Linkovi

Aktuelno

Nova misija američke državne tajnice na Srednjem Istoku

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u petak odlazi na Srednji Istok, kako bi promovirala novi plan Predsjednika Busha.

Tijekom puta dugog nedjelju dana, gospodja Rice će zatražiti od umjerenih islamskih država ujedno da pojačaju svoju podršku iračkoj vladi, i istraže mogućnosti obonve mira izmedju Irzaelaca i Palestinaca.

U subotu gospodja Rice stiže u Izrael, gdje će se sastati s ministrima vanjskih poslova i obrane, a u nedjelju se sastaje s palestinskim predsjednikom na palestinskim teritorijama.

Držani sekretar Rice takodjer odlazi u Jordan, Egipat, Saudijsku Arabiju i Kuwait. Misiju završava konsultacijama u Berlinu i Londonu.

Američka racija na iranski ured u Iraku

Irački mininstar vanjskih poslova Hošhjar Zebari je izjavio da je zgrada koja je jučer bila meta američke racije, ured za vezu iz kojeg je trebao proisteći iranski konzulat u Irbilu.

Koalicione trupe su izvršile raciju u četvrtak pred zoru, i pri tom zdržale 6 osoba za, kako se navodi, veze s operacijama protiv američkih vojnika. Jedan od 6 uhapšenih je u medjuvremenu pušten.

Racija je izazvala prosvjede kurdskih vlasti u Irbilu, i Irana. Rusija je danas saopćila da je takav američki potez neprihvatljiv.

Washigton optužuje Iran za obezbjedjivanje materijalne podrške pobunjenicima u Iraku, kao i da dozvoljava da teroristi iz Irana prijelaze u Irak radi napada na Amerikance.

BHT1 odluku vlade RS ocjenjuje kao pokušaj uticaja na uredjivačku politiku

Povodom odluke Vlade RS, kako u perspektivi neće davati izjave BHT1, u ovoj TV kući to smatraju pokušajem utjecanja na uređivačku politiku Javnog servisa BiH. BHT1 je javni servis svih građana BiH, stoji u ovom saopćenju, i odgovara isključivo građanima zemlje, a nikako političarima niti bilo kojoj političkoj opciji.

BHT1 ima profesionalan i ravnopravan odnos prema svim sugovornicima, bez obzira na njihovu političku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, a taj odnos gradi i prema gledateljima na cijeloj teritoriji BiH., stoji , između ostalog, u saopćenju uređivačkog kolegija BHT1.

Zašto vjerovati u nova, kada nisu ispunjena stara obećanja

Američki kongresmeni zahtijevaju od ministra obrane Roberta Gatesa da objasni zašto bi Washington trebao povjerovati u nova obećanja oko stabilizacije Iraka, kada ranija takva obećanja nisu bila ispunjena.

Ministar obrane Gates, kao i zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga general Peter Pace, danas svjedoče pred Odborom za vojna pitanja američkoga Senata, gdje odgovaraju na pitanja senatora o predsjednikovoj odluci da pošalje dodatnih 20 hiljada vojnika u Irak.

General Pace je izjavio da je jedna od glavnih razlika ovog plana i ranijega, to što su irački vojni zapovjednici i vlada obećali da će suradjivati na eliminiranju kriminalnih elemenata, bez obzira jesu li suniti ili šiiti u pitanju.

Podrška američke javnosti ratu u Iraku sve više opada, a lideri u sada Demokratama kontroliranom Kongresu oštro kritiziraju odluku da se poveća broj trupa na terenu.

Senator Ted Kennedy je upitao je li predsjednik spreman da njegov prijedlog o Iraku ide na kongresno glasanje, na šta je ministar obrane Gates odgovorio da nije. On je dodao da predsjednik smatra da je dugoročno gledano, njegov plan dobar i da će dati rezultate, iako nije u skaldu s, kako je kazao, trenutnim javnim sentimentom.

David Beckhem u koljevci Hollywooda

Vijest je brzo obišla svijet da legendarna britanska nogometna zvijezda, David Beckham prelazi u Los Angeles, nakon što je odbio produženje ugovora s Real Madridom.

Losangeleski nogometni klub, Galaxy,nije izričito objavio koliko će platiti Beckhama, ali se priča, i neki su američki mediji objavili, da će trideset-trogodišnji Beckham imati prihode od oko 140 hiljada dolara dnevno.

Ugovor je na pet godina, a Davidova supruga Victoria, bivša Spice Girl - je već naznačila da joj ne bi smetalo započeti holivudsku krijeru. Par ima dva sina, Brooklyna i Romea, a saznaje se da je u fazi kupovina vile na Beverly Hills-u.

David Beckham, otjelovljenje modernoga atlete - zvijezde, posjeduje i kompaniju David Beckham Inc., multinacionalnu korporaciju koja je povezana s kompanijama kao što su Pepsi, Gillette, Motorola i Adidas.

Sezona američkog nogometa počinje u Aprilu, ali se Beckham vjerovatno neće pridružiti prije jeseni.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG