Linkovi

Aktuelno

Ubijen policajac u Prištini

Nepoznati napadač je ubio jednog kosovskog policajca u blizini Prištine.

U saopćenju kosovskih policijskih snaga se navodi da je napadač rano jutros ispalio jedan jedini hitac na automobil Avnija Kosumija, pri čemu je on ubijen.

Ostala dvojica policajaca koji su se nalazili u automobilu nisu povrijeđeni.

Sijeno iz aviona za ugroženu stoku u Koloradu

Nacionalna garda iz vazduha baca bale snijega da nahrani zatočenu stoku u Coloradu, dok zvaničnici iz susjednih država rade na ponovnom uspostvaljanju električne energije nakon snažnih snježnih oluja koje su ovaj region zahvatile u proteklih par sedmica.

Nacionalna garda je ove sedmice pošela bacati sijeno iz vazduha na snijegom pokrivene pašnjake, nakon što su vlasti rekle da će stoka stradati ukoliko se uskor ne nahrani i ne napoji.

Dok zvaničnici Colorada, Nebraske, Kansasa i Oklahome rade na ponovno uspostvaljanju električne energije, službe traganja pokušavaju naći ljude koji su zatočeni u vlastitim domovima bez hrane i struje.

Tajni snimak Sadamovog smaknuća pogoršao sektaške napetosti

Savjetnik iračkog premijera je izjavio da su zvaničnici uhapsili jednu osobu za koju vjeruju da je tajno kamerom svog mobilnog telefona snimala smaknuće Sadama Huseina. Zvaničnik nije identificirao tu osobu. Neautorizirani video koji pokazuje jednog svjedoka koji ismijava bivšeg diktatora prije njegovog smaknuća je pogoršao sektaške napetosti u Iraku i doveo do međunarodnih kritika. Američki vojni zvaničnici su danas u Iraku izjavili da nisu imali nikakvu ulogu u smaknuću izvršenom u subotu i da bi ga oni tretirali na drugačiji način.

New York Times navodi da su američki zvaničnici pokušali ubijediti premijera Nourija al-Malikija da odgodi smaknuće zbog zabrinutosti za legalnost procesa i početak muslimanskog vjerskog praznika Kurban Bajrama. Ali američki zvaničnici kažu da je gospodin Maliki bio zabrinut da će, ukoliko Sadam ne bude brzo obješen, on na neki način pokušati izbjeći smaknuće.

Skeniranje do gola - nova kontrola na aerodromima

Nakon teroristickih napada na Sjedinjene drzave 11.septembra 2001, potreba za bezbjednoscu aerodroma dovela je do povecanja u koristenju i poboljsanju tehnologije. Jedna nova vrsta sistema kontroliranja, koja je donekle kontraverzna, ce uskoro biti u upotrebi na nekoliko aerodroma. Izvjestaj za Glas Amerike pripremio Paul Sisco.

Neki aerodromi u Sjedinjenim drzavama ce uskoro poceti da koriste jednu novu vrstu rendgenske tehnologije, kako bi skenirali putnike. Bezopasna tehnologija moze da vidi kroz materijal, kao sto je odjeca- i upravo to izaziva zabrinutost.

To je luckasto, na neki nacin napadno, ja necu u tome mnogo uzivati, kaze jedna putnica.

Neke gotovo nage odraze, neki smatraju napadom na privatnost. I to je navelo zvanicnike da modificiraju uredjaje. Izmjenjeni odrazi ce pokazivati crno-bijele obrise putnika,poput onih u animiranim filmovima.

Radi se drzavnoj sigurnosti. Treba uraditi sve da se zastiti nasa zemlja, kaze ova putnica.

Nadam se da nece imati velike ekrane gdje bi vas svako vidio kako prolazite.

Prividno pretrazivanje do koze je prvo bilo isprobano na medjunarodnom aerodromu Sky Harbor u Phoenixu u saveznoj drzavi Arizona. U pocetku sistem je bio koristen samo na dobrovoljcima i putnicima za koje su smatrali da zahtijevaju dodatno pretrazivanje. Putnicima je ponudjena opcija da budu fotografisani sa prednje ili zadnje strane. Zvanicnici transporta kazu da nove masine mogu jednoga dana zamijeniti detektore za metal koji su sada u upotrebi, ako oni mogu biti poboljsani. Novi uredjaji su vec postavljeni i u upotrebi u Phoenixu. Manji broj drugih aerodroma u Sjedinjenim drzavama ce ih postaviti ovoga mjeseca, kao dio pilot programa sirom zemlje.

Od sutra američki Kongres kontrolišu Demokrati

Kada sutra američki kongres odpočne rad u ovoj godini, Demokrati će, nakon pobjede na novembarskim izborima, i praktično preuzeti kontrolu oba doma Kongresa. Šta će to značiti za predsjednika Busha, posebno u pogledu njegove strategije u Iraku, ali i u pogledu njegovih prioriteta na domaćem planu?

Ključ borbe je u tome ko će kontrolirati političke sadržaje u Washingtonu – predsjednik ili Kongres?

U Wall Street Journalu, predsjednik je danas pozvao na suradnju, ali je upozorio da bi moglo doći do pat pozicije, ako Kongres, kako je rekao bude usvajao zakone koji su više političke izjave.

Predsjednik Bush govori o novom sazivu Kongresa u kojem sutra Demokrati preuzimaju kontrolu, po prvi put nakon punih 12 godina.

Amy Walter, Cook political report: Predsjednik demokratama poručuje da oni nisu jedini koji kontroliraju program rada. On naglašava da je predsjednik i da će gurati svoj sadržaj.

Jutros je predsjednik Bush sa svojim kabinetom razmatrao planove na domaćem planu. On je možda spreman za kompromis oko pitanja kao što su podizanje minimalne nadnice i reforma socijalne zaštite, ali je malo vjerovatno da je spreman na kompromis oko smanjenja poreza i istraživanja osnovne ljudske ćelije.

Medjutim, u središtu je Irak. Pozivajući Kongres na suradnju, predsjednik Bush nagalašava da Sjedinjene Države moraju pomoći Iraku da porazi pobunjenike kako bi demokratski izabrana vlada Iraka imala šansu da opstane, jer ako ne uspije demokracija u Iraku «Američki neprijatelji će ohrabreni našim porazom, ojačati, i postati smrtonosniji, piše predsjednik Bush, koji je večeras na prijem u Bijeloj kući pozvao kongresne lidere i Republikanaca i Demokrata.

Očekuje se da predsjednik uskoro saopći novi plan za Irak, koji može uključiti, kontroverzno povećanje broja vojnika. Medjutim, malo je vjerovatno da će za to dobiti podršku Kongresa kojeg od sutra kontroliraju Demokrati, koji traže postepeno povlačenje američkih snaga iz Iraka.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG