Linkovi

Aktuelno

Vincenzo Coppola: Saradnja entitetskih policija u BiH bolja od očekivane

Saradnja između entitetskih policija u B i H je bolja od očekivane a jedan od prioriteta aktivnosti domaćih i međunarodnih policijskih snaga u Bosni i Hercegovini u ovoj godini biće borba protiv organizovanog kriminala. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova i direktorom policije Republike Srpske, Stanislavom Čađom i Urošom Penom, šef misije EUPM-a u B i H, general Vincenzo Coppola poručujući da se strategija djelovanja međunarodnih policjskih snaga u B i H može svesti na dvije riječi:

«Podrška i saradnja, što podrazumijeva obezbjeđivanje svih potrebnih resursa ali i obuke za domaće policijske snage kao i pomoć u borbi protiv organizovanog kriminala», poručio je Coppola.

I ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Stanislav Čađo je najavio nastavak saradnje sa predstavnicima EUPM-a.

«Naši prioriteti i dalje ostaju isti kao što smo ih imali i do sada. I dalje su to pitanja saradnje sa Haškim tribunalom. I dalje su to pitanja organizovanog kriminala. I dalje su to pitanja terorizma u nekom top sadržaju ali i sve ostalo što je Ministarstvo unutrašnjih poslova obavezno da radi neće imati ništa manju pažnju niti drugu vrstu obaveze».

Jedna od tema današnjih razgovora bila je i nacionalna struktura policijskih snaga,potvrdio je direktor policije Republike Srpske,Uroš Pena.

«Devet procenata policajaca druge nacionalnosti su u policiji Republike Srpske.Mi mislimo da to nije zadovoljavajuće i činimo na tom planu mnogo toga.Tako smo, recimo, u toku ove godine upisali na Policijsku akademiju 80 posto građana nesrpske nacionalnosti.Vršimo prijeme iz drugih agencija kad se pojave. Nažalost, taj priliv nam nije zadovoljavajući ali činićemo da taj procenat bude mnogo veći.»

Najviši zvaničnici policije Republike Srpske i međunarodnih policijskih snaga danas su izrazili očekivanja da će biti postignut politički dogovor o reformi policijskih snaga u Bosni i Hercegovini koji bi, kako je istaknuto, pripadnici policije proveli u djelo.

Prevare i zloupotrebe odnjeli milione dolara  u Iraku

Provjera iračkih projekata obnove je pronašla da je na milione dolara izgubljeno zbog velikih nepotrebnih troškova, prevare i zloupotrebe.

Izvještaj koji je objavljen danas daje nekoliko primjera zloupotrebe, uključujući policijski trening kamp vrijedan 44 miliona dolara koji nikad nije korišten zbog zabrinutosti za sigurnost gradjevine.

Također se navodi da je firma na ugovor koja je izgradila kamp potrošila preko 4 miliona dolara na bazen olimpijske veličine i 20 objekata za smještaj važnih osoba koje je naredilo iračko ministarstvo unutrašnjih poslova, što američki zvaničnici nikad nisu bili odobrili.

U izvještaju se također navodi da zvaničnici ne mogu opravdati preko 36 miliona dolara datih za oružje i opremu, kao što su oklopna vozila i pancir košulje.

Preminuo Sidney Sheldon

Američki pisac s najprodavanijim knjigama Sidney Sheldon je preminuo u 89-oj godini života. Njegov glasnogovornik je rekao da je pisac preminuo jučer u bolnici u Los Angelesu od komplikacija uzrokovanih upalom pluća.

Sheldon je napisao 18 bestselera, uključujući The Other side of midnight, Rage of Angels i If tomorrow comes. Njegove su knjige prodate u najmanje 300 miliona kopija, i prevedene su na 51 jezik.

Sidney Sheldon je započeo karijeru pišući holivudske filmske scenarije, dobivši Oskara 1947 za svoj scenarij filma The Bachelor and the Bobby Soxer.

Napisao je nekoliko brodvejskih komada, osvojivši nagradu Tony za mjuzikl Redhead.

On je također napisao i producirao dvije popularne tv komedije iz 60-tih godina, The Patty Duke Show i I Dream of Jeannie.

Sahranjen Robert Frowick

Početkom ove sedmice je u mjestu Sebastopol, savezna država Californija, sahranjen bivši američki ambasador Robert Frowick, koji je godinama radio na uspostavljanju temelja za demokratske institucije u BiH i drugdje na Balkanu.

Gospodin Frowick, koji je umro prošle nedjelje u 77 godini života, je napustio mirni penzionerski život svojedobno kako bi kao iskusni američki diplomata pomogao u ostvarivanju mirvnih sporazuma, organiziranju fer izbora i uspostavi demokratskih institucija na Balkanu; počeo je 1992. u Makedoniji, a tri godine poslije stigao u Bosnu i Hercegovinu, i upravo u njegovo vrijeme je Radovan Karadžić bio prisiljen sići s položaja lidera SDS-a u BiH.

Prije nego se povukao 2001. gospodin Frowick je služio i na nekoliko diplomatskih fukcija u Washingtonu, Montrealu, i nekoliko evropskih gradova.


Da li je Iran umješan u napad na irački grad Karbalu?

Američki mediji navode da Sjedinjene države istražuju moguću umiješanost Irana u nedavni napad na irački grad Karbalu, u kojem je ubijeno pet američkih vojnika.

U izvještajima u New York Timesu i na CNN-u se navode riječi neimenovanih zvaničnika američke vlade koji su rekli da ministarstvo odbrane nastoji utvrditi da li su napad na američki kompleks 20 januara izveli Iranci ili operativci trenirani u Iranu.

Nešto ranije američka vojska je saopćila da je napad bio dobro koordiniran, te da su napadači bili obučeni u uniforme slične onima američke vojske i da su bili u vozilima sličnim onima koje koriste američke snage.

Američki zvaničnici navode da sofisticiranost napada dovodi do sumnje da li su irački pobunjenici mogli sami planirati takav napad.

Govoreći jučer na ABC news, predsjednik Bush je rekao da Sjedinjene državene ne namjeravaju izvršiti invaziju na Iran, iako takva opcija, kako je rekao, ostaje otvorena.

Početkom sedmice, američki predsjednik je rekao da će Sjedinjene države čvrsto odgovoriti ukoliko Iran pojača svoje vojne aktivnosti u Iraku s ciljem ubijanja američkih vojnika ili iračkih civila. On je odobrio američkim snagama da ubijaju ili hapse iranske agente koji kuju zavjeru za napade u Iraku.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG