Linkovi

Aktuelno

SAD podržava očuvanje kulturnog naslijeđa u BiH

Vlada Sjedinjenih Američkih Država osigurat će 48.825 američkih dolara za ograničenu restauraciju i konzervaciju ostataka Aladža džamije u Foči, te džamije i medrese Mehmeda paše Kukavice, također u Foči, najavila je 31. avgusta 2005. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država

U ime Vlade BiH ova sredstva iz Ambasadorovog fonda za očuvanje kulturnog naslijeđa primit će Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika.

Američki State Department je 2001 godine uspostavio Ambasadorov fond za očuvanje kulturnog naslijeđa kako bi se zemljama korisnicama pomoglo u očuvanju njihovog kulturnog naslijeđa. Projekti u Bosni i Hercegovini koji su finansirani iz ovog fonda uključuju iskopavanja ranokršćanske bazlike u Gorici, trajnu izložbu sarajevske Hagade i restauraciju nekropole sa stećcima u Šabićima.

Iračani danas žale za gotovo hiljadu osoba - šiitskih hodočasnika

Iračani danas žale za gotovo hiljadu osoba - šiitskih hodočasnika - koji su poginuli u jurnjavi tijekom jučerašnjeg hodočašća ka jednom šiitskom svetištu u Baghdadu.

Zvaničnici kažu da mnogi ljudi i dalje tragaju za svojima, dok se brojna tijela vade iz rijeke Tigris. Nekontrolisana jurnjava je izazvana pričom koja se proširila medju hodočasnicima - da su medju njima napadači - samoubojice koji namjeravaju aktivirati eksploziv. Nastala je nevidjena panika , a medju nastradalima su uglavnom djeca, žene i starci.

Premijer Ibrahim al-Jafari je naredio istragu o nesreći, rekavši da će vlada obitelji svake žrtve dati dvije hiljade dolara pomoći.

Svjetski lideri su izrazili sućut i ponudili pomoć žrtvama uragana

Svjetski lideri su izrazili sućut i ponudili pomoć žrtvama uragana. Glasnogovornik bijele kuće Scott McClellan je rekao da su mnogobrojne zemlje ponudile pomoć, i da je Washington otvoren za svaku vrstu pomoći.

Jedan od vodećih vojnih zvaničnika u Kanadi je izjavio da ta zemlja sprema snage i opremu kako bi pomogla na svaki mogući način, uključujući avione, opremu za prečišćavanje vode i električne generatore.

Indijski premijer Manmohan Singh je napisao pismo predsjedniku Bushu izražavajući suosjećanje i uvjerenje da će američki narod izaći u susret žrtvama.

Južno-korejska vlada je navela da je predsjednik Roh Moo Hyun u pismu predsjedniku Bushu izrazio zabrinutost za štetu i nadu za brzu obnovu.

Kubanski predsejdnik Fidel Castro se pridružio zakonodavcima na današnjoj parlamentarnoj sjednici u Havani u minuti šutnje za žrtve uragana.

Predsjedatelj iračke nacionalne skupštine Hajim al Hasani je izrazio sućut u pismu američkim zakonodavcima. Novi Zeland, Rusija i Venecuela su među zemljama koje su ponudile pomoć, iako je State department jučer saopćio da ne zna za ponudu Karakasa.

Pakistan najavio uspostavu diplomatskih odnosa sa Izraelom

Pakistanski ministar vanjskih poslova Khursheed Kasuri je izjavio da je njegova valda odlučila imati diplomatske odnose s Izraelom, nakon njegovog povlačenje iz Pojasa Gaze. On je to reporterima izjavio danas nakon što se po prvi put javno sastao sa svojim izraelskim kolegom Silvanom Shalomom u Istanbulu, usprkos pakistanskom odbijanju da prizna Izrael.

On je rekao da bi taj susret trebao pokazati Izraelu da će islamski svijet pozitivno odgovoriti ukoliko Izrael bude poštovao osnovna prava palestinskog naroda da živi u slobodi i miru u svojoj vlastitoj zemlji.

Gospodin Shalom je susret nazvao istorijskim, dodavši da se nada da će on stvoriti osnovu za eru mira.

Opoziciona koalicija pobjedila na izborima u Albaniji

Izborni zvaničnici u Albaniji su objavili da je opoziciona koalicija u toj zemlji pobjednik na izborima održanim 3 jula. Ovom službenom certifikacijom pobjednika se omogućuje Demokratskoj stranci bivšeg albanskog predsjednika Salija Berishe i njegovim saveznicima da se vrate na vlast nakon 8 godina vladavine Socijalista Fatosa Nanoa.

Dosadašnji premijer Nano je ujedno dao ostavku na mjesto predsjedavajućeg Socijalističke stranke, nakon što je izborna komisija potvrdila njegov poraz.

Prva sjednica novog parlamenta bi trebala biti održana sutra.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG