Linkovi

Aktuelno

Rusija traži odlaganje provedbe Ahtisaarijevog plana za Kosovo

Rusija je pozvala na odgadjanje provedbe prijedloga za rješenje statusa Kosova, koji je pripremio izaslanik UN-a za Kosovo, finski diplomata Marti Ahtisaari.Diplomate u Moskvi su ovakav poziv uputili danas, u vrijeme kada je gospodin Ahtisaari predstavio prijedlog u Beču, evropskim, američkim i ruskim zvaničnicima tzv kontakt -grupe za Kosovo. Iz diplomatskih izvora se saznaje da Rusija želi da bilo kakva akcija po Ahtisaarijevom planu bude poduzeta jedino nakon što se u Srbiji formira nova vlada.Ostali člnovi kontakt-grupe - Britanija, Italija, Sjedinjene Države, Italija i Francuska - se protive odlaganju.


Kosovo je bilo jedna od tema i neformalnog ministarskog skupa u Briselu- poruka sa skupa je da će NATO i KFOR da ostanu na Kosovu tokom i nakon procesa odredjivanja statusa, da neće dozvoliti nemire, kao i da vojni savez daje punu podršku specijalnom izaslaniku Ahtisariju.

Današnji briselski skup u sjedištu vojnog saveza je imao za cilj da koordinira napore NATO, ali i EU u onome što ceka dvije organizacije i ostatak medjunarodne zajednice- učešće u završnici procesa odredjivanja konačnog statusa za Kosovo. Učesnici skupa su, potvrdjeno je danas,
upoznati sa sadržajem Ahtisarijevog prijedloga ali ga ne žele komentarisati dok ne bude predstavljen Beogradu i Prištini 2. februara. Umjesto toga, na kraju skupa generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Sheffer,
poručuje:

Generalni sekretar NATO, Jaap de Hoop Scheffer:

"Ponovljena je potvrda obećanja da će NATO i KFOR da odigraju svoju ulogu tokom i nakon procesa odredjivanja konačnog statusa, naglašeno je puno jedinstvo podrške predsjedniku Ahtisariju i procesu koji je danas bio tema
njegovog susreta sa Kontakt grupom, zajednički stav da je potrebna rezolucija Savjeta bezbjednosti i, konačno, poziv na koordinaciju sa EU na tehničkom ali i političkom planu".

Kada je riječ o novoj rezoluciji o Kosovu, visoki predstavnik EU, Javier Solana smatra da je još uvijek rano da se govori o njenom donošenju:

Visoki predstavnik EU, Javier Solana:

" Još je uvijek rano da se kaže kada će biti rezolucija- prvo treba da bude prezentacija gledišta predsjednika Ahtisarija, posjetiće glavne gradove i razgovara će sa zvaničnicima u Beogradu i Prištini. Nakon toga dolazi prezentacija prijedloga Savjetu bezbjednosti. Za rezoluciju treba
vremena, treba da se započne debata o tome".

Danas u Briselu nije bilo zvaničnih komentara na Ahtisarijev plan, kao što nije bilo ni komentara na primjedbu izvještača da su ministri, znajući za detalje plana, javno naglasili podršku njegovom tvorcu i time , posredno,
iznijeli i svoje mišljenje o prijedlogu.

Za šefa francuske diplomatije, Filipa DustBlazija, prijedlog koji podrazumjeva prava za srpsku zajednicu na Kosovu, predstavlja bazu za moguće rješenje- slična su gledišta i ostalih učesnika današnjeg sastanka, koji je, više puta je ponovljeno bio u funkciji konsultacija i koordinacije evro-atlantskih vojnih saveznika i političkih partnera oko
toga ako djelovati narednih dana i nedjelja, kako bi se konačno zavorila uotvorena Kosova, Srbije i cijelog Zapadnog Balkana

Bush ovlastio eliminaciju iranskih operativaca u Iraku

Washington Post izvještava da je predsjednik Bush dao zeleno svjetlo američkoj vojsci da likvidira ili zarobi Iranske operativce u Iraku. Dalje se navodi da su američki zvaničnici rekli da se radi o strategiji kojom se pokušava umanjiti iranski utjecaj u regiji, kao i primorati Iran da odustane od nuklearnih aktivnosti.

Na pitanje o ovom odobrenju, predsjednik Bush je danas rekao da je dio američke politike da zaštiti američke trupe. Pogrešno je ovo shvatiti kao proširenje konflikta izvan iračkih granica, rekao je predsjednik Bush.

Sjedinjene države optužuju Iran da obučava iračke pobunjenike i materijalno ih podržava. Nekoliko Iranskih zvaničnika je,u seriji racija, pritvoreno u zadnjih nekoliko sedmica.

Irak je ove akcije osudio i od Iraka traži da osigura puštanja na slobodu Iranskih gradjana.

Rusija se ostro protivi americkom raketnom sistemu u Evropi

Rusija je danas, još jednom, ocijenila da je plan Sjedinjenih država o postavljanju odbrambenog raketnog sistema u centralnoj Evropi "greška." Govoreći o tome, glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane je istakao da će stvaranje tok sistema u Evropi imati "negativne posljedice po međunarodnu sigurnost."

Unatoč američkim tvrdnjama da sistem raketa-presretača neće biti usmjeren protiv Rusije, zvanična Moskva ističe da - kako je to formulisano - Sjedinjene države oružanim snagama u Evropi "konzistentno dodaju strategijske komponente."

Na američku tvrdnju da žele postaviti anti-raketni sistem u Poljskoj i Češkoj radi eventualnog presretanja i uništavanja mogućih iranskih i sjevernokorejskih raketa dugog dometa, ruski ministar odbrane Sergej Ivanov je prije dva, tri dana odgovorio da Iran i Sjeverna Koreja neće imati rakete koje mogu doseći Evropu.

U Libanu novi sukobi sljedbenika Hezbollaha i provladinih pristalica

Danas su se u Libanu ponovno počele borbe izmedju pro, i anti-vladinih pristalica. Posljednji izvještaji navode, da je dvoje ljudi ubijeno, i najmanje 20 ranjeno. Libanska vojska je proglasila policijski sat u Bejrutu, kako bi se stalo u kraj okršajima koji su izbili u blizini Arapskog Univerziteta. Lider Hezbollaha, Hasan Nasrullah je pozvao svoje sljedbenike da štuju policijski sat. Borbe su iz okvira univerzitetskog kampusa ubrzo prešle na ulice Bejruta, i bila je potrebna vojska da se uspostavi kakv-takav mir preko noći. U medjuvremenu je na konferenciji u Parizu objavljena donatorska pomoć Libanu u vrijednosti od gotovo 8 milijardi dolara. Cilj konferencije je ojačati legitimnu vladu u Bejrutu u njenom sukobu s pro-sirijskim snagama Hezbollah-a.

Bijela kuca pozdravila danasnju poruku irackog premijera pobunjenicima

Irački premijer, Nouri al Maliki, izjavio je danas da njegov plan za uspostavljanje sigurnosti u Bagdadu neće ostaviti mjesta na kojima bi se pobunjenici i militanti mogli sakriti, pa čak ako to pokušaju u džamijama ili u školama.

U govoru održanom u parlamentu, gospodin Maliki je zatražio od političara svih stranaka i usmjerenja, da podrže njegov plan sigurnosti za glavni grad. Irački premijer se nije saglasio sa ocjenama da je taj plan posljednja prilika da se okonča sektaško nasilje. On je istakao da je "bitka između nas i terorista, kako je rekao, proces koji će potrajati." Glasnogovornik Bijele, Kuće Tony Snow, je pozdravio govor gospodina Malikija, rekavši da on pokazuje robusnost i odlučnost koja se očekuje od njega, ako se želi stati u kraj nasilju.

Danas je u Iraku ubijeno 30 osoba, a mnogo više ih ranjeno, u nekoliko napada. U Washingtonu je predsjedavajući senatskog Odbora za vanjske poslove, Joseph Biden, izjavio kako Odbor zahtijeva garancije od Bijele Kuće da dodatni fondovi, koje je zatražio predsjednik, neće pothraniti korpciji u Iraku, ili kao pomoći finansiranju pobunjenika. Sjedinjene Države su potrošile već 15 milijardi dolara u Iraku, kazao je Senator Biden, a rezultati nisu zadovoljavajući.

Gospodin Biden je ovo izjavio tijekom današnjeg saslušanja specijalnog koordinatora State Departmenta za Irak, Davida Satterfied-a, koji odgovara na pitanja senatora.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG