Linkovi

Aktuelno

Kongres u novom sastavu i s prvom ženom na čelu, otpočeo rad

Zastupnički Dom se nakon kraće pauze danas, tačno u podne po washingtonskom vremenu ponovo sastao, sa demokratskom većinom nakon dvanaest godina.
Na čelu Kongresa, tačnije njegovog Zastupničkog doma je Nancy Pelosi, zastupnica iz Californije, koja je ovom svečnom prilikom izjavila da će prvi zadatak novog Kongresa biti etička reforma.
Gospodja Pelosi je dalje navela da su Amerikanci glasači tokom prethodnih izbora jasno dali do znanja da žele promjene u Iraku. Ona je naglasila da je odgovornost predsjednika Busha da izradi plan kojim će se promovirati regionalna bezbjednost, dozvoliti povratak američkih trupa, i Iračanima dati do znanja da moraju biti odgovorni za vlastitu sigurnost.
U Senatu je podpredsjednik Dick Cheney, koji je ujedno i predsjedavajući tog Doma, obavio ceremoniju zakletve za nove Senatore. Senatori takodjer tvrde da će promovirati svoju domaću agendu, na primjer, olakšice ograničenja na korištenje istraživanja na osnovnoj ljudskoj ćeliji, kao i dozvola vladi da pregovara s farmaceutskim kompanijama u cilju smanjenja cijene lijekova. Podizanje minimalne nadnice je takodjer u vrhu plana Senata u novom sastavu. Oni takodjer žele novi zakona kojim bi se u pogon stavile sve ili najveći dio preporuka Komisije koja je vršila istragu napada od 11 Septembra.

Bez obzira na obećanje da će se raditi na vraćanju američkih vojnika iz Iraka, i gospodja Pelosi i drugi demokratski lideri su odbili pozive dijela demokrata koji su predložili smanjenje budžeta za financiranje rata nu Iraku. Nancy Pelosi je kazala da Kongres mora stajati iza oružanih snaga.

Prvi musliman izabran u Zastupnički dom američkog kongresa Keith Ellison se na današnjoj ceremoniji polaganja zakletve koristio kopijom Kurana koji je nekad u posjedu imao Thomas Jefferson, treći američki predsjednik i jedan od osnivača nacije. Zastupnik Keith Ellison iz Minnesote se našao pod kritikama konzervativaca kada je objavio da će se zakleti na Kuran. Republikanski kongresmen Virgil Goode iz Virginije je svojedobno napisao pismo u kojem upozorava da je potrebna jača imigraciona kontrola kako bi se spriječilo da još više muslimana bude izabrano u Kongres. Gospodin Ellison je Amerikanac afričkog porijekla koji je prešao na islam dok je bio na koledžu. Kuran kojeg je danas poslijepodne koristio datira iz sredine 18-og stoljeća i bio je dio kolekcije knjiga koju je Thomas Jefferson prodao vladi kako bi se zamijenio original koji je uništen kada su britanske snage spalile Washington 1812.

Nikola Špirić predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Predsjedništvo BiH, danas je Nikolu Špirića, izabralo za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ono što slijedi, jeste provjera
kandidata za ministarske funkcije, čija imena stranke trebaju dostaviti u što kraćem roku.

Prema procjenama, posao oko formiranja novog saziva Vijeća ministara, trebao bi biti okončan u prvoj sedmici februara.

Novi izvještaj FBI o starim zlostavljanjima zatvorenika u Guantanamu

U novom izvještaju američke vlade spominje se 21 slučaj mogućeg lošeg tretiranja zatočenika u američkom vojnom zatvoru u Guantanamu na Kubi. U dokumnetu objavljenom u utorak FBI iznsi nove detalje o navodnom grubom ispitivanju i ponašanju prema zatvorenicima koje američka vlada optužuje za terorizam i tretira kao neprijateljske borce.

Istražitelji FBI-a navode da je, navodno, glava jednog od zatočenika omotana ljepljivom trakom zbog toga što je naglas učio Kuran, te da je drugi izgubio kosu nakon sati provedenih u vlažnoj i vrućoj prostoriji. U izvještaju se opisuje čuvarka zatvora koja je rukom hvatala zatočenike za genitalije i menstrualnom krvlju mazala njihova lica, zatim istražitelj koji se, navodno, oblačio u odjeću katoličkog svećenika i pokrštavao zatočenike, muslimane.

Neki od vojnih istražitelja i onih koji rade po ugovoru su agenmtima FBI rekli da je takva tehnika ispitivanja odobrena od Ministarstva odbrane, od zvaničnika medju kojima je i bivši ministar Donald Rumsfeld.

Dokument je inače obavljen na zahtijev Američkog udruženja za zaštitu gradjanskih sloboda, koje tuži bivšeg ministra Rumsfelda i druge u ime bivših zatočenika koji tvrde da su zlostavljani u Gunatanamu. Federalni sudija razmatra da li će udruženju dozvoliti sudski proces protiv Donalda Rumsfelda.

Glasnogovornik Pentagona, Bryan Whitman kaže da izvještaj nije nov i da je Pentagon već temeljito istražio optužbe i poduzeo disciplinske mjere gdje je to bilo odgovarajuće.

FBI je istragu proveo 2004. i u svom izvještaju ne spominje da je pokrenuta bilo kakva kriminalna istraga. Mnogi od navedenih incidenata desili su se 2002 i 2003., i za njih je javnost trebala znati mnogo ranije, kaže advokat iz Američkog udruženja gradjanskih sloboda, Amrit Singh.

Glasnogovornik Bijele kuće, Scott Stanzel je jučer rekao da američka politika podrazumjeva da se zatočenici tretiraju humano, dostojanstveno i sa poštovanjem.

Kongres u novom sastavu otpočeo danas rad

Američki Kongres danas nastavlja s radom, pri čemu će Demokrate imati većinu u oba doma Kongresa po prvi put u 12 godina. Demokratski lideri Zastupničkog doma kažu da planiraju na početku rada izvršiti pritisak za rješavanje uglavnom nekih gorućih domaćih pitanja. Njihovi planovi uključuju oživljavanje zakona kojeg je predložila komisija koja je ispitivala detalje vezane za septembarske terorističke napade, te zakone kojim se predlaže povećavanje minimalnih nadnica za američke radnike i smanjenje ograničenja za financiranje istraživanja osnovnih ćelija. Oni također namjeravaju uvesti niz oštrijih etičkih smjernica za zakonodavce, uključujući zabranu prihvatanja poklona i prekomorskih putovanja od lobista. Republikanci u Zastupničkom domu su ljuti zbog planova Demokrata da uvedu svoje inicijative bez nuđenja nikakavih amandmana.


Prvi musliman izabran u Zastupnički dom američkog kongresa Keith Ellison planira da na današnjoj nezvaničnoj ceremoniji polaganja zakletve koristi kopiju Kurana kojeg je nekad imao Thomas Jefferson. Jefferson je bio treći američki predsjednik i smatra se jednim od osnivača nacije. Keith Ellison iz Minnesote se našao pod kritikama konzervativaca kada je objavio da će tokom ceremonije koristiti kuran. Republikanski kongresmen Virgil Goode iz Virginije je napisao pismo u kojem upozorava da je potrebna jača imigraciona kontrola kako bi se spriječilo da još više muslimana bude izabrano u kongres. Gospodin Ellison je amerikanac afričkog porijekla koji je prešao na islam dok je bio na koledžu. Kuran kojeg će on koristiti datira iz sredine 18-og vijeka i bio je dio kolekcije knjiga koju je Thomas Jefferson prodao vladi kako bi zamijenila original koji je uništen kada su britanske snage spalile Washington 1812.

Ubijen policajac u Prištini

Nepoznati napadač je ubio jednog kosovskog policajca u blizini Prištine.

U saopćenju kosovskih policijskih snaga se navodi da je napadač rano jutros ispalio jedan jedini hitac na automobil Avnija Kosumija, pri čemu je on ubijen.

Ostala dvojica policajaca koji su se nalazili u automobilu nisu povrijeđeni.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG