Linkovi

Aktuelno

Kvartet za Bliski istok zasjedao u Washingtonu

Generalni sekretar UN-a, Ban Ki-Moon izjavio je da je tzv. medjunarodni kvartet posrednika za Bliski istok zabrinut zbog nasilja izmedju rivalskih palestinskih frakcija Fataha i Hamasa.

U Washingtonu je danas održan sastanak najviših diplomata bliskoistočnog kvarteta - SAD, UN, EU i Rusije.

Ban Ki-Moon je naglasio da je kvartet pozdravio napore Sjedinjenih država da se nastavi mirovni proces izmedju Izraelaca i Palestinaca, u skladu sa Mapom mira. Američki državni sekretar, Condoleeza Rice, je izjavla da sukobi izmedju palestinskih frakcija ne treba da remete napore da se postigne izraelsko-palestinski mirovni sporazum.

Današnji razgovori u Washingtonu održani su uoči susreta Condoleeze Rice, palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i izraelskog premijera Ehuda Olmerta, koji su planirani za sredinu mjeseca.

Kosovo sa vlastitim ustavom, zastavom, članstvom u UN i Svjetskoj banci...

U dokumentu se ne spominje izrijekom niti suverenitet Srbije nad Kosovom, niti nezavisnost Kosova. Medjutim, Kosovu se daju neki elementi državnosti, uključujući ustav, zastavu, nacionalne simbole i pravo pridruženja međunarodnim organizacijama .

Ahtisaaarijevim planom se poziva na stvaranje demokratskog, multietničkog društva sa ekonomijom slobodnog tržišta i administracijom koja poštuje ljudska prava i međunarodni zakon.

U dokumentu se ne spominje izrijekom niti suverenitet Srbije nad Kosovom, niti nezavisnost Kosova. Medjutim, Kosovu se daju neki elementi državnosti, uključujući ustav, zastavu, nacionalne simbole i pravo pridruženja međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjeni narodi i Svjetska banka.

Planom se ne-albanskim manjinama na Kosovu daju široka prava i zaštite, uključujući garantiran nivo zastupanja u vladi, policiji i civilnoj službi.

Oblasti sa srbijanskom većinom bi dobile široku autonomiju, uključujući pravo na prihvatanje fondova iz Beograda.

Izaslanik međunarodne zajednice sa znatnom moći veta i policijske podrške bi nadgledao vladu Kosova.

State department - Puna podrška Ahtisaarijevom prijedlogu za Kosovo

Sjedinjene Države zahvaljuju specijalnom izaslaniku UN-a, Martti Ahtisaariju na njegovim naporima da dodje do Sveobuhvatnog prijedloga o budućnosti Kosova, kaže se u današnjem saopćenju State departmenta.

Ovaj prijedlog, kao rezultat godišnjih pregovora, je fer i izbalansiran. To je osnova za stabilno, prosperitetno i multi-etničko Kosovo. Opširne odrednice Prijedloga sporazuma o zaštiti prava svih gradjana će pomoći bržem demokratskom razvoju Kosova.

Sa današnjim predstavljanjem ovog Prijedloga sporazuma, proces rješavanja statusa Kosova ulazi u završnu fazu. Mi pozivamo lidere u Beogradu i Prištini da se konstruktivno angažiraju sa specijalnim izaslanikom Ahtisaarijem u periodu konsultacija finaliziranja Sporazuma.

Mi podstičemo specijalnog izaslanika Ahtisaarija da uskoro završi svoj posao tako da Kosovo i region konačno mogu jasno sagledati svoju budućnost. Naš cilj je da rezultat dogovora doprinosi unapredjenju regionalne stabilnosti, promoviranju multi-etničnosti i da je prihvatljiv za narod Kosova, kaže se na kraju saopćenja State departmenta.

Govoreći na konferenciji za novinare, glasnogovornik State departmenta, SEAN MCCORMACK je rekao da je gospodin Ahtisaari iznio fer i balansirani dokument, da se u njemu vodi računa o potrebama svih ljudi na Kosovu kroz odrednice koje će ojačati demokratske institucije, vladavinu prava i podstaći ekonosmki razvoj.

Sporazum, takodjer, pruža široku zaštitu kosovskih Srba i drugih ne-Albanskih zajednica na Kosovu, rekao je Sean McCormack.

Vruća senatska debata oko Bushove strategije u Iraku

Irak ostaje ključna tema na američkoj političkoj sceni, a verbalni rat oko američke politike u Iraku se nastavlja u Kongresu u kojem demokratska većina nastoji prisiliti predsjednika Busha na promjene. Pri tome se demokratama u protivljenju politici predsjednika Busha u Iraku sve više pridružuju i republikanci.

Bush je sve usamljeniji, ali i dalje odlučan da nastavi ostvarivati svoju viziju i svoj plan u Iraku. I dok nasilje u Iraku podstiče debate u Kongresu, nije sigurno koliko te rasprave mogu promjeniti kurs rata. Naravno, za predsjednika Busha će biti težak politički poraz ukoliko Senat dvopartijskom većinom usvoji i što je još gore za Bijelu kuću, postignuti kompromis saopćio je senator John Warner, lider Republikanske partije za vojna pitanja.

John Warner, senator republikanac:
Senatori su sve uvjereniji da su potrebne dodaten modifikacije u novoj strategiji, rekao je Warner.

Demokratski senator, i predsjednički kandidat Joseph Biden, uz to upozorava:
Ukoliko predsjednik ne bude slušao većinu u Kongresu, trebaćemo tražiti drugi način mjenjanja njegove politike, ali ovo je veoma važan prvi korak.

Medjutim, liberalniji demokrati su razočarani neobavezujućom rezolucijiom, i žele koristiti moć Kongresa da predsjednika prisile na promjene.

Christopher Dodd, senator demokrata:
Iz Bijele kuće kažu da će oni ignorisati to što mi kažemo, ako je tako zašto ih ne prisilimo da slušaju, mi smo Senat Sjedinjenih Država, a ne neko gradsko vijeće, tamo negdje, kaže ljutito senator Dodd.

Medjutim neki republikanci, kao Lindsey Graham misle da bi Rezolucija poslala pogrešan signal neprijateljima, što je demokratski senator Robert Byrd, nazvao besmislicom.

Republikanski senator John McCain je predstavio i svoju, drugačiju rezoluciju, u kojoj se od iračke vlade zahtijeva da u odredjenom roku ispune obaveze i podržava slanje dodatnih vojnika, a neobavezujuću rezoluciju protiv rata je nazvao nepoštenom. U svakom slučaju već od ponedjeljka se nastavlja vruća debata oko Iraka ovdje na Capitol Hillu u Washingtonu.

Srbijanski lideri odbijanjem reagirali na Ahtisaarijev plan za Kosovo

Izaslanik UN-a za Kosovo, Marti Ahtisaari je predstavio svoj prijedlog o budućem statusu pokrajine liderima u Beogradu i Prištini, na šta su srbijanski predstavnici reagirali gotovo neposrednim odbijanjem.

Gospodin Ahtisaari je pozvao na kompromis između Srbije i lidera Kosova. Srbijanski predsjednik Boris Tadić je izjavio da plan otvara mogućnost za nezavisnost pokrajine, što je nešto što njegova zemlja nikada ne može prihvatiti.

Ahtisaarijevim planom bi se Kosovu dalo pravo da se pridruži međunardonim organizacijama, ali se ne spominje nezavisnost od Srbije. Kosovska albanska većina zahtijeva punu nezavisnost, ali se Beograd oštro protivi.

Gospodin Ahtisaari je izjavio da ovog mjeseca želi dodatne razgovore između dvije strane, nakon čega će finalizirati prijedlog kojeg će predati Vijeću sigurnosti UN-a. Prethodnim razgovorima nije postignut napredak. Istovremeno je Njemačka, koja trenutno predsjedava EU, izrazila jaku podršku za prijedlog.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG