Linkovi

Aktuelno

Presude za terorizam na Sudu BiH

Sud BiH osudio je danas za krivično djelo terorizma Mirsada Bektaševića na 15 godina i četiri mjeseca zatvora, Abdulkadira Cesura na 13 godina i četiri mjeseca, a Bajru Ikanovića na osam godina zatvora.

Oni su proglašeni krivim da su počinili teroristički čin tako što su nabavili eksploziv, u namjeri da u BiH ili nekoj drugoj evropskoj zemlji počine teroristički napad s ciljem prisiljavanja organa BiH i drugih zemalja koje imaju predstavništvo u BiH da povuku svoje snage iz Iraka i Avganistana.

Podsjećamo da su Bektašević i Cesur u Sarajevo došli iz Danske, u septembru , odnosno oktobru 2005, sa gore navedenim namjerama.

Sud jeSenada Hasanovića proglasio krivim za nedozvoljeno nabavljanje eksplozivne materije i osudio ga na dvije godine i šest mjeseci zatvora, dok je na početku ovog procesa optuženi Amir Bajrić postigao sporazum sa tužiocem i priznao krivicu, te je osuđen na dvije godine zatvora.

Steven Meyer: Ovo je veoma kritičan momenat za predsjednika Busha

O poređenju Iraka i Vijetnama kojeg su, iznijele neke demokrate, te o tome šta nova demokratska većina u oba doma američkog kongresa sada znači za predsjedika Busha i njegovu politiku prema Iraku, upitali smo Stevena Meyera, profesora studija nacionalne sigurnosti na Nacionalnom univerzitetu odbrane ovdje u Washingtonu. S njim je razgovarala Amra Alirejsović.

MEYER: Između Iraka i Vijetnama postoje jasne razlike, ali je Irak pitanje zbog kojeg se administracija našla u veoma ozbiljnoj nevolji u polju vanjske politike, zbog pridržavanja svojevrsne doktrine koja se odnosi na upotrebu američke sile. Kada ta sila ne djeluje na način na koji administracija želi, kao što se desilo s predsjednikom Johnsonom i Vijetnamom, onda dolazi do trenutka života ili smrti za administraciju, kaže Steven Meyer.

VOA: Očekuje se da će večeras predsjednik Bush zatražiti dodatnih 20 hiljada vojnika za Irak. Gospodina Meyera samo upitali da li smatra da će povećanje snaga na terenu išta promijeniti?

MEYER: Možda će to nešto promijeniti, ali iskreno mislim da će i dalje biti isto. Problem leži u fundamentalnoj politici. Ne vjerujem da će to iz temelja promijeniti dinamiku na terenu po pitanju pobunjeništva, ili napada na američke snage. Iskreno rečeno, mislim da je to više nastojanje da se stabilizira administracija nego da se stabilizira Irak, kaže gospodin Meyer.

VOA: On naglašava da postoji nekoliko mogućih scenarija rješenja iračkog pitanja, i da je vjerovatan onaj u kojem će Sjedinjene države i dalje biti uključene u borbe na terenu tokom preostalog perioda Bushove administracije, i da će onda takva situacija biti predata narednom predsjedniku. Građanski rat, pobunjeništvo, nasilje se neće okončati, kaže Steven Meyer i dodaje:

MEYER: Vjerujem da će se na kraju za situaciju okrivljavati Malikijeva vlada u Iraku i da postoji nastojanje da se stabilizira administracija mnogo više nego sam Irak postepenom predajom slijedećoj administraciji, jer trenutna politika ne predviđa kraj. Trenutna politika neće nasilje privesti kraju. Ovo je osnovna tačka preokreta u američkoj vanjskoj politici. Novi predsjednik koji će naslijediti ovu situaciju će morati potražiti pomirenje sa snagama u regionu, a to znači s Iranom i Sirijom, jer trenutna administracija nije voljna pregovarati s njima, kao ni sa stvarnom strukturom moći u Iraku. A to će ubuduće biti neophodno, smatra Steven Meyer.

Očevidci u Somaliji govore o novim zračnim napadima

Očevici u Somaliji navode da je danas došlo do nekoliko novih zračnih napada na Al-Quaid-u ili Islamske militante.

Zvaničnici somalijske vlade izvještavaju o da su napade izvele američke snage. Američki zvaničnici odbijaju komentare.

Napadi su izvedeni oko Ras Kambonija, područja u blizini granice s Kenijom, gdje se u toku borbe izmedju somalijskh i etiopske trupa protiv islamističkih snaga.

Američki zvaničnici su potvrdili samo jedan zračni napad na skrovište al-Qaide u južnoj Somaliji u ponedjeljak. Washington navodi da je imao obavještajne podatke da su se najviši lideri al-Qaide za istočnu Afriku skrivali na toj lokaciji.


Dvije američke informativne agencije, CNN i Associated Press, su citirale somalijske zvaničnike koji su rekli da je u napadu stradao Fazul Abdulah Muhamed, koji je navodno planirao dva bombardovanja na američke ambasade u Istočnoj Africi 1998. godine. Ovi izvještaji još uvijek nisu potvrdjeni.

Etiopski premijer, Maeles Zenawi, je reporterima danas rekao da je u američkim zračnim napadima ubijeno osam terorista. On je dalje rekao da su njegove trupe našle tijela i da će eksperti pokušati izvršiti identifikaciju tijela.

103 miliona dolara kredita za popravak hidrocentrala i elektro mreže u BiH

Evropska investiciona banka je danas objavila kako je odobrila novi kredit za BiH- riječ je o 103 milna eura, koji će biti utrošeni na popravak hidrcentrala u zemlji.

Kako je rečeno u saopštenju Evropske investicione banke, čije je sjedište u Luksemburgu, odobrena sredstva od 103 miliona eura bi trebala da budu iskorištena za dovodjenje u funkciju hidrocentrala u BiH, kao i za popravak
elektrodistributivne mreže.

Namjera evropskih finansijskih autoriteta je da srestvima kredita pomgnu u postizanju boljih rezultata u proizvodnji i transportu električne energije u zemlji- da se na što niži stepen svedu gubici u transportu, smanje troškovi prozodnje i transporta energije, što bi, vjeruje se, trebalo da povisi kvalitet i pouzdanost snabdijevanja potrošača.

Planira se da sredstava budu utrošena za izradu projekata, nabavku i instalaciju uredaja u eletrodistributvnom sistemu, kao i za podršku podizanju kvaliteta prozvodnje struje u osam hidrocentrala u zemlji sa ukupno instaliranih 2800 MW Potpisnica ugovora o kreditu će biti, najavjuje se bh država, dok će korisnice biti RS i Federacija BiH. Riječ je o drugom po redu kreditu Evropske investicijske banke ove vrste BiH- 2000.-te je Banka odobrila kredit u visini od 60 miliona eura, čija namjena je bila rehabilitacija
elektro-energetske mreže u zemlji.

Bush - Nova strategija da se dobije rat u Iraku

Očekuje se da predsjednik Bush večeras u govoru naciji, koji će prenositi sve velike američke tv kuće, objaviti novi plan za Irak, koji izmedju ostaloga, podrazumijeva slanje na hiljade novih vojnika, kao dio nove strategije da se dobije rat.

Gospodin Bush se već sastao sa kongresnim liderima da ih upozna sa strategijom, ali neki demokratski zastupnici su već izrazili protivljenje za ikakve mjere koje bi vodile intenziviranju. Izvještaj o tome za Glas Amerike pripremio Bill Rodgers.

Predsjednik Bush vrsi konacnu doradu svoje nove strategije da se dobije rat u Iraku.

Slanje dodatnog broja vojnika u Irak cini se centralnim dijelom plana. Kako je izvijesteno gospodin Bush planira da doda dvadeset hiljada americkih vojnika da pomognu gusenje nasilja u Iraku, specijalno u Bagdadu.

Veliki talas vojnika je namijenjen pomaganju vladi irackog premijera Nourija al-Malikia da politicki i ekonomski stabilizuje zemlju.

Ali, mnogi demokratski zastupnici u Kongresu, ko sto je senator Barack Obama, protiv su ma kakvog povecanja trupa.

BARACK OBAMA:
Zelio bih da predsjenik zapravo slusa svoje generale, da slusa svoje strucnjake i shvati da ovo nije pravi korak.

Demokratski senator Edward Kennedy cak predlaze donosenje zakona da se predsjedniku Bushu uskrate dodatna sredstva. U svom govoru kojega je odrzao u Klubu novinara ovdje u Washingtonu, gospodin Kennedy je situaciju sada u Iraku uporedio sa vijetnamskim ratom.

EDWARD KENNEDY: Irak je Vijetnam Georga Busha. Kao sa Vijetnamom, jedino razumno rjesenje je politicko ne vojno. Ubacivanje novih vojnika u gradjanski rat nije odgovor.

Glasnogovornik Bijele Kuce Tony Snow je odbio da iznese detalje oko predsjednikovog govora, ali je rekao da ce Demokrate morati da odluce, kako je on to postavio, da li oni zele ili ne da rat u Iraku bude uspjesan.

TONY SNOW: Demokrate ce ovdje morati da naprave izbor i morace da odluce na cemu stoje po dva pitanja: pod broj jedan, hoces li da Irak uspije i ako je tako, sta to onda podrazumijeva. A pod broj dva, vjerujes li u pruzanje podrske trupama i kako iskazuješ tu podrsku.

Pored povecanja broja vojnika, predsjednik Bush, kako se predvidja, naglasiti niz mjera koje očekuje od vlade u Iraku kako bi se smanjilo nasilje.

U medjuvremenu u Iraku gospodin Maliki je prisusatvovao paradi policijskih snaga- i kasnije je govorio o novom planu da se Bagdad smiri.

NOURI AL-MALIKI: Blizu smo novoga plana za koji se nadamo da će, uz boziju volju, biti odlučujući u suprotstavljanju terorizmu.

Cilj govora predsjednika Busha je da ubijedi Amerikance u to koliko je ključno za Ameriku da postigne uspjeh u Iraku. Medjutim, ispitvanja misljenja javnosti pokazala su da vecina Amerikanaca ne odobrava kako gospodin Bush vodi rat a manje od 20 procenata podrzalo je povecanje americkih trupa u Iraku.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG