Linkovi

Aktuelno

Sirija testirala nekoliko raketa tipa

Izrael tvrdi da je Sirija izvršila probno lansiranje nekoliko projektila tipa Scud.

Izraelski vojni zvanicnici izjavili su danas da su njihovi radari prošlog petka registrovali tri takva lansiranja.

Oni kažu kako se jedna od tih raketa raspala nad Turskom i rasula otpatke na dva turska grada, ali da nije bilo nikakvih žrtava.

Turski zvanicnici su saopštili da ih je Sirija informirala da se radilo o nezgodi koja se desila tokom jedne vojne vježbe. Iz Sirije zasad nema nikakvog komentara.

Izraelski zvanicnici su sirijski test opisali kao akt prkosa te zemlje prema Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Narodima, koji su Siriju natjerali da svoje trupe povuce iz Libana, nakon ubistva bivšeg libanskog premijera Rafika Harrija u februaru.
Izrael takodje izražava zabrinutost da bi te rakete mogle biti opremljene hemijskim bojevim glavama koje bi bile u stanju da dosegnu izraelsku teritoriju.

Generalni tajnik NATO: Karadžić i Mladić na slobodi jer nema NATO trupa u Srbiji

Generalni sekretar NATO- Jaap de Hoop Scheffer – izjavio je danas u intervju za američku televizijsku mrežu CNN da je veoma frustriran činjenicom da se najtraženiji haški optuženici, Radovan Karadžić i Ratko Mladić i dalje nalaze na slobodi.

Scheffer, koji u Washingtonu sa zvaničnicima administracije predsjednika Busha razgovara o planovima i aktivnostima Sjeverno atlantskog saveza kazao je gostujući u emisiji nonivara Wolfa Blitzera, da su uznemirujući snimci pogubljenja bošnjačkih civila, objavljeni prije dva dana na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, «podjsetili na užase rata u Bosni i najveći masakr na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata».

Govoreći o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koje optužnica Haškog tribunala tereti za genocid u Bosni, prvenstveno zbog masakra u Srebrenici, Scheffer je rekao da će se «lov na Karadžića i Mladića nastaviti» i da oni nisu uhapšeni prvenstveno zbog «podrške mreža koje im omogućavaju nesmetano kretanje između Srbije i Republike Srpske i činjenice da NATO nije prisutan u Srbiji».

Odgovarajući na pitanje u vezi sa kontroverznim postupcima holandskih trupa iz sastava međunarodnih mirovnih snaga, koje su 1995. godine bile zadužene za zaštitu srebreničke enklave, Scheffer je rekao da je tada kao glasnogovornik ministarstva inostranih poslova Holandije bio užasnut onim što se dogodilo, «da su holandske trupe učinile ono što su mogle da spriječe masakr, ali da nesreća nije mogla da bude izbjegnuta jer je – prvenstveno iz neobjašnjivih političkih razloga – izostalo bombardovanje srpskih položaja».


Smijenjen srpski general Novak Đukić

Nacelnika Generalstaba Vojske RS, Novaka Djukica,smijenili su danas, zbog dogadjaja u Bileći i na Manjaci, zapovjednici EUFOR-a I NATO Staba u Sarajevu .

"General Đukić odgovoran je za neuspjeh u planiranju i komandovanju i zbog toga što VRS nije reagirala brzo i efikasno kako bi se vratilo povjerenje u pouzdanost i ustavnu lojalnost Vojske RS", navodi se u saopcenju.

Zbog događaja prilikom polaganja zakletve regruta, gospoda Liki I Shook naredili su suspenziju svih regruta sa Manjače, uz najavu da će biti otpušteni iz vojne službe. Kao treća mjera izrečena je zabrana učešća i obraćanja ratnih veterana tokom službenih vojnih ceremonija.

"Uloga udruženja veterana tokom događaja na Manjači je bila huškačka i protivna Dejtonskom sporazumu", navodi se u saopcenju EUFOR-a i NATO-a.

Godišnji izvještaj State departmenta o trgovini ljudima u svijetu

Američki State Departmant je izdao godišnji izvještaj koji se tiče trgovine ljudima u svijetu, te su saopćili da bi se 14 zemalja moglo suočiti sa sankcijama ukoliko ne učine značajniji napredak u borbi protiv trgovine ljudima.

Američki državni sekretar Condoleeza Rice je trgovinu ljudima nazvala formom modernog ropstva.Gospođa Rice je procijenila da se preko međunarodnih granica godišnje trguje sa oko 800 hiljada ljudi , sa još više onih kojima se trguje unutar granica država. Žrtve su često natjerane na prilisan rad ili seksualnu eksploataciju, od kojih je 50 procenata djece.

"Tjeraju ih da rade na farmama, i u radnim logorima. U bordelima i ilegalnim fabrikama. Djecu prisiljavaju da budu vojnici, dakle, kakva god okrutna ideja o služenju da im padne na pamet...Oni trguju ovim živim žrtvama , u njihovom strahu i bijedi. A gdje god da ova trgovina cvjeta, nestaje vladavine prava, korupcija buja, pati zdravlje ljudi, živi se pod organiziranim kriminalom koji prijeti sigurnosti cijele zajednice", kaže gospodja Rice.

Pet od 14 zemalja koje su okarakterizirane kao najveći kršitelji su Bolivija, Kuba, Ekvador, Jamaika i Venecuela, četiri sa Srednjeg istoka: Kuvajt, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, tri istočno-azijske zemlje: Burma, Kambodža i Sjeverna Koreja i dvije afričke zemlje Sudan i Togo.U izvještaju se također kazže da su Rusija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gruzija, Moldavija i Ukrajina zemlje iz kojih se žrtvama trguje u regionu Eurazije, Evrope, Srednjeg istoka i Japana.

Carla del Ponte u Sarajevu

Gospodja Del Ponte ostaje pri stavu da ce otkriti imena odgovornih za nehapsenje najtraznijih haških optuženika ,među njima i duznosnika NATO-a!


Karla del Ponte izjavila je danas u Sarajevu da se nakon užasnih video snimaka ubojstva Bošnjaka iz Srebrenice ne može više čekati da Radovan Karadźić i Ratko Mladić budu dovedeni u Hag.
"To je jedini dostojan način da se oda poštovanje žrtvama i sa dignitetom organizuje komemoracija povodom deset godina od genocida" - rekla je Del Ponte .
Ona je istakla da, ako se to ne desi, neće moći da prisustvuje komemoraciji u Srebrenici.
Del Ponteova je rekla da ima još snimaka zločina iz Srebrenice, ali da taj materijal može postati javan tek nakon što bude pokazan na suđenjima.
Gospodja Del Ponte ostaje pri stavu da ce otkriti imena odgovornih za nehapsenje najtraznijih haških optuženika ,među njima I duznosnika NATO-a!
Ona je precizirala da je sa visokim predstavnikom Pedijem Ešdaunom razgovarala o haškim bjeguncima Karadźiću i Mladiću, a sastala se i sa ministrom unutrašnjih poslova RS Darkom Matijaševićem i predstavnicama organizacije "Majke Srebrenice".

Učitajte još

XS
SM
MD
LG