Linkovi

Aktuelno

State Department – U 2006-toj broj mrtvih u terorističkim napadima povećan za 40 procenata

U godišnjem izvještaju o terorizmu u svijetu američki State Department kaže da je u 2006. godini broj ljudi koji su ubijeni u terorističkim napadima širom svijeta povećan za oko 40 posto, te da je najveći broj napada i poginulih zabilježen u Afganistanu i Iraku.

U terorističkim napadima lanjske godine, kaže se u izvještaju State Departmenta ubijeno je preko 20 hiljada ljudi, od čega najviše u Iraku, oko 13 hiljada. U Afganistanu je broj terorističkih napada porastao za 50 procenata.

Russell Travers, zamjenik direktora Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma kaže da su muslimani bili najbrojnije žrtve prošlogodišnjih terorističkih napada.

Russell Travers, Nacionalni centar za borbu protiv terorizma:
Od 20 hiljada poginulih, sigurno su više od polovine bili muslimani, najčešće ubijeni od islamskih extremista.

U izvještaju se Irak opisuje kao centar rata kojeg Amerika sa koalicijskim snagama vodi protiv terorizma boreći se sa al-Qaidom, pobunjenicima, i vodovima smrti. Eliminiranje i zarobljavanje ključnih terorističkih lidera je veoma važno u borbi protiv terorizma, kaže Frank Urbancic, koji se u State departmentu bavi pitanjima borbe protiv terorizma, dodajući da to ne otklanja prijetnju.

Frank Urbancic, State Department:
Moramo raditi na tome da izgradimo povjerljivu mrežu vlada, gradjana i organizcija, multilateralnih institucija i poslovnih grupa da zajedno rade kako bi otklonili prijetnju od nasilnog ekstremizma i radikalne ideologije.

State Department kaže da je ostvaren napredak u globalnim naporima borbe protiv terorizma nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. U prilog tome navodi se pojačana sigurnost na granicama, razbijanje mreže finansiranja terorista i nekih nasilnih grupa.

State Department u navodi pet država koje sponzoriraju terorizam: Iran, Sirija, Sudan, Kuba i Sjeverna Koreja. Iran je na prvom mjestu i kako se kaže u izvještaju nastavlja destabilizirati Irak pribavljajući oružje, sredstva i trening militantima u Iraku.

Iran nije spreman da pregovara sa Sjedinjenim Državama

Poluzvanična iranska novinska agencija, Iranska Studentska Novinska agencija, navodi da Iran nije spreman pregovarati sa Sjedinjenim državama na velikoj međunarodnoj konferenciji o Iraku, koja bi se ove sedmice trebala održati u Egiptu. Agencija navodi riječi iranskih zvaničnika koji su rekli da uvjeti nisu zreli za razgovore između dvije zemlje.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice je ove sedmice rekla da neće isključiti mogućnost susreta s iranskim ministrom vanjskih poslova Manouchehr Motakijem tokom održavanja dvodnevne konferencije, koja počinje u četvrtak u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikh.

Sjedinjene Države su optužile Iran za pružanje pomoći i treniranje ekstremističkih grupa u Iraku, što Teheran poriče. Egipatska zvanična novinska agencija je danas izvijestila da je 49 zemalja potvrdilo svoje učešće na konferenciji, koja će se fokusirati na poboljšanje sigurnosti u Iraku i stabiliziranje zemlje.

Broj poginulih civila u Iraku manji za 20 posto

Podaci koje je iznijela iračka vlada pokazuju da je broj civila ubijenih u nasilju širom zemlje u aprilu smanjen za gotovo 20% u odnosu na prethodni mjesec, usprkos nastavku samoubilačkih napada.

Novinske agencije su danas izvijestile da cifre koje su sakupila iračka ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane i zdravlja pokazuju da je gotovo hiljadu i 500 civila ubijeno u aprilu, zajedno sa 63 iračka vojnika i oko 130 policajaca. Broj civilnih žrtava je kontroverzno pitanje u Iraku. Iračka vlada navodi da su cifre u izvještajima UN-a pretjerane i neuvjerljive.

Predsjednik Bush ulaze veto na kongresni prijedlog budzeta za rat u Iraku

Iračko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da je lider al-Qaide u Iraku Abu Ayub al- Masri ubijen u sukobu pripadnika unutar njegove pobunjeničke grupe.

Glasnogovornik ministarstva je rekao da obavještajni izvještaji pokazuju da je Masri ubijen u sukobima sjeverno od Bagdada, dodavši da izvještaj ne može biti potvrđen dok vlasti ne preuzmu Masrijevo tijelo.

Glasnogovornik američke vojske je izjavio da vojska ne može potvrditi navode, ali da vrši istragu.

U odvojenom razvoju događaja, irački zvaničnici navode da su naoružani napadači napali dva autobusa južno od Bagdada, pri čemu je ubijeno najmanje 14 putnika, uključujući žene i djecu. Policija navodi da je nekoliko osoba ranjeno u današnjim napadima u blizini gradova Iskandariya i Latifiya.

U medjuvremenu je Bijela Kuća saopćila da će predsjednik definitivno uložiti veto na prijedlog Kongresa za ratni budžet, prvenstveno zato što prijedlog sadrži dio u kojem se traži početak povlačenja trupa već u oktobru. Senator Harry Reid, i predsjedavajuća donjeg doma, nancy Pelosi, su danas potpisali prijedlog zakona. Gospodja Pelosi je rekla da se takvim prijedlogom u stvari odaje počast žrtvi američkih vojnika, i pozvala predsjendika da prijedlog i potpiše u zakon.No, iz Bijele Kuće stiže da će predsjendik uložiti veto prije 6 sati danas uveče, nakon čega se planira obratiti naciji putem televizije.

Državna garda iz Maine će trenirati vojsku Crne Gore

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović se nalazi u Washingtonu sa svojom delegacijom ministarstva odbrane zbog susreta sa zvaničnicima Pentagona, državnom tajnicom CondoleezomRice i drugim višim zvaničnicima.

On se danas sastaje s američkim minsitrom odbrane Robertom Gatesom, a kasnije bi u State departmentu trebao potpisati sporazum kojim se razjašnjavaju uvjeti pod kojima američke snage mogu operirati u toj zemlji.

Crnogorski ambasador je rekao da će delegacija sutra otputovati u saveznu državu Maine, zbog razgovora s guvernenom Johnom Baldaccijem i čelnikom nacionalne državne garde. Prema bilaterlanom sporazumu, državna garda iz Maine-a će trenirati elemente crnogorske vojske, kako bi ih dovela do standarda NATO saveza.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG