Linkovi

Aktuelno

Stigla Windows Vista

Nova verzija Microsoftovog operativnog sistema od danas je dostupna širim korisnicima. Windows Vista softer je dostupan poslovnim ljudima još od novembra, ali ovaj unapredjeni Windows XP je noćas od ponoći postao dostupan široj publici, nakon pet godina čekanja. Prodavnice kompjutera u Sjedinjenim Državama i 70 drugih zemalja svijeta nisu željele gubiti vrijeme i odmah sa zvaničnim lansiranjem novog sistema, otvoreli su vrata kupcima, mnoge ostajući otvorene dugo u noć.

Nije išlo tako brzo, ali nakon nekoliko odgadjanja zbog sigurnosnih razloga novog softvera, i potrošenih gotovo 7 milijardi dolara u njegov razvoj, Windows Vista je doživio javnu premijeru, danas, 30-tog januara. Jim Allchin, jedan od Microsoftovih direktora kaže da novi operativni sistem postavlja visoke standarde za novu eru korištenja kompjutera.

Jim Allchin, Microsoft:
Windows Vista je najznačajniji operativni sistem kojeg smo ikada predstavili, i vjerujem da je jedan od najznačajnijih tehnoloških proizvoda koji su ikada razvijeni.

Allchin kaže da će Vista kompjutere učiniti sigurnijim, moćnijim i grafički dinamičnijim. I sa gotovo 90 posto kompjutera u svijetu koje pokreće jedan od Windowsovih softwar-a, tržište je izuzetno široko.

U Sjedinjenim Državama, prodavnice su koristile sličnu taktiku kao kod lansiranja nove video konzole za igre, prošle godine.

U New Yorku je rok orkestar okupio publiku za rani test novog Vista operativnog sistema u Nokia Theatreu, koji je privremeno preimenovan u Windows Vista Theatre, na Time Squeru.

Predsjednik Microsofta, Bill Gates kaže da Windows Vista izvanredno odgovara novoj digitalnoj eri.

Novi kompjuteri se već prodaju sa Windows Vista operativnim sistemom, a sam software se prodaje po cijeni od 100 do 400 dolara zavisno od verzije kojom korisnici žele dograditi Windows XP.

Glavni direktor Microsofta, Steve Ballmer kaže da je novi proizvod objedinio sve zajedno...kako bi omogućio sljedeću generaciju. Microsoft je napravio Vistu tako da njeni različiti dijelovi mogu biti unapredjivani odvojeno.

Simbolišući novu generaciju, na svečanost lansiranja Viste, uz puno muzike, Gates i Ballmer su na scenu u New Yorku pozvali porodicu Regan iz Germantowna iz Marylanda koja je pomogla testirati Vistu u proteklih dvije godine. Nakon Ballamrovog odbrojavanja najmaladji iz porodice Reagn, uzrasta 4, 7 i 9 godina pritisli su dugme i lansirali Vista operatvni sistem.

Carla del Ponte ponovno insistira da se izvrši pritisak na Srbiju

Glavna tužiteljica Haškog Tribunala Carla del Ponte je pozvala Evropsku Uniju da pojača pritisak na Srbiju da uhapsi i preda dvojicu najtraženijih optuženika za ratne zločine.

Gospodja Del Ponte je kritizirala nekoliko evropskih zemalja - medju njima Austriju, Italiju i Španjolsku - koje su zahtijevale da se obnove razgovori sa Beogradom oko veza sa Unijom, usprkos tome što Ratko Mladić nije uhapšen i predat.

Evropski su zvaničnici prekinuli pregovore sa Srbijom rošloga maja zbog neuspjeha te zemlje da postigne punu suradnju s Tribunalom u Den Haagu.medjutim, prošli mjesec je šef za vanjsku politiku Unije, Javier Solana, kazao da je moguće da se razgovori sa Beogradom nastave i bez Mladića u zatvoru - ako Beograd nastavi suradjivati sa Tribunalom.

Gospodja Del Ponte je izrazila nadu u Mladićevo , i Karadžićevo hapšenje, do, kako je rekla, ne dodje vrijeme da ona napusti položaj glavnog tužitelja. Sutra Carla Del Ponte boravi u Brusselsu radi razgovora sa evropskim zvaničnicima.

Krvave Ashure u Iraku

Irački zvaničnici navode da je najmanje 36 osoba ubijeno u bombaškim napadima čija su meta bili muslimani Šiiti koji su danas izvodili ritual za Ashuru.

Policija navodi da su najmanje 23 osobe ubijene i gotovo 60 ranjeno u napadu samoubice u blizini šiitske džamije u blizini iranske granice.

U obližnjem Khanaqinu, najmanje 13 osoba je ubijeno u eksploziji bombe dok su se Šiiti kretali ka džamiji.

U Bagdadu, najmanje 5 šiitskih hodočasnika je ubijeno kada je njihovo vozilo napadnuto iz zasjede. Također u glavnom gradu, raketama je napadnut jedan sunitski dio grada, pri čemu je ubijeno najmanje 5 osoba.

Istovremeno je na hiljade iračkih vojnika i policije raspoređeno oko grada Karbala, gdje se oko 2 miliona šiitskih hodočasnika okupilo na Ashuri.

Senator zabrinuti kineskim testom protu-satelitske rakete

Republikanski senator Jon Kyl je kineski test protu-satelitske rakete nazvao pozivom na buđenje za Sjedinjene države. On je jučer u Washingtonu rekao da Sjedinjene države trebaju istražiti sve opcije kada je u pitanju odbrana iz svemira. On je također kritizirao Bushovu administraciju za, kako je rekao, slab odgovor na takav test.

11 januara, Kina je lansirala raketu koja je uništila stari kineski meteorološki satelit koji je orbitirao iznad Zemlje.

Gospodin Kyl je rekao da se satelit nalazio u niskoj orbiti, ali da postoje indikacije da Kina radi na mogućnosti uništenja objekata i u višim slojevima orbite.

Američki glasnogovornik za nacionalnu sigurnost je rekao da kineski razvoj i testiranje takve vrste oružja nije u duhu suradnje kojoj teže obje zemlje.

Novi slučajevi ptičije gripe u Evropi

Ruske vlasti su saopćile da su ustanovile prve slučajeve pojave smrtonosnog virusa ptičije gripe, H5N1, u ovoj godini. Iz odjela ruske vlade za kontrolu životinja i bilja kažu da je virus otkriven u nekoliko mrtvih ptica na jednoj peradarskoj farmi u regionu Krasnodar, na jugu Rusije. Ove su nedjelje i madjarske vlasti saopćile da su morali eliminirati više od 9 hiljada mladih husaka na jednoj farmi na jugo-istoku zemlje, jer im se učinilo da su zaražene virsom ptičije gripe. Radi se o farmi koja je u istom području gdje je prisutnost virusa potvrdjena prošle nedjelje.Ovo je prva potvrda postojanja zaraženog jata u nekoj od zemalja Evropske Unije od augusta.

Ministarstvo zdravlja u Indoneziji, na Javi je u medjuvremeno saopćilo da je jedna 6 godišnja djevojčica umrla od ptičije gripe 19 januara. Svjetska zdravstvena organizacija je medjutim, potvrdila su testovi na 14 gradjana Nigerije, koji su umrli od bolesti slične ptičijoj gripi, pokazali negativan rezultat u odnosu na prisutnost virusa H5N1.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG