Linkovi

Aktuelno

Amerika se oprašta od Geralda Forda

U Sjedinjenim Državama u toku su petodnevne ceremonije oproštaja od 38 američkog predsjednika Geralda Forda koji je umro u utorak u Californiji u 93 godini. U subotu je njegovo tijelo dopremljeno u Washington u kojem je proveo gotovo tri decenije svog života.

Zastavom prekriven kovčeg sa tijelom bivšeg predsjednika dopremljen je u Zračnu bazu Andrews i izloženo na Capitolu, gdje je Ford proveo najveći dio svog političkog života. Na putu kroz Washington, posebno dirljiv trenutak je bio zaustavljanje ispred Spomenika Drugom svjetskom ratu, ratu u kojem je Ford učestvovao kao pripadnik američke mornarice.

Salvama iz 22 topa označen je dolazak preminulog predsjednika na Capitol. Sa zastavama na pola koplja, počasna garda unjela je kovčeg u Zastupnički dom Kongresa u kojem je Ford bio zastupnik 24 godine.

Njegov kovčeg položen je na jednostavnu drvenu platformu, kakva je izgradjena još 1865. kada se nacija na ovom mjestu opraštala od Abrahama Lincolna.

Podpredsjednik Cheney, koji je bio šef kabineta predsjedniku Fordu, je odao priznanje umrlom predsjedniku, rekavši da je Gerald Ford lječio rane nacije nakon skandala Watergate i ostavke predsjednika Nixona.

Dick Cheney, podpredsjednik SAD: Gerald Ford je sigurno vodio našu republiku kroz krize koje su se mogle pretvoriti u katastrofu.

Odlazeći predsjedavajući Zastupničkog doma, republikanac Dennis Hastert je rekao da veličina predsjednika Forda nije prvenstvenmo u tome šta je uradio, nego u tome kakav je bio.

Dennis Hastert, predsjedavajući Zastupničkog doma: On je predstavljao snagu središnje Amerike koja ga je iskovala. On se nikada nije promjenio. Čak i kada mu je povjerena vlast on je ostao onaj svakodnevni čovjek koji predstavlja sve ono najbolje što čini Ameriku.

Tijelo predsjednka Forda još danas će biti na Capitolu, a sutra će se svjetski lideri pridružiti predsjedniku Bushu kako bi posljednji put odali poštovanje 38 američkom predsjedniku, u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu. U srijedu će Gerald Ford biti sahranjen u blizini njegove predsjedničke biblioteke u rodnoj državi Michigan.

Euro zvanična valuta Slovenije

Slovenija je postala prva bivša komunistička zemlja koja je prihvatila zajedničku evropsku valutu. Euro je danas postao zvanična slovenačka valuta, zamijenivši tolar, koji se koristio od 1991.

Guverner centralne banke Mitja Gašpari je prvi predstavio euro u javnoj ceremoniji na prvi dan nove godine.

Premijer Janez Janša je rekao da se pridruživanjem eurozoni, Slovenija približava najrazvijenijem dijelu Evrope. I tolar i euro će biti u opticaju u tranzicionom periodu koji će trajati dvije sedmice.

Rumunija i Bugarska slave ulazak u EU

Građani Rumunije i Bugarske su proslavili početak svog članstva u EU vatrometom, muzikom i plesom na ulicama. Plave i žute zastave EU su danas podignute u te dvije zemlje, a predsjednici Rumunije i Bugarske, kao i drugi zvaničnici su pozdravili razdraganu masu na centralnom trgu u Bukureštu i Sofiji.

Komesar za proširenje EU Olli Rehn i predstavnici zemalja članica su danas prisustvovali ceremonijama u obje zemlje.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je putem telekonferencije pozdravio nove članice.

Članstvo Rumunije i Bugarske povećava broj članica unije na 27 i dodaje još oko 30 miliona ljudi ukupnom broju stanovnika EU. Dvije zemlje će i dalje biti podvrgnute nadgledanju od strane Brisela dok se nastavljaju boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala.

2006 nam je donjela kupatilo koje se samo čisti, lebdeći krevet...

U septembru mjesecu je jedan holandski arhitetkt izmislio lebdeći krevet .Ovaj krevet koji košta 1.2 miliona eura koristi magnetnu silu kako bi se održao u zraku. Janjaap Ruijssenaars kaže da ga je za ovu inovaciju inspirirao kultni film Stenlyja Kubricka Odiseja u svemiru 2001.

Osnova ovog lebdećeg kreveta leži na principu odbijanja dva magneta različitih polova.Magneti, koji su smješteni ispod poda i ispod ogledala utječu na magnete koji su postavljeni u krevetu.

Gospodin Ruijssenaars je proveo šest godina na ovom projektu.

A sa globalnim zagrijavanjem planete raste zabrinutost u cijelom svijetu. Dizajner Christopher Behling se odlučio da izgradi brod na solarni pogon. Ovaj brod je predstavljen na jezeru Serpentine u londonskom Hyde Parku. Brod ne pravi buku, te ne zagađuje okolinu.
Definitivno se ne radi o najbržem brodu na vodi, ali se radi o djelotvornom korištenju energije sunca.Međutim, izgleda da u ovom solarnom brodu najviše uživaju turisti i posjetitelji.

Kada već govorimo o suncu, ljeta u Indiji mogu biti jako vruća, gdje veći dio zemlje u prosjeku ima temperaturu od 44 stepena Celzija .Ukoliko ste predugo izloženi sunčevim zrakama, to može utjecati na prerano starenja i opekotine na koži.Međutim, nekolicina studenata na indijskom univerzitetu tehnologije su došli na izvanrednu ideju.

Jedan od njih Sagar Jain, objašnjava: Ukoliko osoba , kako bi se zaštitila od sunca , upotrebljava obični suncobran , ta osoba je izložena solarnoj radijaciji. Međutim,suncobran kojeg smo izumili vas 99.8 posto štiti od solarne radijacije.

Suncobran je izrađen od posebnog poliestera , ali se još uvijek ne nalazi u komercijalnoj upotrebi.

U aprilu su naučnici u Sidneju u Australiji pronašli način na koji se pločice u kupatilu mogu same čistiti. One se koriste plamenim sprejom kako bi stvorile nano-čestice koje sadrže titanijum dioksid. Te se čestice onda dodaju hemijskom sloju, stvarajući oksidirajući katalizator, koji se aktivira pomoću svjetla i jači je od izbjeljivača. Istražitelji namjeravaju izvršiti industrijsko testiranje ovog izuma 2007., ali bi moglo proći još neko vrijeme prije nego se odlučite odreći pranja kupatila.

Sadam će biti pogubljen do nedjelje

Advokati Sadama Huseina kažu da je američka vojska od njih zatražila da preuzmu osobne stvari bivšeg iračkog diktatora, dok dolazi do izvještaja da bi do njegovog smaknuća moglo doći u roku od nekoliko dana.

Sadamov glavni advokat odbrane je također rekao da nema informacije o tome kada bi njegov klijent mogao biti predat iračkim vlastima. Irački zvaničnici kažu da je on i dalje u američkom pritvoru.

Irački premijer Nouri al Maliki je rekao da neće biti odgađanja Sadamovog smaknuća i da oni koji se protive kazni vrijeđaju sjećanje na njegove žrtve. New York Times navodi da bi Sadam mogao biti obješen u subotu po bagdadskom vremenu, dok tv kuće CBS i NBC navode da bi do smaknuća moglo doći do nedjelje. Američka vojska nije potvrdila izvještaje.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG