Linkovi

Aktuelno

Istorija govora američkih predsjednika o stanju nacije

Predsjednik Bush se, kao i brojni drugi američki predsjednici, obraća naciji svake godine trećeg utorka u januaru. Jim Bartel se za Glas Ameike osvrnuo na istoriju i znamenitost ovog politickog obicaja, koji je u praksi od osnivanja američke republike.

Obraćanje predsjednika Busha pred doma Kongresa je nastavak dugotrajne tradicije komuniciranja izmedju izvrsnog i zakonodavnog ogranka vlade Sjedinjenih država.

Prema ustavu Sjedinjenih država, američki predsjednik mora izvijestiti Kongres o stanju države, njegovim političkim planovima i o svakom drugom pitanju koje on smatra neophodnim i važnim. Ustav ne daje daljnje smjernice, ali je kroz povijest predsjednička poruka, sada nazvana govorom o Stanju Unije, postala godišnji politički ritual.

Tradicija je započeta sa prvim predsjednikom, George Washingtonom, koji je lično predstavio svoju godišnju poruku. Medjutim, običaj da predsjednik lično govori o stanju države pred Kongresom je obustavljen za vrijeme trećeg predsjednika Thomasa Jeffersona.

Profesor sa Američkog univerziteta Allan Lichtman je objasnio da je gospodin Jefferson smatrao da nastupanje pred Kongresom čini da američki predsjendik izgleda kao neki kralj.

ALLAN LICHTMAN: Stoga je 1801. Jefferson odlučio da se neće lično pojaviti pred Kongresom, već da će radije dostaviti pisanu godišnju poruku. Taj se presedan i uvriježio, i predsjednici su nakon Jeffersona nastavili da u pismenoj formi dostavljaju godišnje poruke, sve dok jedan drugi veliki politički lider nije stupio na scenu- Woodrow Wilson.

Predsjednik Wilson je 1913. izašao pred Kongres kako bi predstavio svoj prijedlog za regulisanje ekonomije. Sljedeći predsjednik nakon toga koji se lično obratio Kongresu je bio Franklin D. Roosevelt, čije je godišnji govor bio prvi emitiran putem radija.

Stephen Wayne sa univerziteta George Washington je stručnjak historije američkih predsjednika.

STEPHEN WAYNE: Govor o stanju nacije je postao način na koji predsjednik uspostavlja plan i program pred Kongres, i lično predstavlja američkom narodu svoja postignuća i nade za budućnost. To je dio naše političke tradicije. Cijela ceremonija je privlačna, i sve to obično ide u korist popularnosti predsjednika.

Abraham Lincoln je svoju godišnju poruku 1862. iskoristio kako bi pokrenuo svoju kampanju protiv ropstva u Americi, govoreći da bez ropstva ne bi bilo američkog gradjanskog rata. Franklin D. Roosevelt objavio je svoj čuveni " zakon o ekonomskim pravima", u jednom od svojih govora. Harry Truman otišao je pred Kongres da iznese program koji je nazvao " Poštena nagodba." Lyndon Johnson je u svom obraćanju predložio nove zakone o gradjanskim pravima i napore da se iskorijeni siromaštvo.

LYNDON JOHNSON: Ova administracija, je danas, ovdje i sada objavila bezuvjetan rat protiv siromaštva u Americi.

Ove godine će predsjednik Bush pokušati da ponovo okrijepi program svoga drugog mandata nakon teške 2006, u kojoj su birači izglasali povjerenje Demokratama, nakon što su godinama republikanci držali većinu u oba doma Kongresa.

Amerikanci sve manje puše

Duhanska Industrija u Americi je izložena žestokim kritikama od strane zdravstvenih eksperata koji kažu da su proizvodjači povećavali količinu nikotina u posljednjih sedam godina.Lidna Smith Glasa Amerike predstavlja detaljniju sliku ove studije Harvardskog univerziteta.

Evo nekih mračnih statistika: Duhan je drugi po redu uzročnik smrti u svijetu. Svjetska zdravstevena organizacija kaže da je duhan odgovoran za svaku desetu smrt u odraslih.

Cenar za kontrolu bolesti takodje kaže da je duhan vodeći uzročnik smrti koji se može spriječiti. Amerikanci ove informacije ozbiljno shvataju, a prodaja cigerata je manja nego je ikad bila u posljednjih 50 godina.

Prije skoro deset godina grupa proizvodjača duhana je potpisala ugovor kojim s obavezuje da će učestvovati u plaćanju liječanja bolesti koje su uzrokovane pušenjem. Kako rezultat tog dogovora, država Massachusetts je od duhanske industrije zahtijevala da izda godišnje izvještaje u kojima će biti i sadržaj nikotina proizvedenih cigareta. I sada, eksperti kažu, izvještaji potvrdjuju malo ali konstatno povećanje nikotina u cigaretama od 1998 - 2007. godine.

Jedan od istraživača, Greg Conolly kaže da veća količina i nikotina povećava broj povučenih dimova cigarete.

GREG CONNOLLY:
Duhanska industrija, u stvari, kontroliše količinu nikotina da bi izazvala i održala ovisnost pušača.

Proizvodjači cigareta ove navode poriču, a iz Philip Morisa kažu da je do ovih povećanja došlo usljed prirodnih razlika nivoa nikotina u godišnjem rodu duhana.

Greg Connoly i Mett Myers članovi Kampanje Zaštitimo djecu od nikotina se ne slažu:

GREG CONNOLLY:
Mogućnost da se radi prorirodnim reazlikama je jedna na prema hiljadu...

MATT MYERS:
Cigareta je vrlo sofisticran proizvod u kojoj se svaka komponenta pažljivo mjeri, i pažljivo promatra. Duhanska industrija pažljivo kontroliše svaku kutiju cigareta koja s porizvede.

Povećanje količine nikotina u cigaretama u Sjedinjenim državama nije zakonom zabranjeno.

Cigarete ne spadaju pod jurisdikciju Agencije za kontrolu hrane i lijekova. Mike Myers kaže da to nije ispravno:

MATT MYERS:
Ako proizvodjač hrane za pse promijeni bilo šta u svom proizvodu, mora obavijestiti Agenciju za kontrolu hrane i lijekova. Sramota je da je proizvod koji ubija više Amerikanaca nego bilo koji drugi proizvod najmanje kontrolisan proizvod u zemlji.

Proizvodjači duhana su od potpisivanja dogovora 1998 godine potrošili milione dolara na javne kampanje koje upozoravaju na štetnost pušenja. Philip Morris kaže da podržava veću kontrolu duhanske industrije. Ali jedan pušač je nezadovoljan motivima onih koji hrane njegovu ovisnost.

PUŠAČ: Ja mislim da su oni pijavice društava... a ja i dalje pušim.

Bush  prvi put o stanju nacije govori u Kongresu sa demokratskom većinom

Američki predsjednik George Bush večeras, u redovnom godišnjem obraćanju naciji, prvi put od kako je u Bijeloj kući, govori u Kongresu sa demokratskom većinom, koja se protivi njegovoj novoj strategiji u Iraku. Istovremeno, podrška Amerikanaca predsjedniku Bushu pala je na najniži nivo. Samo 33 posto amerikanaca podržava predsjednika, a 71 posto gradjana misle da zemlja ide u pogrešnom pravcu.

Koliko promjena u samo godinu dana. Lani je predsjednika Busha čekala prijateljska atmosfera u Kongresu kojeg su kontrolirali njegovi Republikanci. Sada kontrolu imaju Demokrati, a Bush ima najnižu podršku javnosti od kako je u Bijeloj kući. Oponenti u Kongresu posebno su kritični oko njegove strategije u Iraku, čemu su se uz Demokrate pridružili i neki istaknuti Republikanci.

Mary Ann Akers, kolumnist Washington Posta:
Mislim da će se predsjednik večeras osjećati strašno usamljenim kada se bude obraćao naciji, jer sada Demokrati imaju zadnju riječ, a istraživanja pokazuju da Amerikanci više vjeruju Kongresu nego predsjedniku.

U anketi ABC News – Washington Post, 57 posto Amerikanaca smatraju da zemlja treba sljediti Demokrate, a 25 procenata predsjednika Busha.

I pored toga, očekuje se da predsjednik nastavi sa svojim planovima i večeras iznese neke nove ideje oko energetske neovisnosti i zdravstvene zaštite. Medjutim, čeka ga oštra borba.

Tom Mann, politički analitičar, Brookings Institution:
On treba da pokaže da je spreman za dogovor, ne samo simbolično, nego istinski. Da je spreman na velike promjene svojih stajališta o raznim pitanjima i promjene stila vodjenja. Biću iznenadjen ako krene u tom pravcu, jer je oko Iraka učinio upravo suprotno.

Tony Snow, sekretar za medije Bijele kuće:
George W. Bush kao predsjednik nije neko ko će odustati od svoje odlučnosti zato što su ljudi trenutno zabrinuti napretkom rata.

Medjutim, veliki izazov za Busha će biti što su mnogi i unutar njegove partije nezadovoljni njegovim idejama u trenutku kada najviše treba njihovu podršku.

Kinezi zvanično potvrdili testiranje raketa za uništavanje satelita

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je izvještaje o testiranju rakete programirane za uništavanje satelita.

Glasnogovornik ministarstva Liu Jinachao izjavio je danas da je Peking obavijestio Washington o testu koji je izveden 11. januara. Tom prilikom korištena je jedna raketa kojom je uništen zastarjeli kineski satelit za praćenje vremenskih uvjeta.

Po ocjeni glasnogovnika taj test ne bi trebalo posmatrati kao prijetnju i ne znači da se Kina upušta u trku naoružavanja u svemiru.

Prema saopštenju američkog State Departmenta pomoćnik državnog sekretara Christopher Hill je zabrinutost Washingtona u povodu kineskog testa izrazio tokom jučerašnjeg boravka u Pekingu.

Schwarz-Schilling  - Ovlaštenja  i OHR treba da ostanu

Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling, dao je danas izjavu u kojoj je komentirao medijske tvrdnje da Vijeće za implementaciju mira neće podržati njegovo produženje mandata nakon 30. juna, te da će na čelo novog ureda HR-a, ako mu bude produžen mandate, doći novi visoki predstavnik.

Visoki predstavnik istakao je da, zbog situacije u regionu, bonska ovlaštenja i i OHR, treba da ostanu, u kako je rekao, nekom obliku.Također je izjavio da je taj stav prenio u relevantnim prijestolnicama , gdje je u proteklih nekoliko nedjelja obavljao konsultacije o budućnosti OHR-a.

Također, istakao je da neće tražiti produženje svog mandata nakon 30 juna. Konsultacije će biti nastavljene, kako bi konačna odluka mogla biti donijeta krajem februara ove godine.Bila je ovo prilika da Visoki predstavnik ponovi da se mora pokrenuti sveobuhvatan i temeljan process koji će omogućiti BiH da nastavi sa reformom Ustava, korak po korak.

On je naglasio da će prisustvo EU biti pojačano posredstvom nove kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH, te dodao da međunarodna zajednica, Evropa i SAD, moraju tijesno da surađuju kako bi pružili sveobuhvatnu podršku i omogućili liderima i građanima BiH, da postignu napredak u odvijanju reforme.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG