Linkovi

Aktuelno

Za reformu policije rok istekao, pa produžen

U BiH ne postoji politički sporazum o reformi policije, koji bi imao potrebnu većinu i koji je u skladu sa tri evropska principa, kaže danas Visoki predstavnik, dan nakon isteka roka za reformu policije. No, zbog činjenice da su stvari u posljednjih nekoliko dana, ipak krenule o dobrom pravcu, medjunarodna zajednica odlučila je rok za ovu reformu, produžiti
za nekoliko dana.

Evropska komisija je da nas pozdravila napore koji se u BiH čine kako bi se došlo do sporazuma o reformi policije. Medjutim, smatra da protokol g. Dodika i Silajdžića ima nekoliko nejasnoća, kao i da iza njega ne stoje sve kljucčne političke snage.

Učinjeno je dobro ali ne i dovoljno, u najkraćem je prva reakcija zvaničnog Brisela na protokol koji su, pred sam istek roka postavljenog od strane Visokog/Specijalnog predstavnika, sačinili g. Dodik i Silajdžić.

Dobro j da se proces odvija, ali, u konkretnim naporima, pored ostalog, nije dobro da iza njih nema širokog sporazuma ključnih političkih lidera.

Glasnogovornica evropskog komesara za proširenje, Olli Rehna, Krisztina Nagy:

"Izgleda da trenutno, napori na postizanju kompromisa nisu dostigli do opšteg sporazuma. Komisija je proučila sporazum koji su načinili Dodik i Silajdžić ali je zabrinuta činjenicom da njegov jezik ostavlja nejasnim brojna ključna pitanja - zato nam treba dodatno pojašnjenje, kako bi smo izbjegli negativnu ocjenu na kraju".

Zvaničnicima komisije je i dalje nejasno kada i na koji način će funkcionisati bh policija i gdje će se njena organizacija sresti sa postavljenim uslovima - evropskim standardima.

Zato se iz Evropske komisije poručuje - što prije dostavite dodatna pojašnjenja Visokom/Specijalnom predstavniku, evropskoj policijskoj misiji i samom Briselu, a potpisnici "protokola" se upućuju na nastavak konsultacija sa g. Lajčakom i ostalim političkim liderima kako bi se nastavio proces iznalaženja rješenja za reformu policije koja se, naglašavaju u Briselu, mora provesti.

Neuspio napad na  američku ambasadu u Beču

Austrijska policija je saopćila da je uhapsila čovjeka koji je pokušao ući u ambasadu Sjedinjenih Država u Beču sa ruksakom u kojem su bili eksploziv i ekseri.

Osumnjičeni ima 42 godine i porijeklom je iz BiH, a sada živi u okolini Beča, izjavila je glasnogovornica policije, Michaela Raz.

Uhapšen je ukratko nakon što je metal detektor na ulaznim vratima ambasade otkrio da u njegovom prtljagu ima metala.

Niko nije povrjedjen u incidentu, ali je policija kasnije zatvorila to područje. Obližnje autobuske i tramvajske linije su takodjer preusmjerene, a policija patrolira područjem sa psima dresiranim za otkrivanje eksploziva.

Policija je osumnjičenog uhapsila oko podne po lokalnom vremenu, nedaleko od ambasade, koja se nalazi u ulici Boltzmanngasse u devetom distriktu Beča. Naime, nakon što je metalni detektro na ulazu u američku ambasadu otkrio metal u njegovom prtljagu, čovjek je bacio ruksak i počeo da bježi.

Doris Edelbacher iz Austrijskog ureda za borbu protiv terorizma kaže da je u prtljagu uhapšenog pronadjeno nešto nalik na granate, ali da eksperti za eksploziv još uvijek nastoje utvrditi da li se eksploziv mogao aktivirati.

Bilo je mnogo eksera u ruksaku. Da je došlo do eksplozije oni bi nanjeli veliku štetu kao šrapneli granate, rekla je Edelbacher za Associated Press.

U torbi se nalazila i knjiga koja se odnosi na Islam, ali ona kaže da još nije jasno da li pokušaj napada ima islamski povod.

Gospodja Edelbacher je izjavila da uhapšeni slabo govori Njemački i da je za saada dao samo nekoliko konfuznih izjava.

Prošlog mjeseca je policija u Austriji uhapsila troje ljudi arapskog porijekla u vezi sa vidom postavljenim online u kojem se prijeti Austriji i Njemačkoj sa napadima ukoliko te dvije zemlje ne povuku svoj vojni personal iz Afganistana.

Hapšenje je usljedilo dva dana nakon telefonske prijetnje koja je pojačala oprez u američkoj zračnoj bazi, Spangdahlem u Njemačkoj.

Umro predsjednik Republike Srpske Milan Jelić

U Republici Srpskoj proglašena je trodnevna žalost povodom smrti predsjednika tog bh entiteta Milana Jelića.

Kako je iz Banja Luke javio naš dopisnik Dragan Stegić, on je umro jučer na sportskom terenu u Modriči, a smrt je kasnije konstatovana u bolnici u Doboju. Prema lječničkim nalazima, javlja naš dopisnik, gospodin Jelić je umro od posljedica srčanog udara u 51. godini života.

Tijelo umrlog Milana Jelića biće izloženo u Banskom dvoru u Banja Luci, a sahrana će se obaviti u srijedu, 3. oktobra, u njegovoj rodnoj Modriči.

Dužnost entitetskog predsjednika obavljaće Igor Radojičić, predsjednik parlamenta Republike Srpske.

Kako piše Wikipedia, Milan Jelić, rođen 26. marta 1956. godine u Modriči. Ekonomski fakultet završio je u Subotici, a postdiplomske studije na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci gdje je i magistrirao a potom odbranio doktorsku disertaciju na temu "Problemi i modaliteti organizaciono-upravljačke transformacije preduzeća u tranziciji”.

Od oktobra 2003. godine u svojstvu docenta predaje Menadžment na Tehnološkom fakultetu u Zvorniku ,a od 2004. godine isti predmet na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci .

U 2002. godini zajedno sa Dr Živanom Živkovićem i Dr Nemanjom Popovićem objavio je stručnu knjigu "Osnove menadžmenta", a u 2003. godini sa istim autorima stručnu knjigu "Upravljanje istraživanjem i razvojem". 2004. godine zajedno sa profesorima Živkovićem, Popovićem i Šefikom Muhićem objavio strucnu knjigu "Strategijski menadžment".

Iz oblasti menadžmenta i organizacije poslovnih sistema objavio je niz radova u stručnim časopisima među kojima posebno ističemo "Mjerenje uspješnosti rada menadžera", "Budućnost velikih preduzeća u tranziciji", "Prijedlog organizacione transformacije NIRS-a".
Dr Milan Jelić je obavljao niz najodgovornijih funkcija: generalni direktor preduzeća "8 Septembar" u Modriči, te generalni direktor Rafinerije ulja Modriča.

Od oktobra 2006. do smrti vršio funkciju predsjednika Republike Srpske i predsjednika Nogometnog saveza BiH.

U više navrata za svoj rad nagrađivan je prestižnim priznanjima među kojima i priznanje Menadžera godine u Republici Srpskoj za 2002. godinu, te menadžera decenije u BiH u 2003. godini. Prema ocjenama ekonomskih stručnjaka, Milan Jelić je i u 2004. godini najuspješniji menadžer u Republici Srpskoj.

Kao priznati sportski radnik u zemlji i inostranstvu izabran je za predsjednika FSRS i F/NSBiH, gdje je postigao ogromne rezultate, prije svega na promociji sporta i sportske kulture u RS i BiH.

Admiral Mullen novi načelnik Združene komande američkih oružanih snaga

Mornarički admiral, Michale Mullen danas položio zakletvu kao novi načelnik Združene komande američkih oružanih snaga. Admiral Mullen, bivši načelnik operativnog štaba mornarice, na tom mjestu zamjenjuje generala marinaca, Petera Pacea, koji je ranije najavio da neće tražiti dodatni mandat. On će služiti kao visoki vojni savjetnik predsjedniku Bushu i ministru odbrane Robertu Gatesu.

Tokom saslušanja u Kongresu, pred njegovo naimenovanje, admiral Mullen je rekao članovima Sentaskog komiteta za oružane snage, da je rasporedjivanje dodatnih američkih snaga sigurnosnu situaciju u Iraku učinilo boljom, ali ne dobrom, i da je političko pomirenje bilo jedino rješenje. Admiral Mullen je, takodjer, izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, ”narastajući neprijateljske“ uloge Irana na Srednjem Istoku.

Vrhovni sud SAD o Guantanamu i špijuniranju gradjana bez sudskog naloga

Vrhovni sud Sjedinjenih Država danas započinje svoj novi termin u kojem treba da razmotri prava zatvorenika u Guantanamu i zakonitost izvršenja smrtnih kazni smrtonosnom injekcijom.

Tokom ovogodišnje sesije, sud će, takodjer, čuti argumente o vladinom programu špijuniranja gradjana bez sudskog naloga, kao i to da li je glavni grad Sjedinjenih Država, Washington, prekršio Ustav zabranjujući većinu vatrenog oružja.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG