Linkovi

Aktuelno

Predsjednik Bush je obećao dodatnu pomoć Africi

Predsjednik Bush je obećao dodatnu pomoć Africi od 674 miliona dolara za borbu protiv gladi, kao i druge oblike humanitarne pomoći. To je saopćeno nakon što su se jučer u Bijeloj kući susreli predsjednik Bush i britanski premijer Tony Blair. Gospodin Blair predlaže plan smanjivanja siromaštva u Africi, tražeći od Sjedinjenih Država i drugih razvijenih zemalja da do 2010. godine udvostruče pomoć afričkim zemljama.

Sa zadovoljstvom mogu saopćiti da će Sjedinjene Države osigurati dodatnih 674 miliona dolara za humanitarnu pomoć Africi.

Gospodin Bush je to rekao u utorak na zajedničkoj press konferenciji sa britanskim premijerom Tonyem Blairom u Bijeloj kući. On je rekao da će 414 miliona dolara od te pomoći odmah otići za ublažavanje gladi na Rogu Afrike.
Gospodin Blair kaže da je ostvario znatan napredak na svom planu olakšica za dugove afričkih zemalja, ali da neka pitanja tek treba riješiti, prije nego on taj plan predstavi na summitu G-8 u julu mjesecu.

Gospodin Blair želi punu podršku predsjednika Busha za njegovu inicijativu pomoći Africi od 50 milijardi dolara. To podrazumjeva potpuni otpis dugova afričkih zemalja, i udvostručenje pomoći Africi do 2010. godine. Takvu obavezu predsjednik Bush, kaže, nije mogao prihvatiti zbog načina na koji se odvija američki budžetarni proces.

Stephan Morrison je direktor za Afrički program pri Centru za strategiju i medjunarodne studije u Washingtonu. On kaže da takvi fondovi mogu imati teškoća čak i pod uvjetom da su Sjedinjene Države i druge zemlje spremne dati novac.

”Postoji zabrinutost u vezi mira i vremena u kojem to povećanje želite ostvariti, jer je riječ o kontinentu na kojem brojne zemlje mogu prihvatiti značajnu pomoć, ali i druge sa slabim vladama koje zahtijevaju pažljivo upravljanje sredstvima kako ta pomoć ne bi podhranjivala korupciju.“

Afrički lideri su predložili Novi plan za razvoj Afrike, kojim obećavaju vlastite reforme u zamjenu za investicije i pomoć. Predsjednik Bush i premijer Blair su naglasili da vlade afričkih zemalja moraju pokazati da su opredjeljenje reformama.

Elmira Woods, analitičarka iz grupe Vanjska politika u Fokusu misli da afričke zemlje prvo trebaju pomoć u razvoju, da bi mogle napredovati.

”Da bi se 54 zemlje na Afričkom kontinentu razvijale potrebno je osigurati pristup obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, a Sjedinjene Države još uvijek nemaju vanjsku politiku koja je na fundamenatlan način posvećena razvoju Afrike.“

Predsjednik Bush, medjutim, kaže da je pomoć Africi, kako je rekao - u centru vanjske politike njegove administracije, naglašavajući da je pomoć Africi utrostručena u posljednje četiri godine.


Predsjednik Turske u Bijeloj kući

Predsjednik Bush i turski premijer Recep Tayyip Erdogan su se danas sastali u Bijeloj kući, te su se fokusirali na pitanja Turske i Srednjeg istoka.

Glasnogovornik bijele kuće Scott McClleanje iznio detalje razgovora nakon što su se dvojica zvaničnika na kratko obratili reporterima.

Glasnogovornik Bijele kuće je kazao da su se vodili razgovori o PKK, separatističkoj kurdskoj organiziaciji koju Sjedinjene Države smatraju teroritističkom organizacijom. Turske vlasti tvrde da borci ove organizacije prelaze granicu sa Irakom kako bi napade izvodili u Turskoj.

Glasnogovornik je također saopćio da je predsjednik Bush izrazio daljnu podršku naporima Turske da se pridruži Evropskoj uniji.

Američki predsjendik je kazao da je turska demokracija važan primjer ljudima u regionu, te je dodao da Washington i Ankara imaju istu želju da pomognu Palestincima da imaju vlastitu državu koja će u miru živjeti sa Izraelom.

Otac i sin, američki gradjani, uhapšeni u vezi sa terorizmom

Otac i sin iz savezne američke države Californija su optuženi za laganje federalnim agentima o obučavanju njegovog sina u terorističkom kampu Al Qaide u PAkistanu.

22-dvo godišnji Hamid Hayat je priznao da se tokom 2003 i 2004 godine obučavao u ovom kampu. Saopćeno je da su njegove potencijalne mete uključivale prodavnice hrane i bolnice.

Hamid Hayat je ispočetka poricao bilo kakvu vezu sa terorizmom, ali je promijenio iskaza nakoh što je pristao da bude podvrgnut detektoru laži.

Njegov otac, Umer Hayat je optužen za laganje o finansiranju, navodnih terorističkih aktivnosti svog sina. Los Angeles Times navodi riječi njihove porodice koja negira takve optužbe. Obojica uhapšenih su američki gradjani. Medijski izvještaji navode da su u okviru istrage, federalni agenti takodjer pritvorili dvojicu lokalnih islamskih lidera, Muhammeda Adila Khana i Shabbira Ahmeda. Obojica su zadržani u pritvoru zbog kršenja useljeničkih propisa.

Lideri Sunita žele više mjesta u iračkom parlamentu

Lideri iračkih Sunita su saopćili da u parlamentarnom komitetu koji je zadužen za stvaranje Ustava, žele više mjesta ili da će u protivnom bojkotirati čitav proces.

Kolaicija Sunitskih organizacija je saopćila danas da žele 13 do 25 mjesta od 75 mjesta u ovom komitetu.

Šiitski lideri još uvijke nisu odgovorili na njihov zahtijev.

U međuvremenu su pobunjenici u Iraku tokom jučerašnjeg dana ubili najmanje 25 osoba, uključujući tri američka vojnika.

Novi nagovještaji povratka Sjeverne Koreje za pregovarački stol

Zvaničnici Sjeverne Koreje kažu da će se vratiti zamrlim pregovorima oko njihovg nuklarnog programa ovisno od odgovora Washingtona na unapredjenju uvjeta.

U utorak su američki zvaničnici rekli da je Sjeverna Koreja nagovjestila spremnost vraćanja šestostranim razgovorima. Medjutim, danas iz Pyongyanga kažu da povratak za pregovarački sto ovisi od odgovora Washingtona na nekoliko uvjeta, kako bi se kreiralo, kako su to oni nazvali, okruženje za obnavljanje ragovora. Ti uvjeti nisu navedeni.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG