Linkovi

Aktuelno

C. Rice najavila trostrani susret s izraelskim i palestinskim liderima

Američka državna tajnica Condoleeza Rice je objavila planove o održavanju trostranog susreta s izraelskim i palestinskim liderima. Ona je danas reporterima u egipatskom odmaralištu u Luxoru rekla da će cilj susreta biti oživljavanje Međunarodne mape puta ka miru. Ona se u Luxoru sastala s egipatskim predjsednikom Hosnijem Mubarakom.

Nešto ranije danas, američki zvaničnik koji putuje s gospođom Rice je rekao da će susret s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predjednikom Mahmudom Abasom biti održan na srednjem istoku za tri ili četiri sedmice. Međutim tek treba biti određena tačna lokacija i datum.

Gospođa Rice se, inače, u Jerusalemu sastala sa gospodinom Olmertom kako bi razgovarali oživljavanju izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Sljedeća stanica Condoleeze Rice je u Saudijskoj Arabiji gdje će razgovarati sa saudijskim kraljem Abdulahom.

Pogubljena dvojica suradnika Sadam Huseina

Irački glasnogovornik je potvrdio da su Sadamov polubrat, Barzan Ibrahim al-Tikriti, i bivši šef Iračkog revolucionarnog suda, Awad Hamed al-Bandar, obješeni danas prije zore.

Iračka vlada navodi da je smaknula dva bliska suradnika bivšeg predsjednika Sadama Huseina zbog njihove uloge u ubistvu 148 iračkih Šiita u mjestu Dujail 1982.

Irački glasnogovornik je potvrdio da su Sadamov polubrat, Barzan Ibrahim al-Tikriti, i bivši šef Iračkog revolucionarnog suda, Awad Hamed al-Bandar, obješeni danas prije zore. Zvaničnici navode da je Barzanova glava otkinuta od tijela tokom vješanja.

Prikazan je i zvanični video snimak na kojem se prikazuje vješanje. Barzanov zet je u intervjuu za A-Jazeeru ljutito reagirao na vijest o smaknuću. On je psovao iračke Šiite sektaškim uvredama i optužio ih da traže osvetu nad Sunitima.

Klaus Schariot - Status Kosova se ne može odlagati

Njemačka je preuzela rotirajuće predsjedavanje Evropskom Unijom i G8, Grupom sedam vodećih industrijskih zemalja svijeta plus Rusija. Njemački ambasador u Sjedinjenim Državama je novinarima u Washingtonu rekao da će njegova vlada pokrenuti mnoga politička i ekononska pitanja medju kojima je prioritet jačanje američko evropskih veza, i riješenje statusa Kosova. Za Glas Amerike je to pratila Ivana Kuhar.

Njemačka je sa početkom ove godine u poziciji da odredjuje sadržaj medjunarodnih aktivnosti vodećih industrijskih zemalja kao i 27 članica EU. Klaus Schariot, njemački ambasador u Sjedinjenim Državama, je reporterima u Washingtonu naglasio da je za njegovu vladu vrhunski prioritet jačanje veza izmedju Sjedinjenih Država i Evropske Unije.

Klaus Schariot, njemački ambasador u SAD:
Potrebna nam je jaka Evropa, ali nam trebaju i jake trans-atlanske veze. Zajedno, mi činimo 13 posto svjetske populacije. Mi - Sjeverna Amerika i Evropa - smo ti koji se zalažu za vrijednosti prosvjećivanja. Jedino zajedno, jedino zajedničkom akcijom bićemo u stanju odbraniti te vrijednosti.

Dok predsjedava EU, Njemačka će nastojati da podstakne proces ratifikacije Ustava EU. 18 od 27 zemalja do sada su usvojile evropski ustav. Scharioth kaže da je usvajanje ustava ključno za sposobnost EU da djeluje na globalnim pitanjima zajedno sa Sjedinjenim Državama.

Njemački ambasador kaže da je medju hitnim pitanjima rješenje statusa Kosova. On očekuje da izaslanik UN-a Martti Ahtisaari saopći svoj prijedlog uskoro nakon izbora u Srbiji zakazanih za 21 januar.

Klaus Schariot, njemački ambasador u SAD:
Potrebno je riješiti status Kosova. To se ne može odlagati. To neće biti trenutna, potpuna neovisnost, ali će biti blizu tome. Mi treba da nadjemo način da se to uradi tako da umjerene snage u Srbiji ne izgube mnogo od svojih pozicija. Dakle, trebaće nam rješenje koje će Kosovu dati evropske perspektive takao da je uloga EU ključna.

Sharioth kaže da ni Srpska ni strana kosovskih Albanaca neće biti u potpunosti zadovoljne sa prijedlogom o budućem statusu pokrajine.

SOT Klaus Schariot, njemački ambasador u SAD
Niko u regionu neće biti 100 posto zadovoljan. Kosovski Albanci će smatrati da to nije dovoljno, dok će Srbi smatrati da je to previše. Već mogu predvidjeti da ni jedna strana neće dočekati Ahtisaarijev prijedlog sa dobrodošlicom.

Schariot kaže da će kontinuirani angažman EU na Kosovu uključivati i vojnu snagu, kao i mehanizme koji će pomoći razvoj demokratskih institucija.

Za njemačku vladu, kaže on, dok je na čelu EU, od značaja su još odnosi sa Rusijom, i oživljavanje diplomacije na Srednjem Istoku.

Predsjedavanje EU traje 6 mjeseci, a rotirajuće predsjedavanje Grupom sedam vodećih industrijskih zemalja plus Rusija traje 12 mjeseci i to će Njemačkoj dati mogućnost za važne inicijative na globalnom planu, kaže njemački ambasador.

SOT Klaus Schariot, njemački ambasador u SAD
Za G8 moto će biti razvoj i odgovornost. Fokusiraćemo se na dva segmenta: svjetsku ekonomiju, i zemlje koje zaostaju u razvoju, posebno u Africi.

Schariot kaže da će uz to snabdjevabje energijom i problem globalnog zagrijavanja biti medju važnim sadržajima zemalja G8 u 2007. godini.

Od danas euro jedina valuta u Sloveniji

Šefovi EU su se danas okupili u Ljubljani da zajedno sa slovencima proslave ulazak ove zemlje u euro klub. Naime od danas slovenski tolar izlazi iz upotrebe, i potpuno ga zamjenjuje euro.

Slovenija je uvela euro sa početkom ove godine, postajući 13 zemlja EU koja koristi jedinstvenu valutu. Ona je jedina, od deset zemalja koje su se Uniji priključile prije dvije godine, zadovoljila ekonomske kriterije potrebne za pridruživanje euro zoni.

Prvih 14 dana slovenski tolar je bio u upotrebi zajedno sa eurom, ali od danas je euro jedina moneta u Sloveniji.

Slovenci su to pozdravili, žaleći se, istovremeno, na izvjesno poskupljenje.

Jedini problem, ali mislim da je prirodno da se to dešava, kaže ovaj stanovnik Ljubljane, cijene su otišle naviše.

To se dešavalo svugdje, tako da ne bi trebali biti zabrinuti, kaže drugi.

Medju očekivanim gostima današnje proslave su predsjednik Evropske komisije, Jose Manuel Barroso, njemačka kancelarka Angela Merkel, čija zemlja trenutno predsjedava EU, kao i predsjednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet.

Današnji dan, inače označava 15-tu godišnjicu slovenačke neovisnosti od bivše Jugoslavije.

Govoreći na bankovnoj konferenciji u susret današnjoj proslavi, predsjednik Evropske centralne banke je sa zadovoljstvom istakao kako je Slovenija za samo dvije sedmice uspješno prešla sa tolara na Euro.

Mnogi u Sloveniji to vide kao završni korak na ulaska u glavne evrpske tokove.

Slovenija prvog januara iduće godine preuzima predsjedavanje EU.

Irački podpredsjednik kritizirao smkanuće sadamovih suradnika

Irački potpredjsednik je kritizirao svoje kolege u vladi zbog izvršenja smaknuća dva bivša suradnika Sadama Huseina. Gospodin Hashimi, musliman sunit, je izjavio da vješanja potkopavaju napore vlade na promoviranju pomirenja između iračkih sektaških grupa.

On je za britansku tv stanicu Sky News rekao da se nadao da su se životi Sadama i njegova dva suradnika mogli poštediti kako bi se podstaklo veće sudjelovanje u iračkom političkom procesu.

Predjsednik Evropske komisije, Jose Manuel Barros je osudio današnje smaknuće. Govoreći u Rimu, on je rekao da niko nema pravo da oduzme tuđi život.

Američka državna tajnica Condoleeza Rice je danas izjavila da je smaknuće Sadamovih suradnika irački proces. Govoreći reporterima, ona je također rekla da je Sadamovo smaknuće trebalo biti izvršeno dostojanstvenije.

Ruska novinska agencija navodi riječi zvaničnika ministarstva vanjskih poslova u kojem se navodi da najnovija smaknuća neće doprinijeti stabilnosti Iraka. Moskva navodi da je jedini način postizanja sigurnosti da sve iračke političke i sektaške grupe razgovaraju jedna s drugom, uz pomoć susjednih zemalja, kao što su Sirija i Iran.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG