Linkovi

Aktuelno

Demokrate pozvali Busha da povuče snage iz Iraka

Demokrate u američkom Kongresu su, preuzimajući jučer kontrolu nad oba kongresna doma, pozvali predsjednika Busha da povuče američke snage iz Iraka.

Nova predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi iz Kalifornije je rekla da su američki glasači na novembarskim kongresnim izborima odbili američko angažiranje bez kraja u Iraku. Ona je rekla da predsjednik Bush mora jasno staviti do znanja Iračanima da moraju braniti svoje vlastite ulice i svoju vlastitu sigurnost.

Demokrate u Zastupničkom domu i Senatu obećavaju mnogo veće nadgledanje predsjedničke politike u Iraku, i skeptični su oko njegovih navodnih planova o slanju dodatnih 20 hiljada vojnika u tu zemlju. Senator Richard Durbin iz Illinoisa je rekao da će Sjedinjene države tako samo slati mete, a ne vojnike u ratnu zonu.

Kreiranje jedinstvenog transatlanskog tržišta

Njemački kancelar Angela Merkel, koja je 1. januara preuzela dužnost predsjedavajućeg Evropske unije i G8, kaže da su poboljšanje trgovine i investicijskih djelatnosti izmedju Evrope i Sjedinjenih država bila neka od prioritetnih pitanja.

Merkel kaže da će sa predsjedikom Bushom razgovarati o kreiranju jedinstvenog transatlantskog tržišta. Američki analitičari kažu da bi kreiranje takvog zajedničkog tržišta donijelo velike ekonomske povoljnosti. Više o tome u prilogu Ivane Kuhar.

Daniel Hamilton, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins kaže da je u odnosu na transatlanski, svaki drugi globalni ekonomski poduhvat - patuljast.

Daniel Hamilton, univerzitetski profesor:
To je u svakom slučaju najveća svjetska ekonomije koja se udružuje sa najvećim postojećim partnerom. Mislimo da transatlanska ekonomija ostvaruje vrijednost od 3.75 hiljada milijardi dolara. Radi se o ekonomiji koja upošljava 14 milijardi ljudi sa obe strane Atlantica.

Njemački kancelar Angela Merkel je na čelu nacije koja je najveći svjetski izvoznik kao i najjača evropska privreda. U novinskom intervjuu objavljenom u Srijedu, Merkel je rekla da jednim on najvažnijih zadataka za vrijeme Njemačkog predsjedavanja Evropskom Unijom smatra jačanje ekonomskog partnerstva izmedju Evropske Unije i Sjedinjenih Država. Hamilton kaže da Merkel ne poziva na novi trgovinski ugovor. Njen je cilj kreiranje jedinstvenog transatlanskog tržišta koje će imati zajedničke regulative.

Sama trgovina sačinjava samo 20% transatlanske privrede. Najveći dio privrede pokreće protok investicija. To ovaj ekonomski odnos čini drugačijim od bilo kojeg drugog u svijetu. Samo u Teksasu ima više evropskih investicija nego američkih u Kini i Japanu zajedno.

Garry Littman je podpredsjednik američke Privredne komore za Evropu i Aziju, koja pretstavlja interese američkog privatnog sektora. On kaže da je za ovo što Angela Merkel pokušava uraditi već odavno bilo vrijeme.

Garry Littman, podpredsjednik Američke privrede komore za Evropu i Aziju:
Sjedinjene države i Evropska Unija na svojoj izvrsnoj ekonomskoj suradnji ipak moraju raditi. Potreban nam je zakonski temelj za medjusobno investiranje, trgovinu i što je najvažnije za ekonomske regulative. Trebaju nam zajedničke zakonske odredbe o tome kako privredjivati na našem transatlanskom tržištu.

Studija OECD-a ili Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj pokazuje da bi sinhronizovanje osnovnih zakonskih odredbi EU u Sjedinjenih država, povećalo njihov bruto proizvod za cijeli procenat. Ovo drugim riječima znači da svaka osoba u Americi i Evropi mogla dobiti još jednu cijelu godišnju zaradu tokom svog radnog vijeka.
Hamilton sa Univerziteta Johns Hopkins kaže da bi incijativa Angele Merkel transatlansku ekonomiju stavila na čelo globalizacije:

Daniel Hamilton, univerzitetski profesor:
Zar ne bismo mi kao Sjedinjene države i Evropa trebali da se udružimo i prokrčimo put globalne ekonomije? Alternativa tome je sve veća zaštita proizvoda iz državnih fondova i Evropsko-Američko rivalstvo na tržištima kao što su Kina, Indija, KOreja. Zar ne bismo trebali smislili način da se sa globalizacijom suočimo zajedno, kada smo već ovako duboko povezani.

Garry Litt iz Američke privredne komore kaže da bi jedinstvno transatlansko tržište takodje poboljšalo kvalitet proizvoda, i potrošačkih i finansijskih.

Garry Littman:
Zajedno sa Evropskom Unijom mi predstavljamo ogroman dio globalnog tržišta. Mi smo ti koji u svijetu uspostavljaju standarde. Ukoliko se Sjedinjne države i Evropska unija usaglase u pogledu kvaliteta, transparentnosti, i zakonskih normi, vjerujte da će se i ostatak svijeta krenuti u tom pravcu.

Iako i dalje postoji kriticizam sa obje strane Atlanskog okeana, američki senat je prošlog mjeseca jednoglasno prihvatio rezoluciju kojom se odobrava koncept jedinstvenog transatlanskog tržišta. Mnogi eksperti misle da će do stvaranja ovog tržišta doći možda već i u narednoj deceniji.

Novi američki vojni komandanati za Irak i Srednji istok

Predsjednik George Bush namjerava da imenuje nekoliko novih američkih vojnih komandanata za Irak i Srednji istok, dok se sprema da slijedeće sedmice objavi svoju novu strategiju za Irak.

Pozivajući se na zvaničnike Bushove administracije, dnevni listovi New York Times i Washington Post, objavili su da će predsjednik imenovati general-pukovnika Davida Petraeusa da zamijeni generala Georga Casey-a na položaju komandanta američkih snaga u Iraku.

Takodje se navodi da će admiral američke flote Williem Fellon nalijediti generala Johna Abizaid-a na čelu Centralne komande.

General Petraeus rukovodio je početnom fazom obuke iračkih snaga bezbjednosti.

Admiral Fallon je najviši američki vojni komandant na Tihom okeanu.

Bush kaže da će nova politika za Irak, koju namjerava predstaviti iduće sedmice pomoći Iračanima da ostvare svoj cilj i realizuju samostalnu vladu, ekonomiju i odbranu. Prema medijskim izveštajima, nova strategija mogla bi uključiti i kratkoročno povećanje broja vojnika u Iraku za nekoliko hiljada.

Novi čovjek na čelu američke obavještajne agencije

Predsjednik Bush je nominirao umirovljenog viceadmirala Mike-a McConella na mjesto direktora nacionalne obavještajne agencije. Govoreći danas u Bijeloj kući, gospodin Bush je rekao da Mike Mc Connel ima iskustvo, karakter i intelekt da bude na toj poziciji. On je služio kao direktor nacionalne agencije za sigurnost 90-tih godina.

Američki predsjednik je također objavio da dosadašnji direktor agencije John Negroponte napušta to mjesto kako bi postao zamjenik državnog sekretara.

Američka pomoć Somaliji

Sjedinjene države su se obavezale dati dodatne fondove za Somaliju, uključujući novčanu pomoć za predložene mirovne snage.

Najviši američki diplomata za Afriku, Jendayi Frazer, da će Sjedinjene države obezbijediti 14 miliona dolara za mirovne snage. Ona je takodje objavila da je 10 miliona dolara namijenjeno za razvoj.

U četvrtak je državni sekretar Condoleeza Rice objavila da će Sjedinjene države dati humanitarnu pomoć za Somaliju u vrijednost od 16 miliona dolara.

Danas je u Najrobiju u Keniji završen sastanak zapadnih, afričkih i arapskih diplomata o Somaliji. Učesnici su pozvali somalijsku prelaznu vladu da suradjuje radi sa svim segmentima društva, uključujući i klanove i religijske grupe, na uspostavljanju sigurnosti i stabilnosti.
Trupe somalijske vlade i njihovi etiopski saveznici i dalje progone islamističke borce na jugu zemlje.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG