Linkovi

Aktuelno

Kinezi testirali protusatelitsko oružje?!

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je danas saopćilo da ne može potvrditi izvještaje da je Kina uspješno testirala novo protusatelitsko oružje prošle sedmice, dok je glasnogovornik umjesto toga naglasio podršku za mirnodopsko korištenje svemira.

Glasnogovornik ministarstva Liu Jianchao je reporterima rekao da ne zna za test, ali je dodao da Kina zagovara mirnodopsko korištenje svemira i da ne želi biti umiješana u svemirsku utrku u naoružanju.

Izvještaji o testiranju iz svemira su doveli do zabrinutosi širom svijeta. Glasnogovornik Vijeća sigurnosti UN-a je izjavio da Washignton vjeruje da kineski razvoj i testiranje oružja takve vrste nije u skladu duha suradnje po pitanju svemira.

U Japanu, jedan od glavnih sekretara u vladi Yasuhiso Shiozaki je rekao da je Tokio zabrinut za bilo koji čin uništavanja umjetnog satelita balističkom raketom, zahtijevajući puno objašnjenje od strane Pekinga. Australija također traži objašnjenje od kineske vlade.

Uhapšen visoki suradnik šiitskog radikalnog klerika u Iraku

Iračke i američke snage su uhapsile najvišeg suradnika radikalnog šiitskog klerika, , u današnjoj operaciji u istočnom Bagdadu. Iz al-Sadrovog ureda su saopćili da se radi o njegovom medijskom direktoru, Sheikh Abdul al-Daraji-ju.

U američkom vojnom saopćenju nije identificiran uhapšeni, ali se on opisuje kao lider ilegalne naoružane grupe koja je umiješana u kidnapiranja, mučenja i ubistva iračkih civila.

Također se navodi da je čovjek koji je danas uhapšen povezan s liderom šiitskog voda smrti Abu Durom.

Zamjenik komandanta koalcionih snaga u Iraku, general Graeme Lamb, je rekao da je siguran da uhapšen pravi čovjek.

Irački premijer Nouri al-Maliki je obećao da će slomiti sunitske pobunjenike i pripadnike šiitske milicije u nastojanju da spriječi sve veće sektaško i pobunjeničko nasilje u zemlji.

Izrael izvršio transfer palestinskih poreskih fondova

Izrael je izvršio transfer 100 miliona dolara zamrznutih palestinskih poreskih fondova palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu.

Izraelski zvaničnici navode da će se novac prebačen danas iskoristiti za sigurnosne snage gospodina Abasa. U medijskim izvještajima se navodi da će fondovi također ići i u humanitarne svrhe.

Izrael sakuplja poreze u ime palestinske vlasti, ali je suspendirao prebacivanje novca nakon što je Hamas izabran u vladu na palestinskim teritorijama prije godinu dana. Ta islamska militantnagrupa odbija priznati Izrael i osuditi nasilje.

Istovremeno, izraelski mediji navode da je ministar odbrane Amir Peretz na neodređeno vrijeme naredio zamrzavanje planova o novom naselju na okupiranoj zapadnoj obali. Nema neposrednih zvaničnih potvrda takvih izvještaja.

General Casey - Rezultati nove strategije u Iraku sredinom ljeta

Odlazeći američki vojni zapovjednik u Iraku, general George Casey, je rekao da će novi bezbjednosni plan da se Bagdad učini bezbjednim pokazati rezultate tek u julu ili avgustu.
On je rekao da ukoliko tadašnji uslovi budu dozvoljavali da će više od 20.000 američkih vojnika moći vrati krajem ljeta.

On je tu izjavu dao nakon današnjih razgovora sa američkim ministrom odbrane Robertom Gatesom u Basri. Ministar Gates je rekao da se Irak nalazi u prelomnom trenutku na početku nove Američko-iračke sigurnosnestrategije koja podrazumjeva više od 20 hiljada novih američkih vojnika, i da bi nuespjeh unapredjenja sigurnosne situacije u Iraku značio veliku nevolju za Sjedinjene Države.

General Casey je također stao u odbranu napora na treniranju i pružanju opreme iračkim snagama, rekavši da se Sjedinjene države bore s pobunom dok nastoje izgraditi iračke snage iz ničega. Gospodin Gates je nenajavljeno posjetio Irak kako bi se sastao s američkim i koalicionim vojnim zapovjednicima.

Demokrati žele oštrije etičke zakone u Kongresu

Demokratama predvodjeni američki Senat je usvojio prijedlog zakona kojem je cilj temeljita reforma trenutnog zakona o etici i lobiranju u Kongresu.

Prema ovoj zakonskoj mjeri, koja je usvojena s 92 glasa naprema 2, zabranjuje se članovima američkog Kongresa da primaju poklone i plaćena putovanja od strane raznih lobista.

Takodjer se traži da svaki član Kongresa objavi posebno ako stoji iza dodijele budžeta za bilo koji projekat koji se odnosi na saveznu državu iz koje sam član dolazi.

Zakonskim prijedlogom se uvode vrlo stroga ograničenja na to lobiranje od strane bivšeg člana Kongresa, kao i potpuna zabrana da se lobiranjem bavi suprug ili supruga člana Kongresa.

Medjutim, republikanci u Kongresu imaju zahtijeve za amandmanima, pa će proći još vremena i pregovora izmedju dvije stranke u Kongresu prije nego što prijedlog postane slovo zakona.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG