Linkovi

Aktuelno

Policija RS privela više lica u vezi sa ratnim zločinima u Srebrenici

Pripadnici policije Republike Srpske priveli su u posljednja 24 sata više lica koja se dovode u vezu sa ratnim zločinima u Srebrenici. Detalji o ovoj akciji biće saopšteni naknadno.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske uhapsili su, prema nalogu Tužilaštva B i H, nekoliko osoba koje se dovode u vezu sa zločinima u Srebrenici. Ovdašnji mediji saopštavaju da je priveden Jovan Nikolić iz Bratunca, radi davanja izjave o dogadjanjima u Srebrenici 11.jula 1995.godine kome je, prema tvrdnjama njegove porodice, određen policijski pritvor od 24 sata.

Mediji prenose da su privedeni i policijski inspektori iz Zvornika Branko Džinić i Mišo Stupar, koji je pri kraju rata bio komandir šekovićke policijske jedinice.

Portparol direktora policije Republike Srpske, Radovan Pejić nije danas želio da potvrdi ali ni da demantuje ove medijske navode.

« Policija Republike Srpske, u skladu sa zakonom, programskim i prioritetnim zadacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, po nalogu nadležnog Tužilaštva, provodi naložene mjere i aktivnosti.»

Ovim povodom iz Kancelarije registra Odjeljenja za ratni zločin i organizovani kriminal Suda BiH je najavljeno naknadno saopštenje za javnost.

Recimo i to da je Vlada Republike Srpske danas, nakon razmatranja izvještaja MUP-a o organizaciji komemorativnog skupa u Potočarima koji će se održati narednog mjeseca, konstatovala da je preduzeto više aktivnosti za bezbjedno održavanje ovog skupa. Ujedno je najavljeno uspostavljanje kontakata sa organizatorima ove manifestacije te bezbjednosnim institucijama Federacije i Bosne i Hercegovine. Kako je saopšteno,Vlada Republike Srpske još uvijek nije odredila delegaciju koja će prisustvovati komemoraciji u Srebrenici.

Obećanu pomoć žrtvama tsunamija treba i isporučiti

Uništenje i gubitak života uzrokovan plimskim talasom, tsunamijem, prošlog decembra su doveli do najvećeg priliva financijskih donacija i najveće mobilizacije izvora pomoći kojeg je svijet ikada vidio kao odgovor na jednu prirodnu katastrofu. Međutim, šest mjeseci nakon katastrofe, znatan dio od preko 6 milijardi dolara koje su obećale zemlje i donatori se tek treba isporučiti. Prilog novinara Glasa Amerike Michaela Bowmana.

Nekoliko sedmica nakon tsunamija, dok su se na televizijskim ekranima širom svijeta, prikazivali potresni snimci smrti i uništenja, došlo je do druge poplave: oluje pomoći u obliku masivnih humanitarnih operacija, te financijskih donacija vlada, organizacija, korporacija i pojedinaca. Međutim predanost za pružanje pomoći je samo nešto više od obećanja, ili izražaja namjere, koje na kraju vlade ili organizacije ispune ili ne ispune.

Roberta Cohen iz instituta Brookings u Washigntonu kaže da međunarodna zajednica ima sporadičan dosije o ispunjavanju obećanja.

”Užasno je loše po pitanju ostvarivanja obećanja. Jer kada kamere snimaju--vlade daju. Ali kada interes padne, dio novca nikada ne ugleda svjetlo dana, kaže gospođa Cohen ističući da veliki dio novca obećanog nakon razarajućeg zemljotresa u Iranu 2003 nikada nije isporučen, te da se isto dešava i sa donacijama za ratom razrušene zemlje kao što je Afganistan.“

Što se tiče pomoći za žrtve tsunamija, procjenjuje se da se potrošeni fondovi kreću od 2.5 do 3.5 milijardi dolara, što je otprilike polovina od obećane sume.

Roberta Cohen međutim kaže da su dugoročni napori za pogođene zemlje u toku i da predstoje dodatni fondovi.

”Vlade donatori trebaju vidjeti planove za obnovu. Oni ne daju tek tako novac vladama pogođenih zemalja. I ti planovi nisu bili spremni sve do maja, kada su Indonezija i Sri Lanka i druge zemlje rekle: Evo našeg plana.“

Kao i sa svom stranom pomoći, postoji zabrinutost oko toga kako će se novac potrošiti, te da li će korumpirani zvaničnici u zemljama koje primaju pomoć ukrasti fondove namjenjene građanima.

U indonežanskom kampu za preživjele tsunamija, izbjeglica Hajah Anisar je svjedok takvoj praksi.

Jedna stvar vezana za stranu pomoć je da su je dali lokalnim vlastima.Mi je nikada nećemo dobiti. Dobićemo pomoć samo ako nam je direktno daju, kaže Hajjah Anisar.

Roberta Cohen hvali prvobitan odgovor međunarodne zajednice na tsunami, osobito napore oružanih snaga Sjedinjenih država, Australije i ostalih zemalja u slanju hitne pomoći u pogođena područja. Ali ni nakon šest mjeseci, ne zna se tačno koliko će pomoći biti dato za dugoročnu obnovu i koliko će pomoći stići do onih kojima je potrebna.

Ponavljanje prvog leta preko Atlantika u imitaciji aviona iz 1919. godine

Opće je mišljenje da je Charles Lindbergh prvi čovjek koji je bez slijetanja preletio Atlantski okean. Činjenica je, medjutim, da je on bio prvi čovjek koji je sam preletio preko Atlantika. Dvojica pilota, John Alcock i Sir Arthur Whitten Brown, ustvari, drže rekord prvog leta preko Atlantika, ostvarenog 1919. godine, osam godina prije Lindbergha. Sada Amerikanci planiraju ponoviti to opasno putovanje Acocka i Browna. Za Glas Amerike izvještava, Derek Dombrowski.

1919. godine John Alcock i Sir Athur Whitten Brown su prvi preletjeli Atlantik kada su krenuli iz Newfoundlenda u Kanadi i stigli u County Galaway u Irskoj. Let od oko tri hiljade kilometara je trajao nešto preko 16 sati. Tokom leta gubili su se u susnježici i mraku. Sir Athur Whitten Brown je bio prisiljen da se naginje iz svoje kabine kako bi čistio led sa aviona, pali su u nekontroliranu spiralu i povremeno bili prisiljeni da lete glavom okrenutom nadole, i konačno su pri sletanju polomili avion.

Robert van der Linden iz Muzeja avijacije i istraživanja svemira kaže da je njihov let, s obzirom na njihovu opremu, bio izuzetno opasan.

”Avion nije bio tako pouzdan. Razne stvari su se mogle desiti. Oni su bili vrlo sretni da su oba motora radila cijelim putem.“

Sir Arthur Whitten Brown govori o tom letu na ovom snimku iz 1940-tih.

”Bila je magla gotovo cijelim putem. Nebo sam vidio samo jednom,ali dovoljno da prema zvjezdama utvrdim naš pravac.“

Njihov podvig sada žele ponoviti, avanturista i milioner, Steve Fosset i businessman iz Californije, Peter McMillian. Čim to vrijeme dozvoli oni planiraju da sa imitacijom aviona iz Prvog svjetskog rata polete sa najistočnije moguće tačke u Kanadi prema zapadnoj obali Irske, idući putem orginalnog leta.

Peter McMillian objašnjava svoj interes za obnavljanje tog putovanja.

”To je zaista poslalo signal svijetu da će ga avioni napraviti manjim mjestom.“

Sa današnjom tehnologijom bilo bi lako preći okean uz pomoć sistema auto-pilota i satelitskim signalima, ali kao Alcock i Brown, gospoda Fossett i MacMillian će koristiti jedino kompas i sextant, objašnjava gospodin Fossett.

”To je izazov za pilota. Letjeti avion na način na koji se nekada letjelo.“

Peter McMillian, vodja projekta naglašava na kraju da je preuzimanje rizika glavni pokretač ljudskih dostignuća.

Preminuo izumitelj integralnog strujnog kola, Jack Kilby

Čovjek koji je svojim otkrićem svijetu omogućio korištenje suvremenih kompjutera čiji su mozak sićušni silikonski čipovi, umro je od raka u 81 godini života. Američki elektroničar, Jack Kilby, je polovinom prošlog vijeka otkrio integralno strujno kolo, kao osnovu za kompjuterske čipove, otpočinjući tako digitalnu revoluciju koja je promjenila način na koji ljudi žive i rade.

Jack Kilby je integralno strujno kolo prvi put stvorio 1958, nakon što je počeo raditi kao istraživač za Texas Instruments u Dallasu. Svojim izumom on je kompleksno strujno kolo sabio u sićušnu silikonsku napravu. To je omogućilo mikročipovima da rade kao poluprovodnici, kao i stvaranje čipova za memoriju, što je zamijeniloi znatno veće tranzistore i procesore.

Njegovo otkriće je otvorilo put informativnoj eri koja je omogućila stvaranje proizvoda kao što su mobilni telefoni, mikrovalne pećnice, i personalni kompjuteri.

Experti za tehnologiju kažu da se tim otkrićem Jack Kilby svrstao medju velikane kakvi su Henry Ford i Thomas Edison. Lideri u oblasti industrije, kao izvršni direktor Zyvex-a, Jim Von Her slažu se sa tom tvrdnjom.

”Bez inegralnog strujnog kola ne bi bio moguć širok spektar nove tehnologije.“

Otkriće integralnog strujnog kola je podstaklo kasnih 1950-tih utrku Sjedinjenih Država sa Sovjetskim savezom u istraživanju svemira.

Gospodin Kilby je kreirao prvi kompjuter sa integralnim kolom i sa svojim timom izgradio prvi vojni kompjuterski sistem

Jack Kilby je 2000-te godine dobio Nobelovu nagradu za Fiziku, upravo za svoj rad u oblasti integralnih kola. On je, takodjer, dobitnik Nacionalne medalje za nauku i uvršten je u Muzej slavnih pronalazača.

Podpredsjednik kompanije Texas Instrument, Phil Ritter, je iskazao posebno poštovanje za gospodina Kilbya.

”Mi smo njegovi dužnici za ono što je učinio, ne samo u komapniji, nego u našoj zajednici, tako da slavimo i njegov rad i njegov život.“

Od prijatelja opisan kao tih i ljubazan, gospodin Kilby je odrastao na zapadu Kansasa, a elektroniku je studirao na Univerzitetu Illinois. Kao istraživač radio je 25 godina za Texas Instruments. Nagradjen je za preko 60 patenata i bio je su-izumitelj ručnog kalkulatora.

Eksplozije automobila bombi u Bagdadu usmrtile najmanje 17 osoba

Četiri ekplozije automobila bombi u Šiitskom dijelu Bagdada usmrtile su namanje 17 osoba i ranile na desetine drugih. Nekoliko sati prije toga, tokom tri eksplozije automobila bombi poginulo je najmanje 18 osoba, također u Bagdadu. Pri tom je ranjeno najmanje 50 osoba.

U međuvremenu je lider pobunjenika Abu Musab al Zarqawi kazao da je jedan od najtraženijih militanata Al Qaide, tražen u Saudijskoj Arabiji, ubijen u američkim zračnim napadima u sjeverozapadnom Iraku. U saopćenju na jednoj internet stranici se kaže da je Abdullah Mohammed Rashid al-Roshoud ubijen u blizini mjesta Qaim.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG