Linkovi

Aktuelno

U Afganistanu oboren helikopter sa 17 američkih vojnika

Američka vojska u Afganistanu je saopćila da je nakon otvaranja neprijateljske vatre oboren helikopter tipa Chinook sa 17 američkih vojnika u istočnom dijelu zemlje.

Glasnogovornik vojske pukovnik Jim Yonts je izjavio da se o sudbini ovih vojnika još uvijek ništa ne zna.

Helikopter je oboren u provinciji Kunar, u vrijeme transporta trupa u okviru operacije koja se vodi protiv Talibana i pripadnika Al Qaide.

Navodni glasnogovornik Talibana je preuzeo odgovornost za ovaj napad i kazao da će video traku obaranja helikoptera uskoro dostaviti medijima.

Nasilje u blizini granice Libana, Sirije i Izraela

Prema izjavama svjedoka, izraelski ratni avioni su bombardovali mete u blizini jednog sela na jugu Libana, nakon što su pripadnici Hezbollaha otvorili vatru na izraelske vojne pozicije na spornom pograničnom području.

Radi se o lokaciji na kojoj su smještene farme Sheeba, gdje se nalazi zajednička granica između Libana, Sirije i Izraela.

Izraelski radio je izvijestio o povrijeđenima, premda nisu saopćeni dodatni detalje.

U međuvremenu su desno orijentirani prosvjednici, koji se protive planiranom izraelskom povalčenju iz Gaze, blokirali jednu od glavnih cesta u Jeruzalemu, što je uzrokovalo zakrčenje saobraćaja.

Izraelska televizija je prikazala policiju koja prosvjendike kontrolira uz pomoć vodenih topova, dok su neki od prosvjednika odvučeni u policijske kombije.

1.75 milijardi dolara  za program Millenium Challenge

Članovi Zastupničkog doma američkog Kongresa su značajno smanjili predloženi budžet kojeg predsjednik Bush traži u okviru programa koji nagrađuje zemlje za ekonomske i demokratske reforme.

U jučer usvojenom zakonu za pomoć inostranstvu, parlamentarci su odobrili 1.75 milijardi dolara za program Millenium Challenge, umjesto tri milijarde dolara kojeg je tražio predsjednik Bush. Ovim zakonom su povećana finasijska sredstva za borbu protiv epidemije AIDS-a.

Richard Nixon je Indiru Ghandi nazvao starom vješticom

Tek objavljeni transkripti traka iz Bijele kuće i deklasifikovani dokumenti pokazuju da je bivši američki predsjednik Richard Nixon, privatno, indijsku premijerku Indiru Ghandi nazvao starom vješticom.

Gospodin Nixon i savjetnik za nacionalnu sigurnost Henry Kisssinger su se u Ovalnom uredu sastali petog novembra 1971. godine , kako bi razgovorali o predstojećoj posjeti gospođe Ghandi.

Do susreta je došlo u vrijeme zategnutih odnosa između Indije i Pakistana, nakon čega je došlo do stvaranja Bangladeša. Gospodin Kissinger je predsjedniku kazao da su Indijci svakako ”bitange“ i da tamo započinju rat.

Indira Ghandi je kazala da je morala započeti rat sa Pakistanom jer joj vlada u Washingtonu nije pomogla da riješi pitanje 10 miliona izbjeglica iz istočnog Pakistana.

Predstavnički dom BiH nije usvojio Rezoluciju o Srebrenici

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio Rezoluciju o Srebrenici, čiji je predlagač bio poslanik Elmir Jahić, kao ni Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, čiji je predlagač poslanik Muhamed Moranjkić.

Oba prijedloga dobila su potrebnu parlamentarnu većinu, ali nisu usvojeni jer je izostala podrška poslanika iz Republike Srpske.

Tokom konsultacija o Jahićevom prijedlogu nije postignut kompromis o korištenju termina "genocid" u rezoluciji, kao ni uvođenje instituta kažnjavanja odgovornih institucija i pojedinaca za zločine u Srebrenici.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG