Linkovi

Aktuelno

Pakistan Sjedinjenim Državama izručio visoko rangiranog operativca al-Qaide

Pakistan je saopćio da je Sjedinjenim Državama izručio visoko rangiranog operativca al-Qaide, Abu Farraj al-Libbija, uhapšenog u Pakistanu prošlog mjeseca.

U članku kojeg je danas objavio jedan arapski dnevni list, navodi se izjava pakistanskog predsjednika Perweza Musharrafa koji je je potvrdio da je ta osoba nedavno izručena Sjedinjenim Državama.

Kasnije je i glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova ponovio ovu izjavu pakistanskog predsjednika ali nije dao nikakve detalje.

Inače, govoreći nedavno za CNN, gospodin Musharraf je izjavio kako su pakistanski istražitelji iz nedavno uhapšene trojice terorista al-Qaide izvukli sve što su mogli i da ni jedan od njih nije znao ništa o tome gdje se nalazi Osama bin Laden.

Donald Rumsfeld posjetio Tajland

Americki ministar odbrane Donald Rumsfeld se danas sastao s tajlandskim zvanicnicima kako bi razgovarali o pitanjima regionalne sigurnosti.

On je jucer doputovao u Bankok u jednodnevnu posjetu nakon što je prisustvovao azijskoj konferenciji o sigurnosti u Singapuru.

Gospodin Rumsfeld se danas sastao s tajlandskim ministrom odbrane i premijerom, pozvavši Tajland i ostale zemlje u regionu da pojacaju svoju suradnju s Washigntonom,osobito u borbi protiv piratstva.

Senator Biden predlaže da se pritvorska jedinica u Gvantanamu ukine

Najviše rangirani Demokrata u američkom senatu Joseph Biden je pozvao Bushovu administraciju da zatvori američki zatvor u zaljevu Guantanamo na Kubi.

On je jučer za televiziju ABC rekao da bi sjedinjene države trebale premjestiti ili pustiti zatvorenike i zatvoriti taj objekat. On je također pozvao na punu istragu navoda o zlostavljanjima u tom zatvoru.

Do izjave gospodina Bidena dolazi nakon što je grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesty International kritizirala Sjedinjene države što na neodređeno vrijeme drže osumnjičene za terorizam bez optužbi ili zbog drugih zlostavljanja.

Prošle sedmice je predsjednik Bush izvještaj nazvao apsurdnim, a optužbe Amnestija prekorljivim.

U Normandiji obilježena 61. godišnjica savezničke invazije

Veterani iz drugog svjetskog rata, njihove familije i zvaničnici su se okupili danas u Normandiji u Francuskoj i na ceremonijama širom Sjedinjenih država, Britanije i Kanade kako bi odali počast savezničkim vojnicima koji su se borili u invaziji zapadne Evrope prije 61 godinu.

Napad protiv nacističke okupacije na dan D je započeo odmah nakon ponoći 6 juna 1944. Više od 2 i pol hiljade savezničkih vojnika je ubijeno u napadu na taj dan, koji je doveo do konačnog poraza nacističkog režima.

Brussels: Hoce li Balkan patiti zbog krize EU Ustava?

Kriza na pomolu u Evropskoj uniji, otvorena francuskim i holandskim odbijanjem zajedničkog ustava, otvorila je mnoga pitanja- od onih u vezi sa samim temeljima evropske asocijacije država, do pitanja sudbine nastavka proširenja Unije, na koje računa Zapadni Balkan.

Gdje je mjesto Zapadnog Balkana u aktuelnoj krizi evropskog ustava? Da li će novi krug proširenja, kojem se nadaju države regiona, biti odložen, a kriterumi prijema pooštreni, pitanja su na koja evropske adrese odgovoraju sa: ništa se suštinski nije promijenilo, ali ništa više nije ni isto...

"Istina je da je bilo glasanja u strahu i zaziranju od proširenja, medjutim , mislim da to još nije do kraja analizirano. Sporazumi i pozicija Evropske unije u odnosu na obećanja koja smo dali ostaju na snazi. Istina je i to da kada EU ima problema, kao što je ovaj sa kojim se sada suočavamo, treba nam vremena da da vidimo gdje smo, analiziramo brzinu promjena i slično... Zato je i poruka za Zapadni Balkan da je sada, više nego ikada ranije, važno da prionu poslu i to da učine svom snagom. Morate vaše države učiniti veoma privlačnim, to bi moglo biti rješenje za Balkan. Činjenica je da stvari neće biti lakše - mogu biti samo komplovanije, ali neće biti nemoguće. Ipak, ključ leži u odlučnosti i želji da se ide naprijed da sa uključite u proces, modernizujete i reformišete u skladu sa procesom stabilizacije i pridruživanja. Trebate imati na umu da Unija uvijek drži do svojih obećanja i da ih ispunjava ", kaže za Glas Amerike Cristine Gallach, šef kabineta Javiera Solane.

Bez izmjene suštine uslova, Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora i Albanija će ipak morati da računaju na dvostruku lupu ostvarenog progresa, sa dvostrukom manjim šansama za opraštanje neučinjenog.

"Moje shvatanje trenutne situacije je da se neće mijenjati norme, kriterijumi, temeljni elementi koji potvrdjuju naše uslove će ostati bez promjene. Medjutim, istina je da će analiza primjene kriterijuma i standarda biti nešto rigoroznija, zato je poruka Balkanu da će više nego ikada ranije, ostvareni progres odrediti proces evropskih integracija”, kaže Cristine Gallach

Solanina saradnica je naglasila da Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina nemaju iste "startne pozicije" za nastavak integracionog procesa:

"Za Srbiju i Crnu Goru pripremamo pregovore, za koje bi smo veoma željeli da počnu što prije. A Bosna i Hercegovina ima ključni unutrašnji problem, koji mi ne možemo riješiti, jer politički lideri, posebno u jednom dijelu zemlje, uporno odbijaju da preduzmu neophodne korake. Zato nema govora o tome da EU treba kriviti za zaostajanje procesa. Mi bi smo žarko željeli da oni preduzmu potrebne korake, umjesto da se ukopavaju u stanje koje nije prihvatljivo", ističe Gallach.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG