Linkovi

Aktuelno

GM modeli Aura i Silverado automobil i kamionet 2007

Dva vozila američke korporacije General Motors, Saturn Aura i Chevrolet Silverado su na ovogodišnjem Medjunarodnom auto-show u Detroitu osvojili laskavo priznanje Automobil i kamionet godine. Pobjednik je objavljen jučer, kada je auto-show otvoren za novinare, dok se za javnost otvara u subotu 13 januara.

Panel kojeg sačinjava 49 novinara iz Sjedinjenih Država i Kanade, koji isključivo prate automobilizam, izabrali su pobjednike godine. Finalisti moraju biti novi, ili bitno izmjenjeni postojeći modeli, da bi ušli u izbor za ovu laskavu nagradu jednog od najvećih sajmova automobila na svijetu, koja se dodjeljuje u posljednjih 14 godina.

Ovo je tek drugi put da je pobjednik u obje kategorije iz iste kompanije. Prošle godine je to bila Honda sa novim modelima Civic i Ridgeline.

Saturn koji je u sastavu korporacije General motors je svojom Aurom, ove godine pobjedio druge finaliste, Hondu Fit i Toyotu Camry.

Podpredsjednica Saturna, Jill Lajdziak je presretna ovim uspjehom:
Dodje mi da uzviknem od sreće, kaže sa oduševljenjem podsjećajući kako su na tržište izašli prije 16 godina sa ograničenom ponudom i dospjeli do laskavog priznjanja automobila godine.

Panel novinara je posebno cijenio unutrašnjost Aure, lakoću upravljanja, reagiranje mašine i automatski mjenjač sa 6 brzina.

U nadmetanju kamioneta Chevroletov Silverado je pobjedio Ford Edge i Mazdu CX-7.

Panel je ocjenio da je unapredjen kvalitet na liniji sastavljanja, upravljač, kočnice i upravljanje vozilom zadržavajući u isto vrijeme sposobnost za vožnju po teškom terenu i pod velikim teretom.

U kratkom vremenu ovo je druga nagrada Silveradu, sobzirom da ga je magazin Motor Trend, krajem prošle godine proglasio kamionetom godine.

Inače amerikanci su do sada sedam puta bili pobjednici u kategoriji putničkih automobila, evropski proizvodjači četiri i japanski tri puta.

U kategoriji kamioneta amerikanci su bili najbolji čak devet puta, japanci tri i evropljani dva puta.

Američka ekonomija i dalje jaka i vitalna

Uprkos ozbiljnim ekonomskim izazovima u budućnosti, američki ministar privrede kaže da je ekonomija zemlje i dalje jaka i vitalna. Ministar Carlos Gutierrez je ujedno pojasnio da su medju izazovima nagli pad cijena na tržištu nekretnina, nedostatak kvalifikovanih radnika i daljnja ovisnost zemlje o stranoj nafti. Izvještaj za Glas Amerike Mil Arcega.

Od uragana Katrina do izuzento nemirnog tržišta nekretnina, kako kaže ministar Gutierrez, američka ekonomija je podnijela šokove koji bi oborili druge ekonomije.

Obraćajući se jednoj komori biznismena u Washington-u, ministar za privredu je pozdravio poduzetnike zemlje kao istinske heroje ekonomije.

CARLOS GUTIERREZ: Razlog zbog kojeg je naša ekonomija snažna je da su američka preduzeća jaka. Tržište dionica je dostiglo rekordnu visinu. Zarade korporacija za treći kvartal su bile najviše u posljednjih 40 godina. Mala i srednja preduzeća su isto tako nastavila da doprinose ekonomiji.

Gospodin Gutierrez kaže da na mala i srednja preduzeca otpada blizu polovine cjelokupnog platnog spiska Sjedinjenih drzava. I, dodao je, uspjeh ovih preduzeca je uveliko zasluzan za stvaranje 167 hiljada novih radnih mjesta u decembru mjesecu- ili oko sedam miliona novih radnih mjesta od augusta mjeseca 2003. Usprkos impresivnim brojkama povećanja broja radnih mjesta, kazao je Gutierrez, jedan od trenutno najveći problem dase takav rast i nastavi, je nedostatak visoko-kvalifikovanih radnika.


CARLOS GUTIERREZ: Ne mogu vam reci kako cesto cujem da kompanije ne mogu da nadju dovoljno radnika i to se dogadja u raznim industrijskim poljima sirom zemlje. Imigracija je takodjer kljucno rjesenje za taj problem.

Mada su se americki zakonodavci pozabavili pitanjem bezbijednosti granica, ministar Gutierrez je naglašuje da ce program dozvole za privremeni rad, koji kvalificiranim radnicima otvara put do legalizacije, biti visoko na listi prioriteta administracije, ove godine.Takodjer i potreba da se smanji ovisnost zemlje o stranoj nafti.

CARLOS GUTIERREZ: Mi takodjer moramo izvrsiti pritisak za iznalaženjem alternativnih resursa kao sto je biolosko gorivo i inovacijske tehnologije koje ce u cjelini smanjiti nasu potrosnju i pruziti nove mogucnosti za americka preduzeca.

Da bi se ostalo konkurentno sirom svijeta, Gutierrez je podvukao plan od tri tacke koji uključuje odrzavanje americke pozicije kao najboljeg mjesta da se uradi posao; otvaranje vise trzista izvan zemlje i stvaranje najkvalifikovanijih i najbolje obucenih radnika u svijetu.

Predsjednik Somalije ušao u glavni grad

Zvaničnici u Somaliji su izjavili da je predsjednik Abdulahi Yusuf ušao u glavni grad Mogadišu, po prvi put nakon što je preuzeo dužnost krajem 2004. Svjedoci kažu da je on danas stigao u grad uz veoma jake mjere sigurnosti.

Vlada još uvijek nastoji uspostaviti vlast u Mogadišuu, kojeg je preuzela od rivalskog islamističkog pokreta prije 10 dana, uz pomoć etiopskih snaga. Neidentificirani napadači su tokom vikenda napali etiopske snage, pri čemu su ubijene 4 osobe, od kojih 2 civila.

Bagdada - Oružani napad na autobus

Irački zvaničnici saopštavaju da su naoružani napadači izvršili napad iz zasjede, na autobus koji je prevozio radnike na bagdadski medjunarodni aerodrom. Broj žrtava u današnjem napadu nije neposredno bio poznat. U prvobitnim izvještajima se navodi da je bilo devet žrtava, ali irački izvori sada tvrde da su poginule četiri osobe. Napad iz zasjede se odigrao u sunitskom kvartu zapadnog Bagdada. Funkcioneri ističu da su putnici većinom bili Šiiti.

Nezavisno od toga, u Bagdadskom kvartu Dora je ubijeno bar pet članova jedne šiitske porodice, dok je bomba postavljena pored puta usmrtila dvije osobe u kvartu Zafaraniya.

Sjeverno od glavnog grada, u blizini Sammarre, naoružani napadači su oteli lidera jednog plemenskog savjeta.

Iračke vlasti navode da su bezbjednosne snage od nedjelje, u seriji racija u Bagdadu ubile oko dvadeset, militanata. Američka vojska je takodje izvjestila da su u jučerašnjim sukobima poginula dva američka vojnika.

Agencija za izbjeglice, Ujedinjenih nacija je danas hitno zatržila 60 miliona dolara za pomoć iračkim izbjeglicama. Ova agencija navodi da je momentalno negdje oko 1,7 miliona Iračana izmješteno u okviru Iraka, a dok je oko dva miliona Iračana napustilo zemlju. Oni dalje navode da svakog mjeseca 50.000 Iračana napusti svoje domove.

Finansiranje najozbiljnija prijetnja vojnih reformi u BiH

Zahvaljujući reformama koje su sprovedene u protekle tri godine oružane snage B i H sve više postaju izvozni proizvod kojim Bosna i Hercegovina doprinosi ukupnoj stabilizacji u međunarodnim odnosima. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, ministar odbrane B i H, Nikola Radovanović, naglašavajući da je inters svih u zemlji ali i regionu da oružane snage B i H budu što bolje pravno uređene i politički i demokratski kontrolisane.

Međutim, pitanje finansiranja je najozbiljnija prijetnja procesu reformi i dugoročnoj stabilnosti sistema odbrane u B i H, istakao je Radovanović naglasivši da budžet za odbranu u ovoj godini iznosi 278 miliona konvertibilnih maraka dok su recimo u 2003.godini entitetske vojske potrošile oko 540 miliona maraka. On je, takođe, saopštio da će do kraja godine biti otpušteno oko 2.000 lica zaposlenih u oblasti odbrane za koja su obezbjeđena dva programa zbrinjavanja, otpremnine i određeni broj plata u zavisnosti od radnog staža.

Nikola Radovanović je istakao da bi broj vojnih predstavnika B i H u Briselu trebao biti povećan sa jednog lica na pet ili šest osoba te da je realno imenovanje vojnih atašea u Zagrebu, Begradu, Podgorici i Ankari za šta su potrebna i određena sredstva.

Ministar odbrane B i H je podsjetio i da primanja lica koja se nalaze u mirovnim misijama u Kongu, Etiopiji i Eritreji nisu potpuno usklađena pošto nisu usklađeni ni propisi koji su važili u Republici Srpskoj i Federaciji tako da postoje razlike u visini plata između pripadnika nekadašnjih entitetskih vojski što bi, kako je rekao, trebalo biti riješeno u najskorije vrijeme.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG