Linkovi

Aktuelno

Ko je tajno snimio Huseinovo smaknuće?

Najviši suradnik iračkog premijera Nourija al-Malikija je izjavio da je vlada pokrenula istragu o tome kako je došlo do toga da je vješanje bivšeg diktatora Sadama Huseina tajno snimano i podjeljeno.

Video na kojem se vidi kako je Sadam priveden na vješala se našao na internetu i poslat je putem poruka mobilnih telefona nakon smaknuća u subotu. Na tom video snimku se može čuti kako jedan od prisutnih na smaknuću viče Moqtada, ime radikalnog šiitskog klerika i Sadamovog protivnika. Zbog tog video snimka, neki kritičari su smaknuće nazvali sektaškim činom nad zbačenim liderom, inače sunitom.

Hadžije su imale punu sigurnost

Saudijska Arabija je saopćila da je godišnji hadž bio, u smislu sigurnosti hodočasnika, vrlo uspješan. Ministar unutarnjih poslova Kraljevstva je kazao da su mjere sigurnosti i snage koje su ih provodile, posao sjajno odradili, štiteći više od dva milijuna hadžija na petodnevnom hadžu.

Saudijska Arabija je uložila više od milijarde dolara na mjere sigurnosti, nakon što je prošle godine u ljudskom stampedu više od 300 hadžija izgubilo živote.

Ljekovi protiv stomačne kiseline povećavaju opasnost od preloma kuka

Osnovno pravilo cesto povezano sa primjenom medicine je da ljekar " ne cini stetu." Ali cak i sa najboljim namjerama, ponekad lijek odredjen za jednu vrstu bolesti moze izazvati druge probleme. Jedan primjer su popratne posljedice popularne vrste lijekova za lijecenje povecane kiseline. Kako za Glas Amerike izvjestava Melinda Smith, jedno novo istrazivanje je pokazalo da se znacajan procenat starijih pacijenata koji uzimaju ovu vrstu lijeka nalazi u opasnosti da slomi kuk.

Povecana kiselina, obicno pogadja na milione ljudi. Vecinom starijih. Oboljeli se cesto zale na zgaravicu i kiseo okus izazvan vracanjem stomacne kiseline u grlo. Promjene u nacinu ishrane i smanjenje stresa obicno mogu pomoci da se bol eliminira. Ipak, ponekad jedina pomoc je pilula. U Sjedinjenim drzavama, Nexium, Prilosec i Prevacid su tri popularne vrste lijekova protiv stomacne kiseline.

Nedavno ispitivanje na hiljade ljudi u Britaniji, starijih od 50 godina navelo je na zakljucak da ova vrsta lijka moze takodjer povecati opasnost od preloma kuka.

Istrazivaci su otkrili da su nakon vise od godine dana uzimanja lijeka, pacijenti za 44 procenta imali veci rizik od preloma kuka od pacijenata koji nisu uzimali lijek. Za Pacijente koji su uzeli jacu dozu lijeka, tri puta je bila veca vjerovatnoca da dozive prelome od onih koji to nisu uradili.

Naucnici su zakljucili da iako lijek moze pomoci da se umanji kolicina stomacne kiseline, on takodjer moze utjecati na nacin na koji tijelo apsorbuje kalcijum koji je potreban za zdravlje kostiju.

Istrazivanje je preporucilo da ljekari napisu recept za najnizu dozu lijeka, kao i da pacijenti uzimaju dodatni kalcijum.

Za milione zena zabrinutih zbog ostioporoze i mogucih preloma kostiju, ima dobra vijest vezana za lijek nazvanog alendronate. On pomaze da se izgradi snaga kostiju cak i godinama nakon sto ga zene prestanu uzimati.
Pedeset osmogodisnja Judy Sheridan pocela je da uzima lijek kada je ispitivanje kostiju pokazalo znakove ostioporoze.

JUDY SHERIDAN: Pomaze mi jer imala sam ponovni test nekoliko godina nakon sto sam pocela da uzimam lijek i snaga mojih kostiju se popravila.

Dennis Black sa univerziteta savezne drzave California u San Franciscu kaze da je istrazivanje dalo odgovor na pitanje koliko dugo je bezbijedno da se lijek uzima.

DENNIS BLACK: Lijek je bezbijedan da se koristi do deset godina. Nismo vidjeli nikakve negativne efekte od takve dugorocne upotrebe.

Medjutim tu je Jedno upozorenje od strane istrazivaca: zene koje su vec imale prelome kostiju su izlozene opasnosti od dodatnog lomakostiju i vjerovatno ne bi trebale da prestanu uzimati lijek.

Etiopski vojnici će uskoro napustiti Somaliju

Premijer Etiopije Meles Zenawi izjavio je da će njegove trupe napustiti Somaliju u roku od nekoliko sedmica. Dan ranije, snage etiopske i somalijske vlade protjerali su pripadnike islamističkog pokreta iz njihovog posljednjeg uporišta u Somaliji. Zenawi je rekao da će etiopski vojnci pomoći prelaznoj vladi Somalije da uspostavi stabilnost, ali je pozvao medjunarodnu zajednicu da što prije pošalje mirovne snage u Somaliju.

Njegovi se komentari razlikuju od komentara vršioca dužnosti premijera, Ali Muhamed, Gedija, koji je danas rekao da Etiopljani mogu ostati najduže nekoliko mjeseci.

U medjuvremenu Somalijci ignorišu vladine pozive na predaju oružja. Očevidci u Mogadishu kažu da niti jedan pištolj nije donešen u sabirni centar uspostavljen u ove svrhe. Vlada Somalije pokušava ponovo uspostaviti vlast nakon šestomjesečne islamističke vladavine u glavnom gradu Somalije.

Bio je uspješan  predsjednik u teškom vremenu

U Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, danas su se najviši zvaničnici Sjedinjenih Država, i predstavnici brojnih zemalja svijeta, oprostili od bivšeg američkog predsjednika Geralda Forda, koji je umro prošlog utorka u 93-oj godini.

Predsjednik Bush je današnji dan proglasio Nacionalnim danom žalosti, a Amerikanci su još od subote imali priliku odati posljednju počast 38 predsjedniku Sjedinjenih Država, čije je tijelo, u kovčegu prekrivenim američkom zastavom, bilo izloženo u Zastupničkom domu Kongresa u kojem je Gerald Ford služio 26 godina. Na tom mjestu, odajući poštovanje umrlom predsjedniku, poklonili su se predsjednik Bush sa prvom damom, bivši predsjednik sa suprugom Bill Clinton, bivši ministar odbrane Donald Rumsfeld, i drugi najviši američki zvaničnici, rodbina i prijatelji.

Jutros je kovčeg sa tijelom Geralda Forda dopremljen u Nacionalnu katedralu sa koje je oglasilo 38 otkucaja zvona za 38 američkog predsjednika.

Predsjednik Bush je Fordu odao posebno priznanje kao iscjelitelju nacije - čovjeku koji je preuzeo predsjedništvo zemljom, 1974. godine, u teškom trenutku nakon ostavke Richarda Nixona, tragom skandala Watergate i završne faze rata u Vijetnamu.

Počast umrlom predsjedniku Fordu odali su još, otac sadašnjeg predsjednika, bivši predsjednik George H.W. Bush, bivši državni sekretar Henry Kissinger i bivši novinar tv mreže NBC, Tom Brokaw.

Medju oko 3 hiljade prisutnih u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu bila su i tri bivša predsjednika Bill Clinton, George H.W. Bush and Jimmy Carter.

Gerald Ford će biti pokopan sutra u rodnom Grand Rapidu, u saveznoj državi Michigan, u neposrednoj blizini njegove memorijalne biblioteke.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG