizanje morala medju gradjanima Zapadne Evrope. Čak su bivši neprijatelji, Njemačka i Italija, bili uključeni.

Njemački diplomata Karsten Voight je bio dječak tokom 1940-tih. On kaže da je američka pomoć imala snažan psihološki podsticaj.

Karsten Voight, njemački diplomata:
Sam novac to ne bi uradio. Zajedno sa Berlinskim zračnim mostom, to je bila promjena shvaćanja. Amerikanci na koje se već u početku gledalo povoljnije nego na Ruse, čak i prije završetka rata, nisu primarno vidjeni kao okupatori nego kao prijatelji.

Obnova od najrazornijeg rata u istoriji bila je dramatična. Ukupni nacionalni dohodak u Zapadnoj Evropi porastao je za 32 procenta za četiri godine Marshallovog plana, koji je podstaknuo generacijski dug ekonomski procvat i praktično stvorio okvir za ono što je na kraju postala Evropska Unija.

Bush poduzima inicijativu na smanjivanju globalnog zatopljavanja

Predsjednik Bush je predložio da petnaest zemalja koje proizvode najviše stakleničnih plinova postave cilj do kraja 2008. godine o smanjivanju njihovog ispuštanja koje je povezano s globalnim zatopljavanjem.

Američke je predsjednik svoj prijedlog obznanio danas u govoru prije odlaska sljedeći tjedan na summit najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije u Njemačku.

Očekuje se da će globalne klimatske promjene biti jedna od glavnih tema ovog skupa. George Bush je izjavio kako želi da zemlje čije se ekonomije bzo razvijaju, uključujući Kinu i Indiju, budu među zemljama koje će postaviti nova ograničenja za ispuštanje stakleničnih plinova.

U svom je govoru George Bush pozvao druge zemlje na ukidanje carina i pristojbi na uvoz tehnologije za tzv. "čistu energiju". Kao dodatak, američki je predsjednik pozvao i na 20 posto smanjivanja u potrošnji benzina tijekom sljedećeg desetljeća, veće korištenje nuklearne energije i širu uporabu automobila na hibridni pogon.

George Bush je izrazio želju da okupi čelnike nekoliko zemalja tijekom sljedećih 18 mjeseci kako bi razmijenili ideje o čistoj energiji. Američki predsjednik je također pozvao na veće korištenje obnovljivih i alternativnih izvora energije.

Zahtijev za boljom zaštitom novinara u Iraku

Američka vojska u Iraku je saopćila da su koalicione snage ubile šest osumnjičenih i uhapsile 18 lica u odvojenim operacijama čija su meta bili teroristi al-Qaide u Iraku.

U vojnom saopćenju se navodi da je 10 osumnjičenih uhapšeno u Bagdadu zbog njihove veze s višim zapovjednikom al-Qaide u Iraku, te da je 7 uhapšeno u Tajiju.

U zapadnoj pokrajini al-Anbar, šest osumnjičenih je ubijeno i jedna osoba uhapšena u dvije odvojene racije sjeverno od Falujje.

Takodjer danas, Reporteri bez granica pozivaju Irak da uspostavi specijalnu policijsku jedinicu kako bi istražila ubistva medijskog osoblja, nakon što su 4 novinara ubijena u posljednjih 5 dana. U danas izdatom saopćenju se navodi da iračke vlasti moraju ispuniti svoju obavezu da zaštite reportere. Također se navodi da bi policija trebala uspostaviti i program zaštite svjedoka kako bi se pomoglo istražiteljima.

Najmanje 11 novinara je ubijeno u maju u Iraku. Reporteri bez granica navode da je više od 170 novinara i medijskih uposlenika ubijeno u Iraku od 2003.

Istodobno se saznaje da je već dva mjeseca zatočeni novinar BBC-ja, Alan Johnston, kojeg su oteli palestinski militantni - živ. Na internetu je do sada malo poznata militantna grupa objavila video na kojem Johnston lično govori kako ga se tretira fer i dobro. Ovo je po prvi put da je objavljen noviji snimak otetog novinara BBC-ja od 12 marta.

Bush - Ahtisaariev prijedlog najbolje rješenje za Kosovo

Predsjednik Bush je danas izjavio da čvrsto vjeruje u to da je rješenje koje je predložio UN-ov izaslanik Marti Ahtisaari - najbolje rješenje za Kosovo i region.

U ekskluzivnom intervjuu za albansku televiziju, a pred odlazak u Albaniju, američki predsjednik je rekao da će Washington učiniti sve da uvjeri, kako sve članove Vijeća Sigurnosti, tako i Srbiju, da se prihvati Ahtisaarijev plan za tzv nadgledanu neovisnost Kosova.

U medjuvremenu je, govoreći u Moskvi, ruski ministar vanjskih poslova Sergei Larov rekao da su potrebni daljnji razgovori izmedju Prištine i Beograda;

U Berlinu, predsjednik Srbije Boris Tadić je još jednom izjavio da je Ahtisaarijev plan potpuno neprihvatljiv za Srbiju, jer, kako je kazao, vodi neovisnosti Kosova. On je dodao kako se takav plan nemože nazvati kompromisom, ako se jedna strana ne slaže s njim.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG