Linkovi

Aktuelno

Islamskom lideru iz Britanije zabranjen ulazak u Ameriku

Najviši islamski lider u Britaniji izjavio je kako mu je početkom ove nedjelje bio zabranjen ulazak u Sjedinjene Države, Zaki Badawi je kazao kako su mu službenici nižeg ranga na aerodromu u New Yorku kazali kako ne znaju zbog čega ga ne mogu pustiti u zemlju, dodajući da im je tako naredjeno.

Zvaničnici State Departmenta kažu da se gospodinu Badawiju jednostavno ne može odobriti ulazak u Sjedinjene Države, ali ne žele objasniti zašto, dok je AP izvjestio da se Badawi na terorističkoj listi State Departmenta.

Kina spremna upotrijebiti nukelarnmo oružje protiv Amerike

Kineski general Zhu Chengu je izjavio za grupu stranih novinara da je Kina spremna upotrijebiti nuklearno oružje protiv Sjedinjenih Država, ukoliko Washington intervenira u bilo kakvom eventalnom budućem sukobu Kine s Taiwanom.

On je dodao da ne predvidja da će doći do rata izmedju Kine i Sjedinjenih Država, ali je potom ponovio da bi Peking bio odlučan odgovoriti, ukoliko bi se Washington odlučio umiješati u probleme s Taiwanom.

General Zhu je kazao da izražava svoje vlastito mišljenje, koje ne mora nužno odražavati stajalište vlade u Pekingu. Kina je nekoliko puta do sada saopćila da neće biti prva koja će upotrijebiti nuklearno oružje u bilo kakvom sukobu.

EU poziva Kinu na poštovanje ljudskih prava, a Rusija na tješnju suradnju

Predsjednik Evropske Komisije Jose Manuel Barroso je pozvao Kinu da popravi stanje ljudskih prava u zemlji, tako što će uvesti demokratske reforme i otvoriti dijalog s taiwanom prije Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Gospodin Barroso je o tome govorio tijekom posjeta Pekingu, naglašujući da želja Kine da zadobije status tržišne ekonomije ovisi o napretku nužnih refromi.

S druge je strane specijalni izaslanik ruskog predsjednika Putina na dalekom istoku nazvao jačanje veza Moskve i Pekinga, geopolitičkim ciljem Rusije. Nastojanja Evropske Unije, kazao je ovaj ruski izaslanik, da ograniče rusku ulogu i utjecaj unutar evropskih poslova, čine potrebu za boljim vezama s dalekim istokm - važnijim.

Reality TV u Iraku - vjenčanje pred kamerama

Nakon pada vlade Sadama Huseina, veliki broj novih programa je došao na iračku televizijsku scenu. Sada jedan novi takozvani reality program nastoji predstaviti kakav je život zaista za mlade parove koji pripremaju vjenčanje.

Veliki dan za Asmu Ayad je konačno došao. Dok se oko nje okupljaju prijatelji, ona strpljivo čeka na svog mladoženju, kako bi otišli u hotel gdje će biti vjenčanje. Ona kaže da nije nervozna, što je iznenađujuće, s obzirom na sve što će se dogoditi.

Asmu i njenog zaručnika već dva mjeseca prate kamere iračke televizije. Program pod nazivom Čestitamo plaća vjenčanje i sve pripreme za mladi par kojeg biraju gledatelji. To nije zabavni program koji se predstavlja kao realnost. U posljednjih sedam sedmica gledatelji su ulazili u domove mlade i mladoženje i izlazili na ulice Bagdada kako bi vidjeli šta je sve potrebno kako bi se odradili i najjednostaviniji zadaci, kao što je isporuka namještaja. U poslijeratnom Iraku, ništa nije lako, kaže režiser Alaa Saleh iz tv stanice al-Sharqiya.

”Vidite nas kako snimamo na ulicama sa saobraćajem. Gledatelji se upoznaju s tim kako je snimati ovakvu vrstu programa. Važno je da ljudima pokažemo kako isporučujemo namještaj za spavaću sobu za mladence i poteškoće s kojima se suočavamo.“

Nakon poteškoća u saobraćaju, put se raščišćava i iznenadna posjeta domu mladenaca se ostvaruje.

Bog nas je danas sačuvao. Vidjeli smo ogromnu eksploziju, kaže Asmaa i objašnjava kako su usljed eksplozije automobila bombe šrapneli počeli padati na kuću. Upravo zbog toga su sve ulice i bile blokirane.

Progam Čestitamo producira mreža al-Sharquiya, prva iračka nezavisna satelistska televizija. producenti nemaju tačne brojke, ali procjenjuju da milioni ljudi širom regiona gledaju sedam sedmičnih epizoda koje vode ka vjenčanju para. Oni kažu da se popularnost programa može zahvaliti činjenici da on prikazuje obične ljude kao što su i oni.

19-godišnji mladoženja Hussam Sabah zarađuje oko 150 dolara mjesečno radeći kao vatrogasac, kojeg ponekad zovu na mjesto gdje je eksplodirao automobil bomba ili tamo gdje je došlo do nasilja. Ali svakodnevni haos ga nije odagnao od ideje da se oženi.

”Ne marim, jer mi smo Iračani i navikli smo na takve stvari svaki dan. To je normalno, kaže Saleh.“

On zna da to zapravo nije tako, i da program Čestitamo gledateljima nudi ukus normalnosti i podsticaja u tako teška vremena.

”Nasilje me neće zaustaviti da radim svoj posao. Vidjeli ste nas na ulici-zastali smo u saobraćaju jer svaki se put nešto desi i Amerikanci i Iračani blokiraju sve ceste. Usprkos tome, mi završimo naš posao.“

Sa kontinuiranim pobunjeništvom u Iraku, gledatelji znaju da Hussam i Asmaa ulaze u možda neizvjesnu budućnost. Ali takve zabrinutosti mogu čekati. U ovom trenutku, vrijeme je za svadbu.

9 napadača samoubica u Bagdadu

Najmanje 9 napadača - samoubica se diglo u zrak danas, u Baghdadu i okolini, ubivši pri tome najmanje 20 osoba, i ranivši blizu 100.

U ovim napadima su, po izvješću američke vojske u Iraku, tri američka vojnika ranjena. Al Qaida je preuzela odgovornost za najmanje jedan od ovih napada.

U medjuvremenu su američki vojni zvaničnici izvijestili da su dva američka vojnika poginula jučer u ekploziji u blizini iračke granice s Jordanom.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG