Linkovi

Aktuelno

UN, Amnesty International, Kuba pozivaju na zatvaranje zatvora Guantanamo

Svjetski lideri , i brojni prosvjednici širom svijeta su pozvali na zatvaranje američkog zatvora Guantanamo na Kubi, tačno pet godina nakon što je prvi osumnjičenik za terorizam doveden iz Afghanistana. Generalni tajnik UN-a Ban Ki Moon je danas izjavio kako i on smatra da bi se ovaj zatvor trebao zatvoriti. Ruski predsjednik Vladimir Putin je situaciju nazvao tužnom.
Grupe za zaštitu ljudskih prava i drugi aktivisti su organizirali prosvjede u Britaniji,Australiji i na Kubi kako bi demonstrirali protv nograničenog držanja u zatvoru bez sudjenja osumnjičenicima. Jedna od vodećih grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesty International je predvodila prosvjede u Londonu.
Američka vlada kaže da se u Guantanamu trenutno drži 395 zatvorenika.

Predsjednik George W. Bush objavio smjernice nove strategije u Iraku

Objavljujući novu stratgiju za Irak, predsjednik Sjedinjenih Država, George Bush, prihvatio je odgovornost za sve greške počinjene od invazije 2003. godine, ali on i dalje smatra da se angažmanom dodatnih 20.000 vojnika i većom finansijskom pomoći Iračanima, situacija u toj zemlji može popraviti. Predsjednik Bush sada mora da u ispravnost svoje strategije uvjeri skeptične članove Kongresa i američku javnost.

Slanje dodatnih trupa u Irak je u središtu nove strategije. Više od 20 hiljada vojnika trebalo bi da bude raspoređeno, uglavnom u prijestonici Bagdadu, kao pojačanje iračkim snagama koje pokušavaju da obuzdaju pobunu i sektaško nasilje. U svom obraćanju, predsjednik je priznao da dosadašnji pokušaji nisu dali željeni rezultat.

"Naši dosadašnji napori da obezbijedimo Bagdad nisu bili uspješni iz dva razloga: Nismo imali dovoljno iračkih i naših vojnika da obezbjedimo kvartove koje smo već bili očistili od terorista i pobunjenika i bilo je previše restrikcija kojima smo opteretili naše trupe."

U proteklih nekoliko mjeseci vidjeli smo veliku eskalaciju nasilja i samoubilačkih bombaških napada u kojima su poginule hiljade civila. Prošlogodišnji napad na svetu šiitsku džamiju pokrenuo je talas sektaških sukoba manjinskih sunita i šiita.

Predsjednik Bush je najavio da će iračke vladine snage takođe biti raspoređene širom Bagdada. Biće postavljeni kontrolni punktovi i pojačana kontrola u kvartovima u kojima se kriju pobunjenici. Predsjednik Bush kaže da američko pojačanje dolazi u trenutku kada vlada premijera Malikija, kojom dominiraju šiiti, kreće u akciju sa ciljem da okonča sektaško nasilje.

"Jasno sam rekao premijeru Malikiju i drugim liderima u Iraku da naša predanost ima granice. Ako irački lideri ne budu ispunili obećanja izgubiće podršku američkog, a i iračkog naroda. Na njima je da odluče."

Među prioritetima je razoružanje paravojnih formacija, posebno Mehdi Armije koja je lojalna radikalnom šiitskom svešteniku Moktadi al Sadru. Iako je al Sadr ključni politički saveznik premijera Malikija, Maliki je objavio da neće tolerisati nikakvo sektarško uplitanje.

U suštini, predsjednik Bush smatra da je uspjeh u Iraku bitna pobjeda u ratu protiv Al Kaide i drugih terorističkih grupa, koji SAD moraju dobiti.

Demokrate u Kongresu, međutim sumnjaju da je strategija koju je predsjednik izložio djelotvorna. Stranački odgovor na predsjednikovo obraćanje saopštio je senator Richard Durbin.

"Eskalacija rata nije promjena koju je američki narod tražio na novembarskim izborima. Umjesto novog smjera, predsjednikov plan Americi nudi pogrešan smjer."

Prije nego što se obratio naciji iz Bijele kuće, predsjednik je o strategiji informisao kongresne lidere. Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa, Nensy Pelosi, najavila je da će se u tom domu kongresa glasati o Bušovom prijedlogu.

"Američki narod je izgubio povjerenje u predsjednikovu politiku. Nadamo se da će on svojim govorom to povjerenje povratiti. Njegov prijedlog ćemo pažljivo analizirati. Tokom pretresa, ustanovićemo istinitu sliku situacije u Iraku, a onda ćemo glasati o predsjednikovom prijedlogu".

Lideri republikanaca sa druge strane, podržavaju predsjednika. Vođa manjinske stranke u Predstavničkom domu, John Boehner.

"Smatram da je administracija predočila dobar plan. To je naša najbolja šansa za pobjedu u Iraku i mislim da je to ono što Amerikanci žele i očekuju."

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju da većina Amerikanaca ne odobrava način na koji predsjednik Buš vodi rat u Iraku. Predsjednik je u noćašnjem obraćanju pokušao da promijeni mišljenje političkih protivnika i dokaže da je politika koju vodi uspješna.

Izašao godišnji izvještaj Human Rights Watch-a

Grupa za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku, Human Rights Watch , je u svom novom godišnjem izvještaju o stanjima ljudskih prava u svijetu, pozvala Evropsku Uniju da poduzme aktivniju ulogu kada su u pitanju kršenja ljudskih prava u Evropi. Human Rights Watch je priznao da je skorašnji fokus Evropske Unije na spriječavanju ili obračunavanju s terorističkim prijetnjama medjutim dijelom odgovoran što se smanjena pažnja obraća na zloupotrebe i kršenja ljudskih prava.
Što se tiče Balkana, grupa je kritizirala Bosnu i Hercegovinu, kao i Hrvatsku i Srbiju zato što još uvijek ima ratnih zločinaca koji uživaju slobodu. U izvještaju Human Rights Watcha se takodjer poziva na bolje organizirane napore i da se konačno ubrzaju povraci u Hrvatsku, BiH i na Kosovu, onih koji su protjerani ili raseljeni tijekom ratova na Balkanu.
U dijelu izvještaja koji se odnosi na Evropu se posebna pažnja obraća na Rusiju, naglašujući ubojstvo ruske novinarke Ane Politkovskaje, prijetnje i uznemiravanje onih koji su zaduženi za praćenje stanja ljudskih prava, kao i za nastavak teških kršenja ljudskih prava u Čečeniji.

Washington neće razgovarati s Teheranom i Damaskom

U medjuvremenu je američki državni sekretar Condoleezza Rice , govoreći danas pred američkim Senatom, kazala izmedjuostaloga da Sjedinjene Držane nisu voljne za sada razgovarati sa Iranom i Sirijom, iako Administracija predsjednika Busha ove dvije zemlje smatra destabilizirajućim faktorom za Irak.Gospodja Rice je dodala da bi direktni razgovori s Teheranom i Damaskom značili kompromis u odnosu na iranski nuklearni program i sirijsku ulogu u Libanu. Da podsjetimo da je otvaranje razgovora s ove dvije zemlje jedna od glavnih preporuka grupe Baker-Hamilton, u okviru njihova dokumenta za rješenje situacije u Iraku.
Inače, irački zvaničnici su pozdravili suštinu sinoćnjeg predsjednikovog govora, iako mnogi Iračani, ni Suniti ni Šiiti, ne vjeruju da bi povećanje trupa moglo prekinuti ciklus nasilja. Sirija je kazala da će ovaj plan samo dodati ulje na vatru, dok je teheransko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo da će novi vojnici povećati nesigurnost i pogoršati situaciju. Saveznici, medju njima Japan i Australija, su srdačno pozdravili Predsjednikov plan, dok britanski mediji kažu da vlada u Londonu namjerava srezati broj svojih vojnika u Iraku na pola - usprkos tome što je britanska ministrica vanjskih poslova pozdravila plan.

Presude za terorizam na Sudu BiH

Sud BiH osudio je danas za krivično djelo terorizma Mirsada Bektaševića na 15 godina i četiri mjeseca zatvora, Abdulkadira Cesura na 13 godina i četiri mjeseca, a Bajru Ikanovića na osam godina zatvora.

Oni su proglašeni krivim da su počinili teroristički čin tako što su nabavili eksploziv, u namjeri da u BiH ili nekoj drugoj evropskoj zemlji počine teroristički napad s ciljem prisiljavanja organa BiH i drugih zemalja koje imaju predstavništvo u BiH da povuku svoje snage iz Iraka i Avganistana.

Podsjećamo da su Bektašević i Cesur u Sarajevo došli iz Danske, u septembru , odnosno oktobru 2005, sa gore navedenim namjerama.

Sud jeSenada Hasanovića proglasio krivim za nedozvoljeno nabavljanje eksplozivne materije i osudio ga na dvije godine i šest mjeseci zatvora, dok je na početku ovog procesa optuženi Amir Bajrić postigao sporazum sa tužiocem i priznao krivicu, te je osuđen na dvije godine zatvora.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG