Linkovi

Aktuelno

Ahtisaari predlaze jaku medjunarodnu prisutnost na Kosovu i u buducnosti

Izaslanik UN-a za Kosovo, Marti Ahtisaari , je izjavio da se njegov nacrt plana za budućnost Kosova fokusira na jaku medjunarodnu prisutnost kako bi se zaštitila prava manjina. Gospodin Ahtisaari jekazao Vijeću Evrope u Strasbourgu kako njegov dugo očekivani plan predvidja demokratsko Kosovo gdje će se prava manjina čvrsto garantirati i štititi vladavinom prava.Plan, koji će biti predstavljen Beogradu i Prištini slijedeće nedjelje, takodjer predlaže jaki i vojnu i civilnu silu medjunarodne zajednice u pokrajini.

Vjeruje se da plan Martija Ahtisaarija Kosovu dodijeliti značajnu količinu neovisnosti od Beograda.

Bush traži da se novoj strategiji za Irak da šansa

Predsjednik SAD, George Bush, održao je svoj sedmi govor o stanju Unije. Prvi put je govorio pred Kongresom u kome većinu čine demokrate.

Za razliku od govora koji je održao nakon terorističkih napada, u zimu 2002. kada je njegovu politiku odobravalo 84 odsto Amerikanaca - predsjednik je na Kapitol Hil ovoga puta došao sa podrškom svega 34 odsto sunarodnika.

Predsjednik Bush je stavio do znanja da nema iluzija o tome ko je većina u zakonodavnoj vlasti, rekavši da se politički balans u Kongresu promijenio, ali da su obaveze ostale iste, te da očekuje da će i sa novom većinom sarađivati u najboljem interesu američkog naroda.

Imajući u vidu da je veliki pad popularnosti posledica nezadovoljstva, uglavnom spoljnom politikom njegove administracije, američki predsednik je Kongresu ponudio saradnju na vrlo ambicioznoj unutrašnjo-političkoj agendi.

Predsjednik Bush, tako, želi da se potrošnja benzina u Sjedninjenim državama u narednih deset godina smanji za petinu, uz rapidno povećanje upotreba alternativnih i obnovljivih izvora energije kakav je, primjera radi, etanol.

“Na taj način ćemo za tri četvrtine smanjiti sadašnji uvoz nafte sa Bliskog istoka”, kazao je Bush i dodao da će se novim tehnologijama Amerika osloboditi zavisnosti od uvoznih energenata, ali će se i lakše suočiti sa ozbiljnim izazovom globalnih klimatskih promjena.

Drugi veliki projekat je uvođenje poreskih olakšica kako bi se Amerikanci ohrabrili da – bilo preko poslodavca, bilo samostalno – uplaćuju zdravstveno osiguranje. Prema tom prijedlogu, pojedincima bi se od poreza odbijalo 7.500, a bračnim parovima 15.000 dolara. Korist bi od toga, kaže predsjednik, imalo 100 miliona Amerikanaca. Predsjednik je takođe od Kongresa zatražio da produži važenje zakona o obrazovanju u javnim školama, koji se, po ocjeni predsjednika, kao akt koji su podržali i demokrate i republikanci pokazao uspješnim.

I dok je dvostranačka saradnja na ovim i – takođe najavljenim – novim imigracionim zakonima vrlo moguća, tema političkog razmimoilaženja, ne samo sa demokratama već i jednim brojem republikanskih zakonodavaca – svakako je rat u Iraku.

A predsjednik Bush ne odustaje od nedavno izložene strategije kojom je najavio slanje dodatnih 21.500 vojnika na ratište u Irak.

“Sa vojnom komandom sa pažljivo analizirao sve opcije. U konačnom, odlučio sam se za opciju koja ima najviše šansi da uspije. Mnogi u Kongresu razumiju da Amerika ne smije da priušti neuspjeh u Iraku, jer bi posljedice neuspjeha bile mučne i dalekosežne”, ocijenio je predjsednik Bush uz poziv zakonodavcima da stretegiji koju je predočio daju šansu.

On je govorio i o ratu protiv terorizma, rekavši da je to dugotrajna generacijska borba i da je zarad pobjede u tom ratu, nadstranačka saradnja u najboljem interesu nacije.

U odgovoru Demokrata, koji je saopštio novoizabrani senator Jim Web još jednom je izraženo neslaganje sa Bushovom politikom i strategijom. Senator Web, čiji sin služi u Iraku, rekao je da je Amerika ošamućena cijenom konflikta u Iraku – koju plaća i ljudskim životima i finansijski i svojom reputacijom u svijetu, ali i propuštenim prilikama da se poraze snage međunarodnog terorizma.

“Većina Amerikanaca ne podržava način na koji se vodi taj rat. Ne podržava ga ni većina u vojsci. Potrebna nam je nova politika koja neće biti odstupanje od rata protiv terorizma i koja neće značiti povlačenje i po cijenu da se haos u Iraku nastavi. Potrebna nam je hitno politika koja će se oslanjati na regionalnu diplomatiju, koja će američke vojnike skloniti sa iračkih ulica i koja će uskoro dati formulu kako iz Iraka povući naše borbene snage”, kazao je senator Web, uz savjet predsjedniku Bushu da se, u nastojanju da riješi ekonomske i probleme u Iraku, ugleda na djela svojih prethodnika - Teodora Ruzvelta i Dvajta Ajzenhauera.

Što se tiče ostalih spoljnopolitičkih prioriteta, predsjednik Bush je u svom obraćanju posebno izdvojio gušenje talibanske pobune u Avganistanum, diplomatske napore Bliskoistočnog kvarteta za uspostavu trajnog mira na “Svetoj zemlji”, zalaganje za denuklearizaciju korejskog poluostrva i obustavu nuklearnog programa u Iranu, ali je rekao da je američka inostrana politika mnogo šira od ratovanja i diplomatije – i da je posvećena borbi protiv gladi, siromaštva i epidemija kakva je epidemija SIDE.

Kao počasne goste, predsjednik Bush pozdravio je košarkaša Dikembea Mutomboa zbog humanitarnih akcija u Africi, Juliu Aigner Clark za zalaganja za prava i slobodu djece, narednika Tommy Raimana za herojstvo u Iraku i Weslya Autrija koji je prije tri sedmice, rizikujući život, spasio jednog mladića od užasne smrti u njujorškom metrou.

No, ovaj će govor o stanju Unije u istoriji ostati zapisan i kao prvi koji je jedan američki predsjednik izložio na zasjedanju kojim je predsjedavala dama – čelnica Predstavničkog doma Kongresa, Nensy Pelosi.

Senatski odbor usvojio rezoluciju protiv slanja dodatnih vojnika u Irak

Odbor za vanjske poslove američkoga Senata je danas poslijepodne usvoju rezoluciju kojom se ne odbija podrška predsjednikovom planu da u Irak pošalje dodatnih 20 hiljada vojnika. U dvostranačkom glasanju , s glasovima 12 naprema 9, je odlučeno neobavezujućom rezolucijom da se slanje dodatnih američkih trupa ne smatra korisnim za američki nacionalni interes.Ovo će ići slijedeće nedjelje na razmatranje Senatu u punom sastavu, a potom se slična rezolucija planira i u Zastupničkom domu Kongresa.Senator Joe Biden, predsjedavajući rečenog senatskog odbora, je izjavio da namjera rezolucije nije da postidi predsjednika, nego da ga jednostavno spriječi da napravi još jednu grešku. Inače, gospodin Bush je u sinoćnjem obraćanju upravo pozvao Kongres, u kojem sada dominiraju njegovi politički oponenti, da njegovom novom planu za Irak pruži šansu za uspjeh. Osim rata u Iraka i borbe protiv terorizma, jedna od centralnih tema sinoćnjeg predsjednikovog govora je bio ambiciozni plan smanjenja potrošnje benzina u Americi - po predsjednikovom prijedlogu 20 posto u slijedećih deset godina, kao i plan iznalaženja brojnih izvora alternativnog goriva, kako bi se smanjila ovisnost o srednje-istočnoj nafti.

Predsjednik Bush je također pozvao na demokratsku palestinsku državu i korejski poluotok bez nuklearnog oružja.U odgovoru demokrata, senator iz Virginije Jim Webb je optužio predsjednika Busha da je nepromišljeno ušao u rat u Iraku, dodavši da je taj sukob narušio reputaciju Amerike i naškodio ratu protiv terorizma. On je također pozvao na novi smjer u Iraku.

Otvoren Svjetski ekonomski forum u Davosu


Politički, poslovni, kulturni i vjerski lideri zemalja i ove godine okupili su se na Svjetskom ekonomskom forumu koji se tradicionalno održava u Davosu u Švajcarskoj.
Učesnici prve sesije kojom je otvoren forum pozdravili su ocjene predsjednika Sjedinjenih država Georga W. Busha iznesene u sinoćnjem obraćanju naciji o ozbiljnom izazovu sa kojima se svijet suočava kada su u pitanju globalne klimatske promjene. Upravo razgovori o opasnostima te vrste biće centralna tema početka Svjetskog ekonomskog foruma. Njemačka kancelarka Angela Merkel će, kako je najavljeno, danas takođe govoriti o toj temi.
Inače, tokom petodnevnog skupa kojem će prisustvotai blizu 2 hiljade i 500 istaknutih ličnosti iz oko 90 zemalja biće riječi o najaktuelnijim svjetskim pitanjima - širenju nuklernog oružja, ekonomskim i finansijskim kretanjima, nestabilnost na Srednjem Istoku, te o povećanoj zabrinutosti izazvanoj rastom cijena energenata.
Organizatori foruma pozvali su, pored ostalih, i lidere iračkih šiita, sunita i Kurda, palestinskog i libanskog predsjednika, te izraelskog premijera što jasno ukazuje na činjenicu da će dobar dio razgovora tokom trajanja Svjeskog ekonomskog foruma biti posvećen Iraku i Srednjem istoku.

Rusija kritizira plan Washingtona o rasporedjivanju raketnog sistema

Ruski ministar odbrane Sergei Ivanov je kritizirao plan Sjedinjenih država o uspostavljanju odbrambenog raketnog sistema u centralnoj Evropi. Po njegovoj ocjeni Iran i Sjeverna Koreja nemaju i neće imati rakete kojima bi mogli izvršiti udare na evropske zemlje.

Obraćajući se novinarima danas u New Delhiju gospodin Ivanov je istakao da su iranski i sjevernokorejski arsenali ograničeni na rakete srednjeg dometa i da ne predstavljaju prijetnju ni Evropi, a ni Sjedinjenim državama. Ovakve ocjene gospodina Ivanova dolaze u trenutku kada su lideri republike Češke odobrili plan za započinjanje razgovora s Washingtonom o tome da Sjedinjene Države lociraju dio svom raketnog sistema u Češkoj.

Inače, jučer je iz Moskve potvrđeno da je Rusija kompletirala isporuku sistema protiv-avionskih raketa Iranu, što je - kako je rekao gospodin Ivanov - ugovoreno prije zabrane Ujedinjenih naroda na prodaju osjetljive raketne i nuklearne tehnologije iranskom režimu. Visoki češki lideri su odobrili planove za početak pregovora sa Sjedinjenim državama , na američki zahtijev da se u Češkoj locira dio raketnog sistema.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG