Linkovi

Aktuelno

Rezolucije o Srebrenici

Rezolucijom Zastupničkog doma Kongresa broj 199, koju su predložili kongresmeni Kristofer Smit i Bendžamin Kardin traži se:

  1. da se hiljadama nedužnih srebreničkih žrtava, kao i svih ubijenih za vrijeme konflikta i genocida u BiH od 1992. do 1995. oda dužna počast; da se politika agresije i etničkog čišćenja koju su sprovodile srpske snage u BiH od 1992. do 1995 definiše kao genocid u skaldu sa Članom 2 Konvencije i spriječavanju i kažnjavanju genocida da se stranim državljanima, uključujući i Amerikance, koji su rizikovali i u nekim slučajevima izgubili život radeći na uspostavljanju mira, oda dužna počast da UN i sve članice svjetske organizacije prihvate svoj dio odgovornosti što su dozvolile masakr i genocid u Srebrenici i BiH od 1992. do 1995., jer nisu preduzele dovoljnu, odlučnu i pravovremenu akciju; da UN i sve njene članice učine sve da se takav propust ne dogodi u nekoj od budućih kriza ili konflikata da je u nacionalnom interesu SAD da odgovorni za ratne zločine, genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja Ženevske konvencije odgovaraju za svoje postupke da se svi optuženi pred Haškim tribunalom moraju uhapsiti i predati tom sudu, bez odlaganja, a sve države konstantno ispunjavaju obaveze pune saradnje sa Tribunalom da Sjedinjenjene države nastavljaju da podržavaju: neovisnost i teritorijalni integritet BiH, kao i mir i stabilnost u cijelom regionu jugoistočne Europe; pravo svih ljudi bez obzira na vjeru, nacionalnu ili etničku pripadnost da se vrate svojim kućama i da im se stave na raspolaganje demokratske institucije, da im se omogući vladavina zakona, da mogu da zarade za život i da imaju pravo da saznaju istinu o nestalim rođacima i prijateljima.

Identičnu Rezoluciju Senatu SAD su podnijeli senatori Gordon Smit i Džozef Bajden.

Voda - novo policijsko oružje

U Britaniji je javnosti predstavljeno novo oružje kojim će se policija boriti protiv kriminala. Za sada, ovo oružje pokazuje sjajne rezultate protiv provalnika i drugih vrsta lopova-- tzv Pametna voda, koja se može rasprskati preko gumenih šlaufa u nečijoj bašti, ima nešto što liči na jedinstven genetski kod, i na taj način forenzički povezuje osumnjičenoga lopova sa mjestom kradje.

Evo i dobroga primjera: londonska ulica Oxford jedna je od najprometnijih za kupce i turiste gotovo u cijelom svijetu. Ulica Oxford medjutim pati i od kriminala, i to itekako škodi biznisu.

U kasne noćne sate masovne su provale u prodavnice, što košta milijune funti u toku godine.Medjutim, sada policija uzvraća udarac - i to vodom. Pametna voda je zapravo vodeni rastvor kojim se mogu otkriti, ali dugoročno i odvratiti provalnici i lopovi.
Rastvor je sastavljen od stotina mikroba koji formiraju jedinstven kod sličan genetičkom. Tragovi takve vode ostaju na odjeći i ukradenoj robi mjesecima i pokažu se pod ultra-ljubičastim zracima, iako provlanik ili lopov koji obavlja kradju - ništa ne može primijetiti, niti vidi da iz ugradjenog raspršivača prska neka tečnost po njemu.Pametna voda nije medjutim nimalo opasna.


Inspektor Charlie Barber iz londonske policije kaže: Ovaj proizvod se do sada pokazao sto posto uspješnim ; to je zbog jedinstvenog koda poput DNK, koji proizvod sadrži. Ako se na osumnjičeniku nadju tragovi pametne vode, on mora objasniti zašto je u to vrijeme bio na tom odredjenom mjestu. AKo ima dobro objašnjenje - onda nema problema; medjutim to gotovo nikada nije slučaj, i ovim putem ga možemo optužiti, a da na to nema nikakav obrambeni argument.


Posebno su rezultatima zadovoljni lokalni biznisi; odskora se primjećuje i da su lokalne kriminalne bande jednostavno napustile područje svog operiranja - jer više nemaju šansi na uspjeh.

Savezna vlada preuzima kontrolu nad medicinskom upotrebom marihuane

Vrhovni sud Sjedinjenih Država presudio je da federalne vlasti mogu tužiti i kazniti ljude koji uzimaju marihuanu u medicinske svrhe, čak i u saveznim državama koje svojim zakonima bolesnicima dozvoljavaju upotrebu te droge pod medicinskom kontrolom.

Odlukom 6 naprema 3 sudije Vrhovnog suda su presudili da federalne vlasti imaju pravo da uhapse takozvane medicinske uživaoce marihuane, poput Angel Raich. Gospodja Raich boluje od nekoliko bolesti, uključujući i tumor na mozgu. Ona tvrdi da je pušenje marihuane, ili kanabisa, jedini način da sebi olakša bol.

RAICH :Kad ujutro ne bih uzela kanabis - ne bih uopšte mogla da se pokrenem. Ne bih mogla ništa. To je nešto što ja moram uzeti odmah ujutro i moram to uzimati svaka dva sata.

Gospodja Reich živi u Californiji, jednoj od 11 saveznih država koje odobravaju uzimanje marihuane u medicinske svrhe. Federalni zakon sad uzimanje te droge tretira protivzakonitim i, čak, Bushova administracija osporava ikakvu njenu bilo kakvu medicinsku korist. Predasjednik Bush je izjavio da administracija na to pitanje gleda iz šireg ugla, te da je uvjerena da bi autorizacija njene upotrebe mogla voditi porastu trgovine drogama i, indirektno, finansirati terorizam.

RAICH : Obilježili su nas kao kriminalce, a mi uistinu nismo kriminalci. Ja sam majka, lojalan sam gradjanin ove zemlje i jedino šta hoću to je da ostanem živa. Zaista ne mislim da je to neki zločin.

Gospodja Raich je bila jedna od dvoje tužilaca u slučaju koji je završio, ovako kako je završio, pred Vrhovnim Sudom Sjedinjenih Država.


Otpuštani regruti iz Manjače

Ministar odbrane Republike Srpske, Milovan Stanković je danas saopštio da je u potpunosti otpuštena martovska generacija mladih vojnika Vojske Republike Srpske iz nastavnog centra na Manjači.

Istovremeno, smijenjeni načelnik entitetskog Generalštaba, Novak Đukić je danas predao dužnost svom zamjeniku.

Martovska generacija vojnih obveznika na obaveznoj obuci iz 11.nastavnog centra Vojske Republike Srpske na Manjači kod Banjaluke je danas u potpuosti raspuštena i mladi vojnici su poslani kućama.

Potvrđeno je ovo iz kabineta ministra odbrane Republike Srpske, Milovana Stankovića nakon sastanka sa komandantom EUFOR-a, generalom Dejvidom Likijem. Ujedno, general Liki je poručio da ubuduće standardi za obuku i način izvođenja obuke regruta gdje se ta obuka tiče lojalnosti i odanosti državi Bosni i Hercegovini moraju biti jasnije definisani i bolje shvaćeni među starješinama. Tek nakon toga će biti stvorene pretpostavke za odlazak nove generacije regruta na Manjaču, naglasio je Liki. On je potvrdio da je prošle sedmice smijenjeni načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske, Novak Đukić danas i zvanično predao dužnost svom zamjeniku, pukovniku Draganu Vukoviću.

«General Đukić je uklonjen sa položaja načelnika Vojske Republike Srpske i on je sada praktično na odmoru dok Predsjedništvo B i H ne implementira odluku o njegovom otpuštanju iz Vojske », poručio je general Dejvid Liki.

Recimo i to da su predstavnici mladih socijaldemokrata danas pozvali ministra odbrane Republike Srpske, Milovana Stankovića da podnese ostavku pošto je, kako su istakli, 553 regruta provelo gotovo tri mjeseca na Manjači bez ikakvih rezultata zbog čega je potrošen i nepoznat iznos sredstava iz entietskog budžeta za njihovu obuku.

Nicholas Burns u Sarajevu

Kako je za Glas Amerike izjavila Sehada Kulenović, šef kabineta člana Predsjedništva BiH, Sulejmana Tihića, gospodin Burns je istakao da je ponosan na odlučujuću ulogu koju su Sjedinjene Države odigrale u zaustavljanju rata u BiH.

Gospodin Burns je izjavio da je u posljednjih deset godina načinjen veliki progress, no da zabrinjava činjenica da je process reforme policije u BiH zaustavljen. Također, izrazio je zabrinutost zbog nedavnih događaja na Manjači i u Bileći.

Neizostavno je bilo i pitanje važnosti hapšenja optuženih za ratne zločine, i tim povodom gospodin Burns je izjavio da za hapšenje Karadžića i Mladića odgovornost snose Republika Srpska i zvanični Beograd.

Također, istakao je važnost obilježavanja dva datuma, ove godine u BiH: Prvi je obilježavanje desete godišnjice masakra u Srebrenici, gdje će State Department, predstavljati, kako je rekao, veoma adekvatno izaslanstvo, i drugi je deseta godišnjica Daytonskog mirovnog sporazuma.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG