Linkovi

Aktuelno

Oštre borbe u središtu Bagdada

Iračke snage su se uz pomoć američkih aviona danas sukobile s naoružanim napadačima u centru Bagdada. Iračko Ministarstvo odbrane navodi da je najmanje 50 militanata ubijeno u sukobu koji je trajao više sati.

Američki avioni su nadlijetali područje oko ulice Haifa, koja je poznato uporište sunitskih pobunjenika. Vojska navodi da je na njene snage pucano iz lakog naoružanja i da su na njih bacane granate. Američka vojska navodi da su njene snage započele operaciju rano jutros na trgu Taleel kako bi uhvatile osumnjičene, onemogućile pobunjeničke aktivnosti i vratile kontrolu iračkim snagama sigurnosti.

Do sukoba dolazi dan prije nego što predsejdnik Bush treba da objelodani svoju novu strategiju za Irak. Republikanski senator Gordon Smith, koji se jučer prisustvovao brifingu s predsjednikom, je izjavio da plan uključuje slanje dodatnih 20 hiljada vojnika na kraći rok.

Istovremeno je tursko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da je 30 osoba ubijeno kada se teretni avion koji je letio iz Turske danas srušio u blizini Bagdada. Također danas je na internet postavljen novi video snimak na kojem se vidi tijelo Sadama Huseina nakon što je obješen 30 decembra. Video pokazuje Sadamov vrat zavrnut i sa velikom krvavom ranom.

MI5 na vašem e-mailu

Britanska služba unutrašnje sigurnosti, poznata kao MI5 je počela da nudi nove usluge kojima nudi upozorenja od povećane opasnosti od terorizma putem e-mail-a.

Korisnici interneta se sada mogu registrirati na web stranici MI5 i tako dobivati automatske elektronske informacije ukoliko dodje do promjena u mjerama budnosti.

Momentalna nivo prijetnje je bio ozbiljan, što je drugi po opasnosti od kada su prošlog avgusta vlasti rekle da su otkrili pokušaj terorista da tečnim eksplozivom dignu avione u vazduh.

C. Rice kreće na Srednji Istok

State Depatment je najvio da će se državni sekretar, Condoleeza Rice krajem sedmice uputiti ka Srednjem istoku da posjeti Izrael i Palestinske teritorije, Jordan, Egipat, Sudijsku Aribiju i Kuvajt tokom jednosedmičnog putovanja.

State Department nije izvijestio da li će državni sekretar posjetiti Irak, mada je ona tokom posjeta Srednjem istoku u prošlosti nenajevljeno posjećivala Irak.

Condoleeza Rice je govorila o mogućem početku dogovora o primirju izmedju Izraela i Palestine.

Sjednjene države već neko vrijeme podržavaju palestinskog predsjednika Mahmuta Abbasa iz Fatah, tokom borbi za moć sa vladajućim Hmasom. Tenzije izmedju Hamasa i Fataha i danas ostaju snažne. Današnji izvještaji navode da se desilo nekoliko otmica i požara u Pojasu Gaze.

Rusko-Bjeloruski pregovori oko nafte

Ruski i bjeloruski pregovarači se u Moskvi sastaju da rasprave konflikt koji je doveo do prekida napajanja naftom u zapadnoj Evropi.

Do razgovora je došlo nakon što je Moskva prekinula dotok nafte naftovodu Družba koji ide preko Bjelorusije. Do ovog prekida je došlo nakon što je Rusija optužila Bjelorusiju za kradju 79 tona nafte namijenjenih evropskim korisnica. Bjelorusija kaže da se radi o naplati takse na robe uvezene iz Rusije, koje su stupile na snagu prošle sedmice.

Njemački kancelar, Angela Merkel je oštro kritikovala ruski postupak ukidanja dostave nafte, i rekla da to ruši povjerenje Evrope u Rusiju kao snabdjevača energijom.

U Washingtonu je glasnogovornik State Departmenta, Sean McCormack, reko da ovaj konflikt reflektira koliko je važno imati nekoliko izvora nafte i nekoliko vidova dostave nafte.

Novi američki napadi na ciljeve u Somaliji

Helikopteri su danas izveli nove napade na južnu Somaliju, u blizini mjesta na kojem je sinoć, kako se navodi, izveden američki zračni napad na osumnjičene pripadnike al-Qaide. Svjedoci nisu bili sigurni da li su nove napade izveli etiopski ili američki helikopteri. Nema neposrednih informacija o žrtvama.

Jučer su američki borbeni avioni napali najmanje jedno, moguće dva, osumnjičena skloništa al-Qaide u južnom dijelu Somalije, u blizini kenijske granice. Zvaničnici prelazne somalijske vlade navode da je u napadima ubijen veliki broj ljudi.

Američki i somalijski zvaničnici navode da su meta napada bili najviši zapovjenik al-Qaide za istočnu Afriku, Abu Talha al-Sudani, i osumnjičeni za bombaške napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji 1998. Ne zna se da li su oni i ubijeni.

Privremeni somalijski predsjednik Abdulahi Yusuf kaže da Sjedinjene države imaju pravo da napadnu teroriste umiješane u bombaške napade na ambasade.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG