Linkovi

Aktuelno

Grizzly više nije medju ugroženim vrstama u Americi

Medvjed grizzly, koji se dugo vremena smatrao ugroženom vrstom u Sjedinjenim Državama, sada se može skinuti sa spiska ugroženih zahvaljujući rastućoj populaciji grizzlya u Nacionalnom parku Yellowston, koji je lociran na prostoru na kojem se susreću američke zapadne države Montana, Wyomiong i Idaho. Medjutim, tri države koje okružuju park bi sada mogle ublažiti pravila izlova grizzlya, što bi ih ponovo moglo dovesti u opasnost.

Zahvaljujući zaštiti od strane Nacionalne park službe i listi ugroženih vrsta, sada ima mnogo više grizzlya u najstarijem američkom nacionalnom parku. Toliko da je ovaj 225 kilograma težak medvjed skinut sa liste ugroženih.

John Heine, direktor centra za istraživanje grizzlya u blizini Yellowstone-a to naziva pobjedom.

”To je razlog za slavlje. Prije nekoliko godina, kada su stavljeni na listu, svi smo bili zabrinuti da grizzlya više neće biti oko nas.“

Nekada je američkim tlom hodalo mnogo više grizzlya. Još prije 100 godina, procjenjuje sa da ih je bilo oko 50 hiljada, ali nakon izlova, hvatanja u zamke, i trovanja, gotovo da su istrebljeni. 1975. godine su stavljeni pod zaštitu kada je njihov broj spao na svega 200. Danas, više od 500 grizzlya žive u Yellowstone-u.

Punih 30 godina lov na grizzlya je zakonom bio zabranjen. Ali, susjedne države, koje će preuzeti brigu o grizzlijima izvan nacionalnog parka, bi sada mogle izmjeniti taj zakon u nastojanju da kontroliraju njihovu populaciju.

Abigail Dillen radi za pravnu ustanovu Earth Justic, koja se bori za zaštitu okoline.

”Ako dozvolite lov na grizzlya dozvolili ste da njihovo posljednje utočište budu uništeno.“

Zbog toga, osoblje Yellowstona nastoji gryzzlije držati unutar Nacionalnog parka gdje su zaštićeni.

Njemački sud osudio Marokanca Mounira al Motassadeqa

Njemački sud je danas osudio Marokanca Mounira al Motassadeqa, optuženog za pomaganje otmičarima aviona od 11 septembra; gospodin Motassadeq je osudjen na 7 godina zatvora, iako su tužitelji zahtijevali 15.

Medjutim, odvjetnici obrane kažu da je Motassadeq sudjelovao u terorističkim napadima samo tako što je novac prebacivao s nekih računa na račune otmičara - ne znajući ništa o planovima za napad na Ameriku.

Papa Benedict drugi u istoriji lider katoličke crkve u posjeti jevrejskom hramu

Papa Benedict je postao drugi u istoriji lider Rimsko-katoličke crkve koji je posjetio jevrejski hram. Govoreći u sinagogi u Kelnu papa Benedict je pozvao kršćane i židove da ujedine snage kako se, kako je on to rekao, ludačka ideologija rasizma koja je vodila Holocaustu - više nikada ne ponovi. Papa je upozorio na nove prijetnje rasizmom i anti-semitizmom.

Prije njega je još jedino Ivan Pavao Drugi posjetio jevrejski hram, sinagogu u Rimu 1986. godine.

Papa Benedict, koji boravi na skupu katoličke mladeži u Kelnu održava sastanak i s predstavnicima drugih vjera, a sutra ima poseban sastanak s liderima Muslimana u Njemačkoj. Misu na otvorenom Papa vodi u nedjelju.

Sarajevo: Konferencija o povjerenju i ljudskim pravima

Trodnevna konferencija posvećena izgradnji povjerenja i ljudskim pravima, završena je danas u Sarajevu.

Učesnici su primijetili da je u svijetu prisutan nesklad između građanskih i političkih interesa, što stvara jedan globalni problem.

Posebnih zaključaka nije bilo, a govori uglednih svjetskih stručnjaka za oblast ljudskih prava bit će publikovani.

Konferencija o povjerenju i ljudskim pravima ponudila je niz iskustava koja su prezentirali govornici iz čitavog svijeta.

Jedna od ocjena je to da su u svijet prisutne dominacije političkih elita nad građanima.

Iskustva koja su se mogla čuti su različita.

Pomirenje je vrlo važan proces u Bosni i Hercegovini koji zavisi od mnogo stvari počev od utvrđivanja istine, i hapšenja osumnjičenih za ratne zločine. Dakle, za povjerenje u BiH je potreban ambijent, a ankete su pokazale da je 55% ljudi iz BiH za formiranje Komisije za izgradnju povjerenja.

Neki učesnici smatraju da je samo održavanje ove konferencije u BiH, znak da se o tome želi razgovarati.

Rezultati konferencije bit će prezentirani u vidu publikacije govora poznatih svjetskih i domaćih stručnjaka iz oblasti ljudskih prava i izgradnje povjerenja.

”Dobro uštimani mrtvaci“ otvorili Sarajevski filmski festival

Najznačajniju filmsku smotru u regiji otvorio je film Benjamina Filipovića "Dobro uštimani mrtvaci".

U devet festivalskih dana, ljubitelji filma će u 12 programa i na 9 gradskih lokacija moći pogledati 170 filmskih ostvarenja, među kojima i svjetske hitove kao što su Stranputica, Hotel Ruanda, Vera Drake, Slomljeno cvijeće i Mletački trgovac.

Jedanaest igranih filmova iz devet zemalja regiona će se u okviru Takmičarskog programa takmičiti za nagradu "Srce Sarajeva".

Regionalni filmovi bit će zastupljeni u takmičarskom programu u kategoriji kratkog filma, regionalnom off i dokumentarnom programu.

Publika i ove godine s nestrpljenjem očekuje programe Panorama i Panorama dokumentarac, koji nude nova ostvarenja reditelja sa Istoka, a najpopularnija je i dalje filmska ponuda ljetnog kina Metalac.

Uskraćeni neće ostati ni najmlađi ljubitelji filma, koji očekuju Dječiji program i Teenarena.

Festival će i ove godine ugostiti veliki broj imena iz svijeta filma, među kojima su i Emili Votson, Imelda Staunton, Klod Leluš i Peter Mulan.

Specijalni gost 11. SFF-a bit će Aleksandar Pejn, čiji će filmovi biti prikazani u programu Posvećeno.

Projekcije filmova počinjat će u jutarnjim, a završavati u noćnim satima. Organizator se pobrinuo i za popratni program, pa će bh. prijestolnica narednih dana obilovati druženjima s filmskim stavarocima, zabavama i ekskurzijama.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG