Linkovi

Aktuelno

Afganistanac na West Pointu

Jedan dvadesetogodišnji Afganistanac je prvi vojnik iz svoje zemlje koji postaje pitomac prestižne američke Vojne akademije West Point, čija tradicija počinje 1802. godine.

Shoaibu Yosoufzai-u vojska nije strana. Njegov otac je dekan Vojne akademije u Afganistanu. On je odlučio da je neće pohadjati i prijavio se na Akademiju West Point - što bi, po njegovom mišljenju, moglo pozitivno utjecati na profesionalnost vojske u njegovoj zemlji.

Shoaib Yosoufzai:
Ovo je čast za mene i za moju zemlju, ja ću se truditi da sačuvam njen ugled i uraditi sve što je u mojoj moći da budem njen dobar ambasador.

Ove godine na Akademiju je primljeno skoro hiljadu i tristo studenata, od kojih je 21 strani student, i 189 žena. Novi pitomci će završiti osnovni trening u trajanju od šest sedmica. To uključuje fizički veoma oštar trening, duge marševe i taktičke manevre. Nakon završetka, oni će biti formalno primljeni u status pitomaca.

Iako je Yousoufzai svjestan da će to biti dug i težak put, on misli da je prilagodjavanje Americi bilo lakše nego je očekivao.

Shoaib Yousoufzai:
Imao sam potpuno drugačije mišljenje o Americi, jer prije dolaska ovamo, o ovoj sam zemlji samo slušao u medijima, na radiju i televiziji, ali sada imam drugačije mišljenje jer sam upoznao američki narod i znam da su oni prijateljski raspoloženi prema Afganistancima, i zaista nam žele pomoći.

U Yosoufzai-evoj klasi su pitomci iz svih američkih država i dvadeset i jedne strane zemlje.

Osam koncerata širom svijeta za pomoć Africi

U toku su poslejdnje pripreme za 8 uživo koncerata čiji je cilj da se dobije svjetska podrška za pomoć Africi i opraštanje dugova.

150 muzičkih izvedbi će u subotu biti organizirano u devet različitih gradova uključujući London, Pariz, Berlin, Rim, Moskvu, Johanesburg, Tokio, Filadelfiju, i Barrie u Kanadi.

Koncerte je organizirao britanski rok pjevač Bob Geldof koji je 1985 organizirao koncerte za prikupljanje novca za žrtve gladi u Africi.

Ovi koncerti će prethoditi summitu lidera zemalja G8, koji će se održati u Škotskoj i na kojem će se razgovarati o naporima na smanjivanju siromaštva u svijetu.

Pjevač grupe U2 Bono je rekao da ovaj događaj nema samo humanitarni cilj već i motiviranje maldih da zahtijevaju pravdu za Afriku.

Potraga za američkim timom za osmatranje u Afganistanu

Američka vojska u Afghanistanu je saopćila da nastavlja potragu za američkim specijalnim timom za osmatranje, koji je nestao netom prije nego je helikopter koji je krenuo u potragu za timom - oboren. Svih 16 vojnika u helikopteru su poginuli prilikom obaranja neprijateljskom vatrom, u utorak u blizini granice s Pakistanom, u planinskom području Kunar.

Glasnogovornik američke vojske u Afghanistanu je medjutim rekao da nema razloga da se vjeruje da su članovi tima ubijeni ili oteti. Taliban je preuzeo odgovornost za obaranje helikoptera, ali je američki glasnogovornik rekao da se ne može potvrditi tvrdnja Talibana da su prije obaranja aviona, ubili sedmoricu drugih američkih vojnika.

Sud BiH izrekao prvu kaznu

Danas je pred Sudom BiH, prvi put izrečena kazna za ratni zločin. Petogodišnja kazna Abdulazimu Maktofu, Iračaninu koji već 25 godina živi u Travniku, izrečena je za ratni zločin protiv stanovništva na području srednje Bosne.

On je, prema optužnici, kao pripadnik Armije RBiH svjesno pomogao Ebu Dža'feru i ostalim pripadnicima odreda El-mudžahid da kao taoce uzmu tri civila Hrvata iz Travnika - Ivu Fišića, Kazimira Pobrića i Ivu Rajkovića.

Iako Zakon za krivična djela ratnog zločina protiv stanovništva predviđa najmanju zatvorsku kaznu u trajanju deset godina, do dugotrajnog zatvora, Sud BiH je u slučaju Abduladhima Maktoufa uvažio činjenicu da je optuženi u ovom zločinu samo pomagao u izvršenju, tako da je Sudsko vijeće odredilo zakonski predviđenu mogućnost određivanja niže kazne.

Uz presudu je izrečeno rješenje kojim optuženi Maktouf, koji je u pritvoru od 12. juna 2004., ostaje u pritvoru do pravosnažnosti presude ili najduže do isticanja vremena trajanja kazne zatvora koja je izrečena prvostepenom presudom.

OSCE poziva na ukidanje zatvora u Guantanamu

U novom izvještaju Organizacije za sigurnost i suradnju u Evropi se pozivaju Sjedinjene države da zatvore zatvor u Guantanamu, tvrdeći ujedno da je on neefikasan u borbi protiv terorizma.

Autor izvještaja OSCE-a je predstavnica grupe za ljudska prava, inače predsjedavajuća belgijskog senata, Anne Marie Lizin, koja izmedju ostaloga upozorava da su metodi američkih istražitelja u Guantanamu pretjerani u odnosu na zarobljenike i njihove vjerske simbole, i dodaje da bi takav tretman na kraju mogao biti kontra-produktivan.

OSCE će slijedeće nedjelje glasati o tome da li da stane kao organizacija iza izvještaja.

Inače, u medjuvremenu, predstavnici parlamenata iz 55 zemalja članica OSCE-a danas ovdje u Washingtonu započinju petodnevni susret. Parlamentarci iz sjeverne Amerike, Evrope, centralne Azije i Kavkaza sudjeluju u 14-om godišnjem zasijedanju.

Očekuje se da će se njihovi razgovori fokusirati na međuanrodnu sigurnost i ljudska prava, te promoviranje demokracije.

Nekoliko visokih vladinih zvaničnika će se obratiti sudionicima konferencije, uključujući američku državnu tajnicu Condolezu Rice i slovenačkog ministra vanjskih poslova Dimitrij Rupela, čija zemlja trenutno predsjedava OSCE-om.

Predsjedatelj parlamentarne skupštine, američki kongresmen Alcee Hastings je za Glas Amerike izjavio da očekuje da će susret uključiti otvorenu debatu i o kontroverznijim pitanjima.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG