Linkovi

Aktuelno

Suzdržana podrška Saudijske Arabije

Američka državna tajnica Condoleeza Rice je dobila suzdržanu podršku Saudijske Arabije za američki plan stabiliziranja Iraka. Ona se danas u Rijadu sastala sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Saudom al-Faisalom.

Princ al-Faisal je rekao da njegova zemlje podržava ciljeve sigurnosnog plana, ali je rekao da ne može komentirati sredstva kojim će on biti primijenjen.

Gospođa Rice je rekla da moraju postojati stvarni napori od strane iračke vlade po pitanju sigurnosne situacije ali, kako je naglasila, jednako prema svima.

Većinski sunitske muslimanske zemlje Perzijskog zaljeva zahtijevaju jaču zaštitu za nekada dominantnu sunitsku manjinu u Iraku. Nakon razgovora u Rijadu, gospođa Rice je otputovala za Kuvajt na susret sa ministrima vanjskih poslova Jordana, Egipta i Zaljevskog vijeća za suradnju.

Kako uravnotežiti potrebe javne sigurnosti i ljudskih prava

Nedavno se u američkim medijima dosta govorilo o incidentu na jednom aerodromu, gdje je šest muslimanskih svećenika – američkih građana - spriječeno da uđu u zrakoplov, na letu za koji su imali karte. Imami tvrde da se to dogodilo zbog toga što u Sjedinjenim Državama postoji izražen 'strah i predrasude' protiv muslimana. O američkim naporima da se uravnoteže potrebe javne sigurnosti i ljudskih prava izvještava Jela de Franceschi.

Islamski su svećenici zaustavljeni prije ukrcaja u avion zbog toga što ih je jedan od suputnika čuo kako, navodno, kritiziraju američku politiku u Iraku te vrlo glasno i ljutito razgovaraju. Imami su odbacili ove tvrdnje, rekavši da su jedino molili. Nakon što ih je ispitao FBI i tajna služba, pušteni su.

Dvije organizacije američkih muslimana zatražile su da vlada provede istragu ovog incidenta. Mnogi u javnosti poznati muslimani tvrde da su putnici i posada zrakoplova vjerojatno postupili u skladu s predrasudama koje su – kako tvrde – prisutne u Americi, kada su u pitanju ljudi islamske vjere.

Kareem Shora, direktor Američko-arapskog odbora za borbu protiv diskriminacije, kaže da je vrlo loše to što Amerikanci vrlo malo znaju o muslimanima, te ih se – kako se čini – boje: "99 posto Amerikanaca islamske vjere su ponosni američki patrioti. Naše organizacije blisko surađuju s vladom da se u potpunosti primjene odredbe američkog ustava, a da se istovremeno i zaštiti zemlja. U javnost stalno šaljemo jednu te istu poruku: mi smo prije svega, Amerikanci. Svatko tko to dovodi u pitanje, vraća nas u prošlost."

Muslimane u Sjedinjenim Državama najviše brine činjenica što dobar dio javnosti njihovu vjeru doživljava kao izvor nasilja. Međutim na ove kritike, ubrzo stiže i odgovor. Nakon terorističkih napada u jesen 2001., normalno je da se Amerika želi zaštiti od terorizma. Osim toga, diskriminacija protiv muslimana izuzetno je rijetka. Primjerice od 11. rujna 2001., američko je putničko zrakoplovstvo prevezlo prema procjenama oko dvije i pol milijarde putnika, a incidenti s etničkom i rasnom diskriminacijom bili su vrlo rijetki.

Seth Stodder sa Instituta za domovinsku sigurnost na Sveučilištu George Washington, u glavnom gradu Sjedinjenih Država, kaže da Ministarstvo pravosuđa izričito zabranjuje takozvano 'rasno profiliranje' gdje se iz mase izdvajaju radi pomnijeg pregleda osobe određenog etničkog ili rasnog podrijetla. 'S druge strane, činjenica jest da jedino islamski radikali žele Americi nanijeti štetu, poput one od 11. rujna' – kaže Stodder.

"Glavno pitanje postaje kontekst u kojem se provodi rat protiv terorizma. Što je to u stvari rasno profiliranje? Znamo da je al-Qaida islamistička organizacija. Znamo da je ona Americi navijestila džihad te da su napadi na New York i Washington bili rezultat tog džihada. Ako se branimo od al-Qaide, onda je besmisleno recimo na ulasku u avion zaustavljati nekog Škota protestantske vjere. Američka se javnost protivi rasnom profiliranju. No kako se u praksi obraniti od terorizma? To je nakon 11. rujna postalo vrlo teško pitanje" - kaže ovaj stručnjak.

Jim Harper, stručnjak za terorizam s washingtonskog instituta Cato, kaže da se sigurnosne mjere trebaju više koncentrirati ne na ljude, već na provjereno dobre metode zaštite. Primjerice, u putničkim zrakoplovima, takva metoda zaštite je učvršćivanje ulaznih vrata u pilotsku kabinu, tako da potencijalni otmičar ne može u nju ući.

Što se tiče incidenta s šest islamskih svećenika, Ministarstvo domovinske sigurnosti je – odmah nakon njega – organiziralo posebnu nastavu za 45 tisuća sigurnosnih djelatnika na aerodromima. Na seminarima, oni su podučavani o islamskim tradicijama, pogotovo o godišnjem hodočašću u Mekku – gdje su se bila uputila i dotična šestorica imama.

Ministarstvo prometa i Ministarstvo domovinske sigurnosti, osim toga, i dalje istražuju ovaj incident.

Ugly Betty i Dreamgirls, sa po tri Zlatna Globusa

Ugly Betty i Dreamgirls, sa po tri Zlatna Globusa, su odnijeli najviše nagrada na sinoćnjoj glamuroznoj ceremoniji u Los Angelesu. Nagrade dodjeljuje Hollywoodsko udruženje inostranih novinara za najbolja filmska i televizijska ostvarenja. Inače, Zlatni globus se smatra drugom najvećom nagradom nakon Oscara.

Po običaju – bila je to jedna od najvećih Hollywoodskih noći...poznata i nova lica pod reflektorima...

Jedno od njih – Dreamgirl Jennifer Hudson...koja je odnijela Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu.

Jennifer Hudson:
Ovo puno znači za moju samouvjerenost. Osjećam se kao glumica.

Još jedno novo lice – Borat! Sacha Baron Cohen, je proglašen najboljim glumcem u komediji.

Sacha Baron Cohen:
Hvala svima u Americi koji me još nisu tužili.

I veterani Hollywooda su imali svoj trenutak.

Helen Mirren je odnijela nagradu kao najbolja glumica za ulogu u filmu Queen.

Meryl Streep...najbolja glumica u komediji The Devil Wears Prada...

Meryl Streep:
Mislim da sam radila sa svima ovdje prisutnim. Da, jesam.

Eddie Murphy je osvojio svoj prvi Zlatni globus...za najbolju sporednu ulogu...

Eddie Murphy:
Zahvaljujem se Davidu Geffenu što me je nagovorio da radim besplatno, sada se to isplatilo.

Mogao bi to biti dobar znak za hollywodsku ikonu – Martina Scorcesea, koji još nikada nije osvojio Oscara. On je sinoć nagradjen kao najbolji reditelj za film Departed.

Leonardo DiCaprio, dva puta nominiran, ponovo je izgubio. Za najboljeg glumca proglašen je Forest Whitaker.

Forest Whitaker:
Ovo je sjajno!

Dreamgirls su pobjedile u kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla.

Nagrada za najbolju dramu otišla je filmu sa najviše nominacija.

Schwarzenegger: Babel!

Od TV ostvarenja – bila je to velika noć za seriju ABC mreže Grey`s Anatomy, nagradjenu za najbolju dramsku seriju.

I najveće iznenadjenje večeri. Velika pobjeda za «Ugly Betty» u kategoriji komedija.

I ABC-eva najnovija Dremgirl - America Ferrera, nakon što je dobila nagradu kao najbolja glumica, spomenula je i gledatelje.

America Ferrera:
To je divna poruka o ljepoti skrivenoj dublje od onoga što vidimo. Izuzetna je čast biti dio programa koji, kako svakodnevno čujem od mladih djevojaka, čini da se one osjećaju dopadljivim, i da mogu svijetu ponuditi više nego što su mislile, rekla je America Ferrera.

Schilling u Briselu, ostaje li i u Sarajevu?

U Brisel je doputovao visoki predstavnik, C.S.Schillinng sa namjerom da se susretne sa ključnim evropskim zvaničnicima, a tema susreta su akteulne bh prilike. Tako ga sutra očekuju komesar za proširenje, Olli Rehn i visoki predstavnik EU, Javier Solana.

Doskora još se očekivalo da će misija Visokog predstavnika, kako je planirano, do kraja juna ove godine za sva vremena zatvoriti vrata u BiH.
Medjutim, prilike u kojima mnogi još uvijek vide dosta prostora za ovlasti visokog predstavnika, stavljaju znak pitanja nad takvim planom.

Očekuje se da će o tome sutra razgovraati g. Schilling sa visikim predstavnikom EU, Javierom Solanom, sa kojim se susreće uz prvi po redu
skup svih specijalnih predstavnika EU.

Indikativno, jer ta bi funkcija trebala da na bh tlu naslijedi Viskog predstavnika, dok je o samoj
ličnosti bilo dosta polemika. Sve će, medjutim, biti nešto jasnije nakon ovog kruga
konsultativnih sastanaka Visokog predstavnika u Briselu, a posebno nakon februarskog sastanka Vijeća za implementaciju mira.

Dodatni razlozi za nastavak medjunardonog namjesništva dolaze u obliku, kako se sugeriše u krugovima bliskim Visokom predstavniku
"anti-Daytonskih glasova" koji se čuju unutar i izvan države.

Posebno su glasni u vrijeme aktuelne završnice kosovskog procesa, kada se u vezu sa Kosovom dovodi i RS.

Vjeruje se, zato, da će, s obzirom na poznati evropski stav da je riječ o dva potpuno različita pitanja i pristupa, sutrašnji susreti g. Schillinga
u Briselu biti još jedna prilika da se potvrdi podrška njegovoj misiji, ali i Daytonu, cjelovitoj BiH, kao i da se pozove na neodložne reforme.

Ruske rakete u Iranu

Ruski ministar odbrane Sergei Ivanov je potvrdio da je Rusija prodala nove protuavionske rakete Iranu. On je reporterima danas u Moskvi rekao da je Rusija Iranu pribavila rakete za zračnu odbranu tipa TOR-M1 u skladu sa sporazumom između dvije zemlje.

Gospodin Ivanov nije specificirao koliko je raketa poslano, iako je jedan zvaničnik ruskog ministarstva odbrane, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao da nisu isporučeni svi sistemi za koje je potpisan ugovor.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG