Linkovi

Aktuelno

Australac iz Guantanama osudjen za pružanje materijalne podrške za terorizam

Vojni sudija Sjedinjenih Država u pritvornom centru Guantanamo je formalno Australca David-a Hicks-a osudio za pružanje materijalne podrške za terorizam.

Odluka je donesena danas, nakon što je sudija prihvatio nagodbu koju je Hicks tražio u ponedjeljak.

Ovom nagodbom se njegova kazna za pomaganje terorizma ograničava na zatvorsku kaznu od sedam godina. Nagodba takodje, dozvoljava skraćenje kaze. Hicks je već odslužio pet godina zatvorske kazne.

Hicks je kao dio nagodbe svjedočio da nije tretiran na ilegalan način od kada je u američkim rukama.

Hicksu će biti dozvoljeno izdržavanje kazne u Australiji, gdje će biti prebačen 60 dana nakon formalnog izricanja kazne, koje se očekuje u narednih nekoliko dana.

Olmert vidi šansu u mirovnom prijedlogu sa Arapskog samita

Izraelski premijer, Ehud Olmert, kaže da mirovni sporazum predstavljen na Arapskom samitu može Izraelu donijeti mir u roku od pet godina.

Gospodin Olmert je, u današnjem intervjuu za izraelske novine, rekao da je spreman da razgovara sa Saudijskom Arabijom i drugim umjerenim arapskim državama.

On je rekao da je došlo do revolucionarnih promjena u arapskom razmišljanju prema Izraelu. On je takodje vrlo jasno rekao da Izrael nije spreman da prihvati odredjene uvjete Arapskog mirovnog plana.

Ovaj plan poziva na normalizaciju odnosa sa Izraelom u zamjenu za izraelsko povlačenje do granica iz 1967. godine, osnivanje palestinske države, i kao se u planu navodi, pravedno riješenje za Palestince raseljene još od 1948. godine.

Izrael se protivi davanju prava palestinskim izbjeglicama da se vrate u svoje domove koji se od 1948. godine nalaze na teritoriji Izraela.

Učinkovita demokracija je oslobođena vanjskih pritisaka

Globalna izborna organizacija, posvećena izgradnji demokratskih društava u svijetu, je u protekla dva dana u Washingtonu okupila izborne zvaničnike iz mnogih dijelova svijeta, na konferenciji o slobodnim i poštenim izborima.

Više od 200 delegata iz 67 zemalja su u Washingtonu prisustvovali susretu Globalne izborne organizacije, međunarodne neprofitne grupe koja podržava izgradnju demokratskih društava. Ove godine, na konferenciji je razgovarano o tome kako iskoristiti napredak postignut u 21 vijeku za poboljšanje procesa slobodnih izbora u svijetu. Američki državni potsekretar za demokraciju i globalna pitanja Paula Dobriansky je izjavila da je demokracija najbolji oblik vlade za zemlje koje se suočavaju s važnim svjetskim pianjima.

Smatramo da postoje veliki dokazi da su učinkovite demokracije sposobnije nego represivni režimi ili one zemlje koje imaju loše vlade, da se suoče s globalnim pitanjima kao što su zarazne bolesti, raspolaganje prirodnim resursima, trgovina ljudima i ostali oblici transnacionalnog kriminala, kaže gospođa Dobriansky i dodaje da je učinkovita demokracija ona koja se prirodno razvija unutar zemlje, i koja je oslobođena vanjskih pritisaka.

Promoviranje demokracije se ne sastoji od uzimanja jednog primjera, i njegove primjene na nekoj drugoj teritoriji. Demokracija bi trebala odražavati tradicije i realnosti u svakoj zemlji ponaosob, kaže Paula Dobriansky.

Delegati na konferenciji su također razgovarali o novim izbornim pitanjima, uključujući i utjecaj tehnologije. Diane Davidson iz kanadske izborne komisije kaže da njena zemlja radi na elektronskim metodama prebrojavanja glasova sličnim onima koji se koriste u nekim dijelovima Sjedinjenih država. Ona kaže da vlade moraju posvećivati pažnju nastavku razvoja u tehnologiji i komunikacijama, kao što je povećanje uloge internet blogova u političkim debatama.

Znamo da se u Kanadi stranke i kandidati sve više koriste internetom za izborne reklame. To dovodi do pitanja da li je došlo vrijeme da se procjeni potreba za reguliranjem njegove upotrebe, kaže ona.

Internet već ima veliku ulogu u američkoj predsjedničkoj kampanji, i sada - više od godinu i po dana prije sljedećih velikih izbora.Nekoliko predsjedničkih kandidata su se koristili internet stranicama kako bi objavili svoje kampanje. Iako je još dosta vremena ostalo do predsjeničkih izbora novembra 2008, politički video snimci već uveliko cirkuliraju internetom, u svim oblicima, od ubjedljivih poruka kandidata do provokativnih parodija.

Sabina Fraser - Ne vidim izravnu ko-relaciju izmedju dogadjanja na Kosovu i BiH

Sabina Fraser, direktorica programa za Evrope Medjunarodne grupe za krize, govoreći za Glas Amerike, kaže kako postoji opasnost
da ekstremisti za svoje interese iskoriste eventualno odlaganje rješenje statusa za Kosovo, ali, dodaje da je manje vjerovatno da će situacija na Kosovu direktno utjecati na stanje u BiH. S gospodjom Fraser za Glas Amerike razgovarao Alen Mlatišuma.

FRASER: Imamo tri principa koja je ustanovila Kontakt - grupa za Kosovo: Kosovo ne može biti podijeljeno, zatim, Kosovo se ne može pripojiti Albaniji i stvoriti tako veliku Albaniju, i kao treće, Kosovo ne može imati teritorijalne zahtjeve u odnosu na bilo koju susjednu zemlju - na primjer, ujedinjenje s Preševskom Dolinom na teritoriju Srbije. Ova su tri principa jako važna i dok se ona poštuju, male su i šanse za nasilje drugdje u regionu. No, bojim se da ako dodje do blokiranja odluke o statusu i Vijeće sigurnosti ne bude u mogućnosti donijeti odluku, ekstremisti bi mogli odlučiti da sve treba početi iz početka i potražiti novo rješenje. To bi onda moglo uključivati i Preševsku Dolinu, i dio Makedonije i tako dalje. Ovo bi naravno bilo ekstremno opasno za cijeli region.Ako govorimo o Bosni, do ovoga trenutka je situacija mirna i osobno ne vidim izravnu ko-relaciju izmedju dogadjanja na Kosovu i BiH. Ipak, svi budno pratimo šta se trenutno dogadja u regionu.

VOA: Sada je u BiH vruće pitanje izdvajanja Srebrenice, i OHR prati razvoj situacije. Mislite li da bi pitanje Srebrenice moglo dovesti do rasta napetosti - i služi li ova situacija sa prijedlogom izdvajanja Srebrenice interesima Bošnjaka?

FRASER:
Mislim da se niti jedna teritorijalna promjena u BiH ne može dogoditi bez revidiranja kompletnog Ustava u BiH. Smatram da se i inače razgovori o reformi Ustava moraju nastaviti. U ovom trenutku i dalje je mnogo problema s funkcioniranjem lokalnih vlasti u BiH, i to ide vrlo teško. Zato se nadam da ćemo uskoro vidjeti rad na reformi Ustava i konačno dogovor medju svim stranama; zato i ne smatram da se može pitanje Srebrenice izvaditi izvan toga konteksta; osobno ne vjerujem da je u ovom trenutku ikakva korist od toga da se mijenjaju općinske granice, niti mislim da to može donijeti stabilnost.

VOA: Kakve su prilike da će BiH uskoro prevazići pitanje policijske i drugih reformi koje čekaju, kako bi se približila Evropskoj Uniji?

FRASER:
Moram biti poštena i reći da mislim da BiH jest načinila dovoljno napretka u prošloh 12 godina. Jest jako teško u potpunosti provesti dejtonski sporazum; jedno od ključnih nerješnih pitanja jest policija, ali na drugim frontovima je bilo uspjeha, na primjer povratak izbjeglica. No, policija jest problem koji se mora riješiti. Strane su vrlo blizu da dodju do rješenja, diskusija se nastavlja, ali želimo da se ovo pitanje riješi ove godine, jer je to ključ za razgovore o evropskoj integraciji.

EU pozvala Iran na bezuvjetno puštanje britanskih mornara

Evropska Unija je pozvala na momentalno i bezuvjetno puštanje na slobodu 15 britanskih mornara i marinaca, koje je Iran zarobio prošle sedmice.

U izjavi, koja je uslijedila nakon sastanak ministara vanjskih poslova Evropske Unije u Njemačkoj, EU je Iran upozorila da će poduzeti adekvatne mjere ukoliko ovih 15 taoca ne bude oslobodjeno.

Ministri su se složili da dokazi pokazuju da su Britanci bili u iračkim vodama, i da je njihovo oduzimanje slobode kršenje medjunarodnog prava.

Britanski premijer,Tony Blair je Theran kritokovao zbog emitovanja snimaka zatvorenika, i njihovog manipulisanja. On je rekao da to samo povećava osjećaj gadjenja prema Iranu. Blair je dodao da je njihovo bezbjedno puštanje na slobodu jedini način rješavanja krize.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG