Linkovi

Aktuelno

Nerješena pitanja naglašavaju neizvjesnost proširenja EU

Sva otvorena europska pitanja još više naglašavaju neizvjesnost sudbine daljeg proširenja Unije- u tom je smislu BiH i regionu dobro došlo uvjeravanje da će se integracijski proces nastaviti, uvjeravanje kakvo dolazi sa samita evropskih lidera u Briselu.

I pored zaokupljenosti temama koje su od ključnog značaja za buduću konstrukciju Unije, evropski lideri su danas poručili Zapadnom Balkanu da nije zaboravljen - svoje mjesto u evropskoj asocijaciji država će naći onda kada ispuni evropske standarde i uvjete.

Sa samita je poručeno bosanskohercegovačkim vlastima da je Brisel sa svoje strane, spreman i raspoložen da otpočnu pregovori oko sporazuma kojim bi se u detalje definirali uvjeti i ritam prilagodjavanja BiH evropskoj matici. Medjutim, čeka se na Sarajevo i ispunjavanje postavljenih uvjeta, u čemu se u krugovima oko Vijeća prepoznaje, prije svega, poziv za hitni završetak policijskih reformi.

Europski komesar za proširenje, Olli Rehn:

"Držite se kriterija, doslovno, do posljednjeg slova, da ne bi dali niti jedan razlog onima koji bi željeli eventualno da uspore ili odgode proces proširenja".

Evropski lideri se posebno osvrću na skoru desetogodišnjicu srebeničkog masakra, naglašavajući da bezuvjetna suradnja sa Haškim sudom ostaje ključ za nastavak približavanja država regiona Evropi.


Jessica Simpson -  These boots are made for walking

Pjevačica Jessica Simpson je napravila remake najomiljenije pjesme Franka Sinatre These boots are made for walking. Pjesma će ići uz melodije iz filma, odnosno adaptacije televizijske serije adaptirane za veliki ekran, The Dukes of Hazzard, što je Jessicino prvo pojavljivanje na filmu.

Verzija pjesme Jessice Simpson i country zvijezde Willie Nelsona će biti prva koja će biti objavljena sa CD-a s muzikom iz filma, koji će se u prodavnicama naći ove nedjelje, 19 juna. Film se u sjeverno-američkim kinima počinje prikazivati 5. augusta.

Nakon što stao mozak majke lječnici nastoje spasiti dijete

Tijelo 26-to godišnje žene, čiji je mozak ugašen, lječnici u američkoj bolnici u saveznoj državi Virginija uspjevaju održati živim od prvih dana ovog mjeseca u nadi da će roditi dijete koje se razvija u njenoj utrobi.

Doktori kažu da je Susan Torres 7. maja pretrpjela masivni izljev krvi u mozgu od neotkrivenog tumora, tri mjeseca nakon što je sa svojim mužem proslavila novost da će imati dijete.

Gospodja Torres je hitno prebačena u bolnicu gdje su ustanovili da njen mozak više nema nikakvih funkcija, i od tada je lječnici održavaju uz pomoć aparata. U medjuvremenu se oboljenje od raka proširilo na gornji dio tijela. Lječnici vjeruju da sadašnja petomjesečna beba može preživjeti izvan majčine utrobe u narednih pet sedmica ukoliko rak nije već zahvatio nerodjeno dijete.

dzpa.

Tom Cruise na Ajfelovom tornju zaprosio glumicu Cathie Holmes

Film Stevena Spielberga u kojem glumi Tom Cruise Rat svjetova se našao u Marseju na večerašnjoj francuskoj premijeri.

Međutim ono što je privuklo veliku pažnju je što je Tom Cruise, na konferenciji za novinare u Parizu, objavio svoje planove za vjenčanje--on je naime objelodanio da je rano jutros na Ajfelovom tornju zaprosio glumicu Cathie Holmes.

Upitan zašto je to učinio baš na Ajfelovom tornju, on je rekao: Nikada nisam bio na Ajfelovom tornju, to je Pariz, to je divan grad, sve je veoma romantično, rekao je Tom.

Hrvatska policija je uhapsila 16 osumnjičenih škorpiona

Sud u Beogradu je danas Sašu Cvjetana, bivšeg pripadnika paravojne jedinice Škorpioni proglasio krivim za učestvovanje u ubijanju 14 kosovskih Albanaca 1999.godine u Podujevu.

Cvjetan, koji poriče optužbe, je osuđen prošle godine, ali je Vrhovni sud preinačio tu odluku zbog proceduralnog narušavanja tokom suđenja. Saša Cvjetan je danas osuđen na 20 godina zatvora.

U medjuvremenu, Hrvatska policija je uhapsila 16 osoba srpske nacionalnosti, osumnjičenih za sudjelovanje u srebreničkom masakru 1995. godine. Glasnogovornik policije je rekao da se radi o ljudima za koje se vjeruje da su bili članovi paravojne formacije Škorpioni, a danas su pohvatani i pritvoreni u istočnoj Hrvatskoj. Njihovo hapšenje, kazao je nadalje glasnogovornik, je motivirano nedavno objavljenim video snimkom egzekucije grupe Bošnjaka u Srebrenici.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG